Kapaklı Belediye Meclisi toplandı

Kapaklı Belediye Meclisi, Mayıs ayı olağan toplantısının ilk oturumunu bugün saat 14.00’da Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde yaptı.

TEKİRDAĞ 2.05.2024 18:35:00 0
Kapaklı Belediye Meclisi toplandı

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında yapılan Kenan Aşer, Güven Turut, İbrahim Arsla’ın katılmadığı toplantı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Ek gündem maddelerinin gündeme alınmasının ardından önergeler okundu. Yeniden Refah Partili meclis üyeleri Mustafa Yıldırım, Yusuf Yavuz ve Ercan Üçel tarafından verilen önerge okunurken, önergede ülkemizde parti değiştiren belediyelerde tespit edilen ciddi bir savurganlık gözlemlendiği, özellikle makam araçları ve kiralık araçlar hakkında tasarruf tedbirlerinin alındığı belirtildi. 

 

ÖNERGELER OKUNDU

 

02/01/2023 sözleşme tarihli Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün araç ve iş makinesi kiralama hizmet alımı işinin 69 milyon 946 bin 450 TL olduğu belirtilen önergede, Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün 3/2/2023 tarihli iş makinesi kiralama hizmeti alımı bedelinin 68 milyon 201 bin 970 TL olduğu belirtilerek, bu sözleşmeye ait kaç araç ve iş makinesinin kiralandığı, bu araçların kimlere tahsis edildiği, kiralanan araçlarının şoför ve yakıt giderlerinin kimler tarafından karşılandığı, bir yıl içindeki kiralık iş makinelerinin nerede kaç saat çalıştığı sorulara bu soruların cevabının yazılı olarak verilmesi istendi. 2023 yılında günlük 378 bin 488 TL araç kiralama ücreti ödendiğinin tespit edildiği belirtilerek Kapaklı Belediyesi’nin kamu kaynaklarını nereye harcadığını yazılı ya da sözlü olarak bildirilmesi talep edildi. 

 

“BELEDİYE MECLİS ÜYESİNİN EN DOĞAL HAKKIDIR”

 

Önergenin okunmasının ardından konuşan AK Parti Meclis Üyesi Metin Kanat, soru önergesi vermenin belediye meclis üyesinin en doğal hakkı olduğunu belirterek, “Soruyu sorarken soruda hitap vardır. Ancak bu önergede iftira vardır. Bunu düzeltmeleri gerekiyor” dedi. Savurganlık söylemine de tepki gösteren Kanat, “İddiada bulunuyorsalar bunu ortaya çıkarsınlar. Belediye bir kurumdur. Devletin kurumunu belediye meclis üyeleri sorgulayabilirler. Soru önergesi verip iddiada bulunuyorsa o iddiaları yazıp meclise getirecekler. İddialarını yazmıyorlarsa o önergenin de düzeltilmesini istiyoruz” dedi. Kanat, bu soru önergesi gündeme alınırsa Cumhur ittifakı olarak bu önergeye ret kullanacaklarını söyledi. 

 

“KAMUOYUNA AÇIKLANMASINI İSTİYORUZ”

 

Yeniden Refah Partisi Meclis Üyesi Ercan Üçel de önergede belediyeye karşı bir ithamlarının olmadığını, ülke genelindeki belediyelerdeki savurganlığa dikkat çekmek istediklerini belirtti. Birçok belediyenin elindeki kiralık araçlarla ilgili hem sergi yapıp hem de bunları iade edeceğini açıkladığını söyleyen Üçel, “Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri 140 milyona yakın 2023 yılında araç kiralama bedeli ödemiştir. Günlük 375 bin TL araç kiralama bedeli ödüyoruz. Yerli ve milli dediğimiz TOGG’un son versiyonunu sıfır olarak alabilecekken niçin günlük 375 bin TL kiralık araç parası ödüyoruz” diyerek bunun kamuoyuna açıklanmasını istediklerini, farklı bir iddialarının olmadığını söyledi. 

 

“BU KONUYU MASAYA YATIRDIK”

 

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetinde Ercan Üçel’e cevap verdi. Göreve geldiklerinde ilk olarak Temiz İşleri Müdürlüğü’nün ihalesini iptal etmek istediklerini kaydeden Çetin, “İlgili firmanın yüklü alacakları vardı. Devam etmeyeceğimizi söyledik, kendileri de ‘paramızı ödeyin’ diye hitapta bulundular. Bu dönemde firmalara borcumuz kalmadı” dedi. Göreve gelir gelmez üçüncü gün bu konuyu masaya yatırdıklarını dile getiren Çetin, hem çöp toplama araçlarının belediye tarafından satın alınması hem de iş makinelerinin belediye tarafından satın alınması hizmetin belediye tarafından yapılması noktasında mutabık kaldıklarını ifade ederek, “Gereken atılımları ve girişimleri yapacağız. Ancak ortaya da ciddi bir maliyet çıkıyor. Belediyemizde 75’den fazla ağır iş makinesi var. Hepsinin satın alınmasında önümüze önemli bir maliyet çıkıyor” dedi. 

 

“36 AYLIK KREDİ KULLANMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

 

Yaptıkları analizlerde 36 aylık bir kredi kullanmayı düşündüklerini söyleyen Çetin, 36 ay sonra ihale maliyetine yakın fiyatla iş makinelerinin belediyenin kendi öz malı olacağını söyledi. Başkan Mustafa Çetin’in konuşmasının ardından gündem maddeleri görüşüldü. 

