Arsa satışı, mecliste tansiyonu yükseltti

Kapaklı'da 2018 yılında dönemin AK Partili Meclis Üyeleri tarafından satışına ret verilen bir alanın pazartesi günü encümen tarafından satılması mecliste tansiyonu yükseltti. CHP'li Meclis ?

GÜNDEM 1.12.2021 18:58:00 0
Arsa satışı, mecliste tansiyonu yükseltti

Kapaklı Belediye Meclisi, Aralık ayı olağan toplantısını dün saat 14.00’da Kapaklı Atatürk kültür Merkezi’nde yaptı. Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında yapılan toplantıya mazeret bildiren meclis üyeleri Metin Kanat ve İbrahim Aktürk katılmadı.

 

“RİSKLİ BİR BÖLGEDE YAŞIYORUZ”

 

Toplantının açılışından konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Dün ülke genelinde özellikle Marmara bölgesinde etkili bir fırtınayla karşı karşıya kaldık. İlçemizde de belirli yerlerde evlerin çatıları uçtu, araçlar zarar gördü. Ağaçlarımız da yıkıldı. Olayın ilk anından itibaren belediye personelimiz, büyükşehir belediyesine bağlı itfaiye personeli vatandaşa yardımcı olmak anlamında müdahalelerini yaptı. Hasar tespitiyle ilgili bazı çalışmalar yapıldı. Zarar gören vatandaşlara bir kez daha geçmiş olsun diyorum. Allah tekrarını göstermesin temennisinde bulunuyorum. Tek tesellimiz can kaybının olmaması. Ancak coğrafyamız sürekli hareket halinde ve özellikle deprem kuşağı olması hasebiyle de risk altında olduğumuz bir bölgede yaşıyoruz” dedi. 2019 yılında göreve geldiğinde bakanlığın da talimatıyla tüm il ve ilçelerdeki belediyelerde depreme hazırlıkla ilgili çalışma başlatıldığını ifade eden Çetin, “Biz de belediye olarak çalışmalara başlamıştık. Risk analizleriyle ilgili çalışmalar başlamıştı. Bakanlığımıza riskli alanların krokisi verilmişti. Sonrasında pandemi dönemi, depremle ilgili çalışmaları öteledi” diye konuştu.

 

35 BİN KİŞİ RİSKLİ BİNALARDA YAŞIYOR

 

Ülkemizde ve çevremizde 4 ve üzeri şiddette meydana gelen deprem sayılarıyla ilgili de AFAD’dan aldığı bilgileri paylaşan Başkan Çetin, “4 ve üzeri şiddetteki deprem sayımız 2000’de 51, 2005 yılında 106, 2011 yılında 174, 2017 yılında 229 ve 2020 yılında 320. Biz de bu fay hattına yakın bir bölgede yaşıyoruz ve ilçemizde de 2000 yılı öncesinde, deprem yönetmeliğinden önce yapılmış olan binalarda da riskli olarak gördüğümüz bina sayımız oldukça yüksek. Kapaklı’da 30-35 bin civarında vatandaşımız bu riskli binalarda yaşamlarını sürdürüyor. Bizler de bu anlamda mevcut imkanlarımızla bu bilinci daha fazla gündeme taşıyarak artırmak amacıyla bir dizi çalışma başlattık” dedi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan, “Pazartesi günü encümen toplantısında bir satış kararı alınmış. Bu çok gündemde tutuldu. Sizin tarafınızdan bazı sözlere maruz kaldım. Ne yazık ki sizlerin ve geçmiş dönemde beraber olduğunuz arkadaşlarınızın ret oyu kullandığı bir yerimiz daha önce satıldı. Şimdi de pazartesi günü encümende, eskiden sağlık alanı olan bizim tarafımızdan ticari alana çevrilen bu alanla ilgili ‘hazinenin yerlerini satıyorsun, Kapaklı’yı satıyorsun’ diye Muratlı’da yapılan büyükşehir meclis toplantısında bana bazı ithamlarınız vardı. Hatta ‘Niye buraya gelsin? İyi ki seni Çerkezköy’den seçmemişler, sen Çerkezköy’ü satardın’ gibi ifadelerde bulundunuz şahsıma. Bu satışları kamuoyuna duyurmak adına söz aldım” dedi.

