Dünyanın en büyük konteyner gemisi Asyaport'a yanaştı

Dünyanın en büyük konteyner gemilerinden biri olan Panama bandıralı MSC Samar, Tekirdağ Asyaport Limanı'na yanaştı. Asyaport Limanı Planlama Müdürü kaptan Gökmen Azaklı, "Gemi Avrupa limanlarÄ?

GÜNDEM 26.11.2021 14:19:00 0
Dünyanın en büyük konteyner gemisi Asyaport

 

Mısır'ın Port Said Limanı'ndan yola çıkan 400 metre uzunluğunda, 62 metre genişliğinde ve 232 bin 618 groston ağırlığındaki gemi, Tekirdağ Asyaport Limanı'na yanaştı. Geminin yaklaşmasının ardından gemideki konteynerlarin elleçlemesi yapıldı.

 

 

ÜLKEMİZDE SADECE ASYAPORT’A YANAŞABİLİYOR

 

MSC Samar'ın Türkiye'ye gelen en büyük konteyner gemisi olma özelliğini taşıdığını kaydeden Asyaport Limanı Planlama Müdürü kaptan Gökmen Azaklı, “Gemi Avrupa limanlarındaki sıkışıklıktan dolayı Asyaport'a yanaştı. Bu gemi ülkemizde sadece bu limana yanaşabiliyor. Bu büyüklükteki gemiler sadece limanımızda elleçlenebiliyor. Gemi, 3 bin 82 konteyner tahliyesi yapıldıktan sonra limandan ayrılacak. Bizim için son derece gurur verici bir olay” dedi.

 

“DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDEKİ ÖNEMİNİ ORTAYA KOYUYOR”

 

“Bu tür büyük gemiler uğrak yaptıkları ülkelerin ekonomisini ve denizcilik sektöründeki önemini ortaya koyarlar” diyen Azaklı, “18 metre derinlik ve 2010 metre rıhtım uzunluğuna sahip Asyaport, dünyanın en büyük gemilerinden MSC SAMAR gemisini ağırladı. 400 metre uzunluğu ve 62 metre genişliği ile 4 futbol sahasına eşit; Paris’teki Eiffel Kulesi’nden yaklaşık 100 metre daha uzun olan 24 bin TEU taşıma kapasiteli MSC SAMAR Türkiye’ye gelen en büyük konteyner gemisi olma özelliğini taşıyor” ifadelerini kullandı.Azatlı, gemi kaptanına plaket verdi.

 

TÜRKİYE’NİN DIŞ TİCARETTE KIRDIĞI REKORLAR ETKİLİ OLDU”

 

MSC Türkiye Genel Müdürü Barış Dilekde,MSC’nin ülkemize ve Asyaport’a olan güvenini ortaya koyduğunu kaydederek, “Türkiye’nin dış ticarette kırdığı rekorlar,artan potansiyeli ve dünya limanlarının çok azında erişilebilen Asyaport’un yüksek operasyon performansı MSC’nin 24 bin TEU kapasiteli gemilerini limanımıza göndermesinde etkili oldu. MSC’nin MSC GÜLSÜN sınıfı en büyük gemilerini göndermesiyle ithalat ve ihracatçılarımız yer ve ekipman sıkıntısı yaşamadan ürünlerinin ithalat ve ihracatlarını gerçekleştirebilecekler” şeklinde konuştu. MSC GÜLSÜN sınıfı gemiler hakkında teknik bilgi veren yetkililer de, “Taşınan konteyner başına en düşük karbon ayak izine sahip olmasıyla da dikkat çeken MSC GÜLSÜN sınıfı gemiler, diğer gemilere oranla her taşıma için yüzde 48 daha verimli CO2 salınımı sunuyor. MSC GÜLSÜN sınıfı gemiler tek seferde 1.358 kargo uçağı, 2,5 kilometre uzunluğundaki 44 uzun trenin ya da 14 bin 72 kamyonun taşıyabildiği 47 bin 512 araba, 2 bin 94 milyon çamaşır makinesi veya 386 milyon çift ayakkabıyı taşıyabilme kapasitesine sahip” dedi.

 

Haber / Buse SERİN