 

KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

 

Toplantının ilk gündem maddesinde Fatih Mahallesi 749 ada 1 parsel ve 0 ada 1815 parsellerin arasından başlayarak Karaağaç’ta 628 ada 1 parsel ve 0 ada 266 parselde biten isimsiz yola isim verilmesi talebi ile Şehit Yalçın Gürbüz Sokak üzerinde bulunan isimsiz parka isim verilmesi talebi oy birliği ile İmar Komisyonuna havale edilirken, 1/1000 Ölçekli Kapaklı İlave Revizyon İmar Planına askı süresinde gelen itirazlar da oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi. 

 

OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

 

Cumhuriyet Mahallesi 501 ada 1, 2,  3, 4, 5 ve 8 nolu parsellere ilişkin hazırlanan 1/1000 Ölçekli Nazım Uygulama İmar Planı değişikliği konulu yazının oy birliğiyle İmar Komisyonu’na havale edildiği toplantıda Dolu Kadro değişikliği konulu talep de oy birliği ile kabul edildi. Meclis üyesi huzur haklarının şartlı bağış olarak kabul edilmesi konulu yazının oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesinin ardından Kapaklı Belediyesi 2023 Mali Yılı Kesin Hesabı konulu yazı da oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. 

 

KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

 

Etüt Proje Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği konulu yazının oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildiği toplantıda Kapaklı Belediyesi Personel A.Ş. Genel Kurul temsil yetkisi konulu yazı da oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderildi. Kapaklı Kent Tarımsal Ürünler Üretim A.Ş. Genel Kurulunda Belediyeyi temsil etme noktasında Belediye Başkanı Mustafa Çetin’e oy birliğiyle yetki verilmesinin ardından Radyo Amatörleri Cemiyeti(TRAC) Kapaklı Şubesi ile ortak proje ve işbirliği protokolünü içeren yazıda oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

 

“O BÖLGEDE NİTELİKLİ KONUTLAR YAPILSIN DİYE KARAR ALDIK”

 

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, gündem maddelerinin karara bağlanmasının ardından yaptığı konuşmada parsel bazlı yapılandırmaları durdurma kararı aldıkları yerle ilgili bahse konu itirazların bir çoğunun buraya bir konut yapma niyeti ile yapılmadığını belirterek, “Biz Kapaklı’nın 100 yıllık geleceğine ışık tutacak bir karar aldık. Biz buralarda bonuslarla birlikte hem toplu konut, hem site hem de daha nitelikli konut yapılmasını arzuluyoruz. Burada art niyet de yok. İtirazların gerekçesi biraz bizi tatmin etmedi. Zaten o kadar geniş alanda bireysel olarak konut yapılırsa bizim oraya hizmeti, suyu, elektriği götürmemiz ve yolu yapmamız mümkün olmayacak. Kontrol altına alalım o bölgede nitelikli konutlar yapılsın diye karar aldık. İmar komisyonunda bu konuyu bu perspektifte bakmanızı rica ediyorum” dedi. 

 

“ADA BAZLI PROJEYİ DESTEKLİYORUZ”

 

Ada bazlı imar uygulamasına katıldıklarını söyleyen Yeniden Refah Partisi Meclis üyesi Ercan Üçel de “Kapaklı için geç kalınmış olduğunu da düşünüyoruz” dedi. Kapaklı’nın artık iyi bir geleceği hak ettiğini söyleyen Üçel, “Çünkü 20-25 yıldır parsel bazlı imar uygulamasının ilçeye getirdiği hal de ortada. Beraberinde nüfus yoğunluğu, trafik sorunu ortaya çıkmıştır. Kapaklı’da gidişli dönüşlü yol kalmadı. Mecburen tek yöne dönmek zorunda kaldık. Ada bazlı projeyi destekliyoruz” dedi. 

 

“ARTI BİR BONUS GETİRMİŞ OLDUK”

 

Ada bazlı projenin uygulanmak istendiği alanda belediyenin geçmişte kendi mülkiyeti olan 30 dönüm bir yer olduğunu söyleyen Üçel, belediyenin burayı uygulayabilirken bu yerleri küçük küçük parseller yapıp sattığını belirterek “Elimizdeki fırsatı biz niye teptik” diye konuştu. O alanın 2 dönüm bir alan olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Buranın planı 8 kat imarlı bir yerdi. Burada bu şekilde imar uygulaması vardı. Oranın emsali diğer parseller gibi değildi. Aldığımız kararla mevcut parsellerin emsaline de artı bir bonus getirmiş olduk” diye konuştu. 

 

“KAPAKLI’NIN GELECEĞİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

 

5 yıl boyunca bu konuyla ilgili her ortamda anlatmaya çalıştığını söyleyen Çetin, “Geçmiş dönemlerde şehir planı, parsel planı yapılmış. Daha fazla parsel çıkartma maksatlı imar uygulamaları yapılmış. Bu kadar çok parsel çıkarılırken caddelerimiz ve sokaklarımız ise dar yapılmıştır. Şehirleşmenin ana felsefesi olan imar yapısı istediğimiz gibi oluşmamıştır” dedi. Bu kararı alarak bir nebze değiştirmeye ve iyileştirmeye çalıştıklarını söyleyen Çetin, “Yüzde 100 çözüm değil, olmadığını da biliyorum. Caddelerimiz istediğimiz büyüklükte değildir. Ancak buralarda bir dönüşümü başlatabilirsek başka revizyonlarla ve uygulamalarla daha nitelikli daha güzel bir planı revize edebiliriz. Bir yerden başlayıp, yapılaşmayı da kontrol altına almamız gerekiyor. Kamuoyunu doğru bilgilendirmemiz de gerekiyor. Kapaklı’nın geleceği için çok önemli” ifadelerini kullandı. Belediye meclisi, komisyona havale edilen konuları görüşmek üzere 7 Mayıs Salı günü saat 10.00’da yeniden toplanacak. 

 

Haber / Buse AKIN