 

“İYİ Kİ KAPAKLI’DA MECLİS ÜYESİ OLMUŞUM”

 

Kapaklı Belediyesi’nin 1986 yılında kurulduğunu, yoktan, sıfırdan var ederek belediyeye bir 20 dönüm, bir 30 dönüm yer kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen Erkan, “İyi ki Kapaklı’da meclis üyesi olmuşum da bu yerleri kazandırmışım, sizler de ihtiyaç halinde bu yerleri satıyorsunuz” dedi. Bunun üzerine konuşan Başkan Mustafa Çetin de fikrinin değişmediğini, orada söylediklerinin arkasında olduğunu belirtti. ‘Daha önce satışına karşı çıktığınız arsayı şimdi niye satıyorsunuz’ sorusu üzerine de Başkan Çetin, “Çünkü siz yaptığımız teklifi reddettiniz. Yatırım amaçlı aldığımız yeri değerlendirmek üzere proje yaparak buraya hem şehre değer katacak bir konut yapalım hem de para kazanalım dedik. Bütçemizi buna göre planlamıştık. Bir gelir ihtiyacımız var. Kaptan olarak bu gemiyi yürütmemiz gerekiyor. Alınan bir karar var. ‘Madem böyle bir karar var, bu kararı biz de uygulayalım’ dedik. Nihayetinde belediyenin kaynak bulması gerekiyor. Beklenen hizmetlerin yapılması gerekiyor. Keyfimizden değil, kendi cebimize koymayacağız. Borçlarımızı ödemek için kullanacağız. Yasal olmayan bir şey yapmıyoruz, alınmış bir karar var” cevabını verdi.

 

 

“BUNUN HESABINI VATANDAŞIN ÖNÜNDE VERECEĞİM”

 

Bu alanın hastane yapılmak üzere belediyeye verildiğini ifade eden Çetin, “Daha sonra ticari alana dönüştürülüp parsellendi ve satış yapıldı. Biz o zamanlar devletin hastane için verdiği yerin satışına karşı çıkmıştık. Seçime zaten çok az bir zaman kalmıştı ve yapılmamış hizmetler ortadaydı. İtiraz etmiştik, mahkemelik de olmuştuk. Bu sefer mahkemeye biz müdahil olduk. Belediye Başkanı olarak gittim, bu yerlerin bize gerekli olduğunu söyledim. Mahkeme de bu konuda bize lehte bir karar verdi, biz de bu yerleri değerlendirmek istiyoruz. Keşke aldığımız yere evet deseydiniz de hiç satmasaydık, başka türlü değerlendirseydik burayı. Ben bunun hesabını vatandaşın önünde vereceğim. Bizim de o zaman söyleyeceklerimiz olacak. Biz Millet Bahçesi’nin olacağı yerin, 114 dönümlük alanın tapusunu belediyemize alıyoruz. Hazineden de yer aldı. İlim Yayma Cemiyeti’nden de yer aldık. Biz aynı zamanda alıyoruz, sadece satmıyoruz. Önemli olan Kapaklı’nın büyümesi, hizmetin yapılması” dedi.

 

 

6 ARALIK’TA İHALESİ YAPILACAK

 

6 Aralık’ta ilçe emniyet binasının ihalesinin yapılacağını söyleyen Çetin, “Kaymakam beyle birlikte, ilçe başkanımızı da alıp TESKİ’nin ihtiyacı olan arıtma tesisinin yeri için kaymakamlığın uhdesinde olan arazinin emniyet binası ile arasındaki 8 dönümlük yeri TESKİ’ye tahsis etmek için, oraya arıtma tesisi kurulması için mücadele ediyorum. Vali bey onay vermedi, ben de bakanlık üzerinden çözmek için mücadele ediyorum. Sonuçta Kapaklı’ya yapılacak her türlü hizmete sıcak bakıyorum. Olayı ben siyasi bir platforma sürüklemek istemiyorum. O günün şartlarında muhalif olduğumuz şartlar farklıydı, bugün geldiğimiz noktada ihtiyaçlarımız, ekonominin içinden geçtiği durum ortada. Vatandaşa yük bindirmeden kendi imkanlarımızla sorunu çözmenin arayışı içerisindeyiz. Başka bir şey aramayın bunun altında. Vatandaş bize hizmet yapmak için görev verdi. Biz bu hizmetleri yapacağız. 2024 yılında sandık gereğini söyleyecek” dedi.

