İş insanları Balkan İş Forumu’nda buluştu

11 Balkan Ülkesi ile Trakya Bölgesindeki iş insanları, Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu’nun ev sahipliğinde yapılan Balkan İş Forumu’nda buluştu.

EDİRNE 19.04.2024 10:10:00 0
İş insanları Balkan İş Forumu’nda buluştu

Edirne ve Trakya’daki kurumlar ve STK’ların Balkan ülkeleri ile yaptıkları iş birliğini tek çatı altında toplamak amacıyla kurulan Balkan Şehirleri iş birliği Edirne Platformu, Balkan ülkelerindeki ve Trakya Bölgesindeki iş insanlarını bir araya getirdi.Trakya ile Balkanlar arasındaki iş birliğini geliştirmek, kültürel ilişkilere ivme kazandırmak amacıyla, Edirne Valiliği tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Balkan Şehirleri İş Birliği Forumu, Edirne Valisi Yunus Sezer, ETSO Başkanı Sezai Irmak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Sahin, Çerkezkmy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Bulgaristan DEIK Başkanı Mustafa Sarıbekir, Türk Dünyası İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet, vali yardımcıları, kaymakamlar, iş insanları, oda başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla Lalezar Tesisleri'nde gerçekleştirildi.

 

“4 SINIR KAPISINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”

 

Balkan İş Forumu’nda konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, “Balkan ülkelerinden iş insanlarını Edirne’de Trakya’daki iş insanlarımızı tarih boyunca önemli konuma sahip olan ilimizde ağırlıyoruz. Edirne Avrupa'ya açılan dört sınır kapısına ev sahipliği yapıyor. Özellikle Kapıkule Sınır Kapısı dünyada en fazla araç ve yolcu sirkülasyonunun olduğu ikinci kapımız. Kapıkule her yıl potansiyelini ortalama yüzde 15 artırmaktadır. Bu neyin göstergesi? Bu Avrupa'nın ötesinde ticaretin ve sanayinin ve üretimin çok arttığının göstergesi. Dolayısıyla bizim her yıl kapılarımızda, tır trafiğimizde ve yolcu trafiğinde yüzde 15 bir artış var. Bu da devam edeceğe benziyor. Ticaretin ve sanayinin bu topraklarda giderek artacağını gösteriyor. Trakya hem tarım faaliyetleri hem de stratejik açıdan önemli bir bölge. Edirne'de 1 olan organize sanayi bölgesini dörde çıkardık” dedi. 

 

“GÖNÜL KÖPRÜLERİNE DÖNÜŞTÜRMEYİ AMAÇLIYORUZ”

 

Edirne’nin tarım, sanayi, ticaret, kültür, spor ve diğer alanlarda Balkanlar'la köprü olma vazifesine talip olduğunu kaydeden Sezer, “Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu'nun kuruluş amacı da budur. Edirne'nin, tarihi olarak üstlenmiş olduğu misyonu ete ve kemiğe büründürmeyi amaçlıyoruz. Köprüler sadece Edirne'nin sembolü değil aynı zamanda tüm Balkanlar'ın sembolü. Bu köprüleri biz fiziki olmaktan çıkartıp gönül köprülerine dönüştürmeyi, kalıcı dostlukların inşası için bir vesile olmayı amaçlıyoruz. Edirne her alanda kendi potansiyelinin yüzde 10'unu kullanmaktadır biz yaptığımız bu çalışmalarla bunu yüzde 100'e çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 

 

“SON BAHARDA FUARA DÖNÜŞECEK”

 

