Gazeteciler ve protokol, akşam yemeğinde bir araya geldi

Çerkezköy, Kapaklı ve Saray'da görev yapan gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlediği akşam yemeği programda; protokol üyelerini, siyasi parti temsilcilerini, oda başka

GÜNDEM 14.01.2022 16:11:00 0
Gazeteciler ve protokol, akşam yemeğinde bir araya geldi

Yalı Restoran’da önceki akşam saat 20.00’da düzenlenen programa; Kapaklı Kaymakamı Bayram Sağır, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Saray Belediye Başkan Vekili Fuat Ünal, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Işıksal, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Çevik, İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Sertaç Alkaya, Memleket Partisi Tekirdağ İl Başkanı Bora Küçükçetin, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Kamil Çetintaş, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, MHP Kapaklı İlçe Başkanı Çağlar Bütün, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, DEVA Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Yunus Kara, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Memleket Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Ali Çalışkan, Memleket Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Fatoş İşbilir, Saadet Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Yusuf Aydın, CHP Çerkezköy İlçe Yönetimi, DEVA Partisi Çerkezköu İlçe Yönetimi, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe, Kapaklı Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Dükanlı, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, Türk Kızılayı Çerkezköy Şube Başkanı Hasan Karaca, Özel Optimed Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Op. Dr. Recep Çalışkan, Özel Optimed International Çorlu Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Nevzat Koç, Özel Çerkezköy Hastanesi Başhekimi Dr. Çetin Üçeçam, Kapaklı Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Serhat Karagöz, Çerkezköy Kaymakamlığı basın sorumlusu Asuman Yıldırım, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve gazeteciler katıldı. 

 

“GAZETECİLER, DOĞRULARI YAZMAKLA MÜKELLEFTİRLER”

 

Gecede en genç gazeteci olarak gazeteciler adına günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Marmara Haber Gazetesi muhabiri İrem Banço, “Gazeteciler, halkın çıkarlarını ön planda tutmakla, her türlü engellemelere rağmen doğruları yazmakla mükelleftirler. Karanlığa inat, Abdi İpekçi gibi, Uğur Mumcu gibi aydınlıktan taraf olmakla mükellefiz! Kadın haklarını, çocuk haklarını, hayvan haklarını, kısacası adaleti savunmakla mükellefiz. Gazetecilik mesleği, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de güçlükle icra edilmeye çalışılıyor. Basın kuruluşlarına ve bünyelerinde çalışan basın emekçilerine her dönem dayatılan baskı ve sansür yetmezmiş gibi, ekonomik nedenler de gazetecilik mesleğinin belini iyice büküyor. Tutuklu gazeteci sayısında lider olmamız meslektaşlarımız üzerinde baskıya neden olurken, yaşanan ekonomik kriz ve kurdaki dalgalanma da basın kuruluşlarına büyük darbeler vuruyor, hatta birçok medya kuruluşunun da kapanmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.  

 

 

“ÖZGÜR DEĞİLİZ”

 

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Işıksal da, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün 1961 yılında büyük bir heyecanla gün olarak belirlendiğini kaydederek, “Fakat bugüne kadar birçok iktidar, şu anki iktidarı suçlamak istemem açıkçası, hep bize bir şeyi vermeyi taahhüt ettiler. Benim yaklaşık 34 yılım tamamlandı. Bu 34 yılın içerisinde iktidara geldikten sonra birçok şey değişti. Biz istediğimiz hakları maalesef istediğimiz şekilde alamadık. Şu anda içinde bulunduğumuz durumu göz önünde bulundurmak gerekirse çok özgür değiliz. Ekonomik açıdan uygulanan mobbingler bizi zaman zaman sıkıntıya soktu ve bununla ilgili İletişim Daire Başkanlığı’yla çok önemli toplantıları geçtiğimiz aralık ayı içerisinde görüştük. Ocak ayı içerisinde de sorunlarımızla ilgili önemli maddeleri masaya yatırma kararı aldık. Birinci sıkıntımız İnternet Yasası’nın çıkması. Yani eline bir tane telefon alıp, ben gazeteciyim deyip ortalıkta bir gazeteci gibi, gazeteci süsüyle gezen insanlar, bu mesleğe uzun yıllar hizmet etmiş, emek vermiş insanların maalesef hakkını çiğnemekte. Bununla ilgili ne yapılabilir? Örnek vermem gerekirse bir adresi, vergi kaydı olması gerekir, sabıkasız olması gerekir. Yanında en az 5+1 denilen 6 tane insanı çalıştırması gerekir. Bunların sosyal haklarının teslim edilmesi gerekir” şeklinde konuştu. 