 

“SİZE İHTİYAÇ YOKMUŞ”

 

CHP’li Halil İbrahim Erkan’ın “Biz şeyi düzeltmem lazım. Orası hazinenin yeri değildi. Hazinenin yeri olsaydı mahkeme sizin, benim dememle orayı tekrar Kapaklı Belediyesi’ne iade etmezdi. Orası Kapaklı’nın öz mülküydü, tapusu yoktu, biz tapusunu çıkarttık” sözleri üzerine Başkan Çetin, “O zaman sizi çok alkışlayacak bir durum yok. Zaten yer bizimmiş. Eninde sonunda onu bizim belediyede kafası çalışan 1-2 tane arkadaşın yapabileceği bir şeymiş. Size ihtiyaç yokmuş. Çerkezköy’den gelip de bunun tapusunu aldırmanızın gereği yokmuş” dedi.

 

MHP’Lİ SEVİNÇ KATİP ÜYE SEÇİLDİ

 

Konuşmaların ardından gündeme geçildi. İsim talebiyle ilgili 4 önergenin gündeme alınmasının ardından Selvi Acet ve Yalçın Hal’in istifaları ile müdürlüklere yapılan yeni atamalarla ilgili meclis bilgilendirildi. Toplantının ilk gündem maddesinde, istifa eden meclis üyesi Selvi Acet’in yerine yedek katip üye seçimi yapıldı. AK Parti grubu Ali Aras’ı önerirken, MHP’den de Emrah Sevinç aday oldu. Yapılan kapalı oylama sonucu Emrah Sevinç 16 oy alarak katip üye seçildi.

Meclis üyeliğinden istifa eden Selvi Acet’in yerine İmar Komisyonu Üyeliğine AK Parti grubundan Şakir Demirel seçilirken, partisinden istifa ederek meclis üyeliğine bağımsız olarak devam eden Yalçın Hal’in yerine de Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğine CHP grubundan Kemal Kenar seçildi. Bahçelievler Mahallesi 824 ada 23 Parsel’e ilişkin 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği konulu yazının İmar Komisyonu’na havale edilmesinin ardından dolu kadro değişikliği konulu yazı da oy birliğiyle kabul edildi.

 

KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

 

Orman İdaresi tarafından Tescilli Kazakgölü D tipi mesire alanının İhale yolu ile kullanım izninin alınabilmesi için belediye başkanına yetki verilmesi konulu yazının oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından, Karaağaç Mahallesi 1/25000  lik Tekirdağ İl Çevre Düzen Planında Gelişme Konut alanında kalan 244,4096 ha alanın 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı  Revizyonu çalışmalarının tamamlanabilmesi için Kamu Yararı Kararı alınması  konulu yazı İmar Komisyonu’na havale edildi. Meclis toplantısı, Kapaklı Pınarça Mahallesi 289 ada 1 parsel ve 290 ada 1 parsel ilişkin Termal Turizm Alanı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmalarının tamamlanabilmesi için Kamu Yararı Kararı alınması konulu yazının görüşülmesi ile devam etti. İlgili gündem maddesinin İmar Komisyonu’na havale edilmesinin ardından Atatürk Mahallesi 2152 ada 1 ve 2 nolu parsellere ilişkin Termal Turizm Alanı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmalarının tamamlanabilmesi için Kamu Yararı Kararı alınmasına ilişkin yazı da İmar Komisyonu’na havale edildi.

 

İKİNCİ OTURUM CUMA GÜNÜ YAPILACAK

 

Kapaklı Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesinin ardından isim verilmesine ilişkin 4 gündem maddesi de İmar Komisyonu’na havale edildi. Meclis Toplantısının ikinci oturumu 3 Aralık Cuma günü saat 10.00’da  yapılacak.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU