Metal işçilerine yıllık yüzde 65,67 zam

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 12 Ekim 2021 tarihinde yapılan ilk oturumla başlayan 2021-2023 Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, önceki gece saat 02.30'a

GÜNDEM 12.01.2022 08:40:00 0
Metal işçilerine yıllık yüzde 65,67 zam


Ağır sanayi sektörünü kapsayan Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası olan MESS arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldı. İşçi maaşlarına ilk 6 ay için yüzde 27.44, ikinci 6 ay için yüzde 30 olmak üzere yıllık ortalama yüzde 65,67 zam yapıldı.

 

 

YILLIK YÜZDE 65,67 ZAM

 

MESS ile imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin detaylarını paylaşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Varılan anlaşma sonucunda, saatlik ücret ortalamamıza yıllık yüzde 65,67 zam alınmıştır. Bunun ifadesi şudur: yıllık ortalama saat ücretine gelen zam: 13 lira 93 kuruştur. Ortalama ücretimize yıllık brüt 4 bin 181 lira. Nette de yaklaşık olarak söylüyorum çünkü üçüncü aydaki vergi matrahınızı bilemiyorum, 3 bin 554 lira artış sağlanmıştır.  Bunun açılımı ise şöyledir: birinci 6 ay herkesin saat ücretine yüzde 10, bunun üzerine, 3 lira 70 kuruş seyyanen zam alınmıştır. Bunun ortalamamızdaki karşılığı yüzde 27,44’tür. Biz ilk 6 ay için yüzde 29,57 istemiştik. Bunun 27.44’ünü aldık. İkinci 6 ay herkesin saat ücretine yüzde 30 oranında zam alınmıştır. Enflasyon bu oranın üzerinde gerçekleşirse, yani 32, 34, 36, ne çıkarsa o enflasyon oranı alınacaktır. Yüzde 30’un altında çıkarsa, yüzde 30 alınacaktır. Sosyal hakların birinci yılı için taslağımızın tamamı olan yüzde 35 artış alınmıştır. İkinci yılına ise enflasyon oranında zam alınmıştır.  Kurban Bayramı yardımına, birinci yıl için bütün gruplara yüzde 75 oranında artış alınmıştır. Son olarak da ilki bu ocak ayı olmak üzere herkese net 400 liralık erzak çeki. 2023 Ocak ayında yine net 400 liralık erzak çeki verilecektir” dedi. Sözleşme görüşmelerine, saat 22.00’dan itibaren işkolundaki diğer sendikalar Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş’in Genel Başkanları ve yöneticilerinin de katıldığını ve onların da bu anlaşmaya imza koyduğunu söyleyen Kavlak, “Gösterdikleri işbirliğinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

“BU SÖZLEŞME, HEPİMİZİN ORTAK KAZANIMI VE BAŞARISIDIR”

 

Türk Metal Sendikası’nın, üyeleri için en iyi sözleşmeleri imzalayan sendika olduğunu ve bunu bir kez daha kanıtladıklarını söyleyen Kavlak, “Yine büyük bir başarı elde ettik. Bu yalnızca bizim değil, bize inanan, güvenen, her koşulda destek olan, güç veren siz değerli üyelerimizin başarısıdır. Biz bu süreci yürütürken, Çip krizinin arkasına sığınmadık. Ekonomide yaşanan belirsizlikleri, işyerlerimizin yaşadığı sorunları, ihracattaki daralmayı, hiçbir şeyi ama hiçbir şeyi bahane etmedik. Kimse bizim grevimizi erteleyemez, sözleşmemizi yüksek hakeme gönderemez dedik ne grev kararımız ertelendi ne de sözleşmemiz yüksek hakem kuruluna gitti. Üç yıllık sözleşme talebini yine masadan çektirdik. İkramiyeler kıstelyevm esasına dayalı olacak dediler, onu da kabul etmedik. Denkleştirmeyi asla kabul etmedik. MESS’in masaya getirdiği, esnek, kuralsız, güvencesiz çalışma biçimlerini geri çevirdik. Kazanılmış haklarımızı geriye götürmeyi amaçlayan tüm maddeleri geri çektirdik. Üyelerimize ne söz verdiysek hepsini yaptık. İşte bunun için onurluyuz, gururluyuz. Bu sözleşme, hepimizin ortak kazanımı ve başarısıdır. Ülkemiz gerçekleri göz önüne alındığında, bu sözleşme gerçekten başarılı bir sözleşme olmuştur. Yine hep birlikte tarih yazdık.

 

“ANANIZIN AK SÜTÜ GİBİ HELALDİR”

 

Üyelere seslenen Kavlak, “Her zaman söylediğim gibi, fedakârca çalışan, üreten özellikle pandemi sürecinde canı pahasına, ölümüne çalışan siz değerli kardeşlerimiz için aldığınız bu paralar, ananızın ak sütü gibi helaldir. Çoluk çocuğunuzla, ailenizle huzur içinde harcamanızı diliyorum. Bundan sonra sizlerden daha verimli, kaliteli, üretken, çalışma barışı içinde bir çalışma bekliyorum” dedi.

 

“TARİH YAZDIK”

 

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak da “Ölümüne çalıştık, kazanacağız dedik. Tarih yazdık. Zafer yüzde 65,67. Başta Liderimiz Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız” açıklamasını yaptı.

 

Haber / Buse SERİN