 

 

“BİZİM BİRÇOK SIKINTIMIZ VAR”

 

Işıksal, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Sadece bir fotoğraf makinesi ya da bir cep telefonu alıp ‘ben gazeteciyim’ deyip o insanların hakkını maalesef yok ediyorlar. Ne yapılabilir? Bu yasa 2 yıldan beri bekletiliyor. Yasanın çıktığı andan itibaren bu hak hukuk, burada bulunan gazeteci arkadaşlarımın olacaktır. Yani kurum ve kuruluş olarak şu anda ayakta duran, o sağlam gördüğümüz gazeteci arkadaşlar 30-40 yıllık tecrübeleriyle bu işi dijital anlamda yani internet gazeteciliği adı altında da yapacaktır. Bizim birçok sıkıntımız var. Bunlarla ilgili Ankara’da görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”

 

“YEREL GAZETECİLERİMİZ ÇOK KIYMETLİ” 

 

Işıksal’ın ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da, “Sürekli projelerden bahsetmekten, dertlerimizi kamuoyuyla paylaşmaktan, gazetecilerin derdini paylaşamaz olmuşuz. Türkiye’de yerel gazetecilik yapmak çok kıymetli, çok anlamlı. Dolayısıyla duygularımızı, eksikliklerimizi, eleştirilerimizi beraber paylaşıyor olmak, yerel güzellikleri hep beraber yaşıyor olmak ve bunları kamuoyuyla paylaşıyor olmak yerel gazetecilerimizin çok kıymetli ve önemli olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatıyor. Dolayısıyla Tekirdağ’ın doğu yakası, Çerkezköy, Kapaklı, Sarayımızda gazetecilik yapan ve büyük emek veren tüm gazeteci arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu mesleğe gönül veren, emek veren herkese bir kez daha kucak dolu sevgilerimi gönderiyorum. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüz kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

 

 

“BASIN NE KADAR ÖZGÜRSE O KADAR ÇAĞDAŞIZ”

 

Saray Belediye Başkan Vekili Fuat Ünal da yaptığı konuşmada, “Bu önemli günde tüm gazeteci arkadaşlarımızın, gazeteciler gününü daha özgür yaşamalarını diliyorum. Özgen başkanımızın yerine vekaleten buradayım. Kendisi Yunanistan’da olduğu için katılamadı. Basına ve gazeteci arkadaşlarımıza çok önem veriyoruz. Basın ne kadar özgürse o kadar eğitimliyiz, çağdaşız, vicdanlıyız. Dolayısıyla burada tek vurgu yapmak istediğim konu basın özgürlüğü. Bizler yerel yönetimler olarak basın özgürlüğüne katkıda bulunmak adına elimizden gelen tüm bilgi akışını sağlamaktayız. Bizleri eleştirmek için tabii ki elinizden geleni ardınıza koymayın, dolayısıyla biz bu sayede başarılı olacağız inşallah” ifadelerini kullandı. 

 

 

“BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ”

 

Gecede konuşma yapan Kapaklı Kaymakamı Bayram Sağır da, tüm çalışan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, meslek hayatlarında başarılar diledi. Konuşmaların ardından Çerkezköy Haber ve Marmara Haber Gazetesi imtiyaz sahibi gazeteci Şaban Kardeş, gazetecilerin sorunlarına değindi. Kardeş, “365 gün biz siyasileri takip ediyoruz, onları dinliyoruz ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde o siyasileri, sivil toplum kuruluşlarını çağıralım, gazetecilerin sorunları, dertleri nedir biz konuşalım istedik. Ben işin iki tarafındayım. Keşke gazete sahibi olmasaydım da çalışanı olsaydım. Eminim ki çok daha farklı şeyler yapardım. Gelinen noktada gazete çıkarmak, kağıt tedarik etmek, kalıp bulmak, maaş ödemek, devlete vergi vermek inanın çok zor. Dertlerimiz saymakla bitmez ama ben umutluyum. Bugün burada birbirimizi anlayabilmeliyiz anlatabilmeliyiz. Biz konuştukça bir araya geldikçe başaracağız” dedi. Gecenin sonunda Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Işıksal, tecrübeli gazeteci Seyit Süren ve mesleğe yeni başlayan Çerkezköy Haber Gazetesi Muhabiri Fatma Nur Vuran tarafından ‘Birlikte Daha Güçlüyüz’ yazılı pasta kesilerek birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı. 

 

 

 

 

Haber / Buse SERİN