Bugün ilki düzenlenen bu forumun son baharda fuara dönüşeceğini dile getiren Sezer, “Balkan İş Forumu'nu kalıcı hale getirmek amacıyla yaklaşık 2 bin iş insanının katılacağı bir fuar düzenleyeceğiz. Balkanlı iş insanlarının sanayi ve ticaretle ilgili yapacağı işlemlerindeki bürokrasiyi üstlenmeye talibiz. Bir kapı olmaya, bir nokta olmaya talibiz. Gelen insanlar, gelen iş insanlarının hepsi bir muhatap bulsunlar ve kendileri adına bütün iş süreçlerini biz takip edelim. Bütün bürokratik işlemleri biz takip edelim. Biz buna talibiz. Biz aynı zamanda kadim şehir Edirne'de, güven ortamını sağlamaya talibiz. Güven ortamı dediğimiz şudur. İş insanlarının güvenli platformlarda bir araya gelmesi, birbirlerini tanıması dolayısıyla kuracakları birlikteliklerin de kalıcı olması ve güven ilişkilerinin sağlam temelleri üzerinde yürümesine talibiz. Organizasyonun düzenlenmesinde Türkiye'nin Balkan ülkelerinde görev yapan büyükelçilerinin de çok katkıları var kendilerine çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

 

“BALKANLARA AÇILAN KAPISI”

 

Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan ve Karadağ gibi birçok ülkeden 100'e yakın iş insanın katıldığı forumda konuşanEdirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da Edirne’nin Balkanlarla tarihi, kültürel ve insani bağlarını koparmayan ve kendini Balkanların ayrılmaz bir parçası olarak gören bir şehir olduğuna dikkat çekti.  Serhad şehri Edirne’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin Balkanlara açılan kapısı olduğunu belirten Başkan Gencan Akın, “Edirne'miz yüz yıllardır farklı kültürlerin, farklı inançların bir arada özgürce ve kardeşçe yaşadığı bir kent olmuştur. Bugün de Edirne'miz 2'si demiryolu, 4'ü kara yolu olmak üzere 6 sınır kapısıyla Türkiye'nin batıya açılan yüzü, üretim ve ihracat açısından önemli bir merkez konumundadır. Türkiye çeltik ve ayçiçeği üretiminde birinci olan Edirne'miz önemli bir tarımsal üretim merkezi, 6,5 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist ve ziyaretçi ile de önemli bir turizm merkezidir. Bu özelliklerinin yanı sıra Edirne; Balkanlarla tarihi, kültürel ve insani bağlarını koparmayan ve kendini Balkanların ayrılmaz bir parçası olarak gören bir şehirdir. Edirne'nin bu yönünü hiç kuşkusuz ki yine ülkemizin Balkan coğrafyası ile kökleri geçmişe dayanan komşuluk, dostluk ve bazı ülkelerle sağlanan müttefiklik bağları da güçlü bir şekilde desteklemektedir” dedi. 

 

“TARİH BAĞI KURMAMIZ LAZIM”

 

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekli. Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz. Tarih bağı kurmamız lazım, folklor bağı kurmamız lazım. Bunları kim yapacak? Elbette biz!"  sözüyle konuşmasına devam eden Başkan Gencan Akın “Üretimi ve ticareti ülkeler ve şehirler tek başına yapmak yerine, güçlerini birleştirerek yapmaları çok daha anlamlı ve yararlı olacaktır. Bundan sonraki süreçte bu tür birlikte çalışmaların ve forumların artması yönünde hem Edirne Belediyemiz hem de Balkan Ülkeleri İş Birliği Platformu aracılığıyla çalışmalarımız artarak devam edecektir. İnanıyorum ki bu çalışmaların meyvelerini çok yakın bir süreçte, çok verimli bir şekilde alacağız. Ben bir kez daha bu forumun başarılı geçmesini diliyor, tüm katılımcılara ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

 

“ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak da bölgedeki iş insanlarının Balkanlar'da yeni pazarlar açılması ve karşılıklı ticari faaliyetlerde bulunmak için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve Türkiye Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Mustafa Sarıbekir de konuşma yaptı.Konuşmaların ardından katılımcılara Edirne’nin 663 yıllık efsanesi olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin canlandırıldığı mini bir gösteri sunuldu.

 

Haber / Menşure KARDEŞ