Yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor

Bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen migren ağrılarının kişide ruhsal sorunlara da yol açabileceğini belirten uzmanlar, migrenli bireylerde alınganlık ve kaygının görülebileceğine dikkat çekiyor. Migre

YAŞAM SAĞLIK 20.11.2021 10:55:00 0
Yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor

Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, “Migren gibi kişiye hayat boyunca eşlik eden hastalıklar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor” dedi.

 

MİGREN BAŞ ETME BECERİSİNİ ZORLUYOR

 

Aziz Görkem Çetin, migrenin bireyin baş etme beceresini zorlayan bir hastalık olduğunu ifade ederek “Migren bireyin yaşam kalitesini düşürür ve bu nedenle psikiyatrik bozukluklara sebebiyet verebilmektedir. Bireyler, migren nedeni ile hayatındaki faaliyetlerde kısıtlama yaşayabilir ya da bu faaaliyetleri erkenden sonlandırmaktan endişe duyabilirler” dedi.

 

ALINGAN VE KAYGILI OLABİLİRLER

 

Migrenli bireylerin hastalık nedeniyle kendilerini sürekli tetikte hissedebileceğini ifade eden Aziz Görkem Çetin, “Ağrının gelip gelmeyeceğini sürekli gözlemleyebilirler. Alıngan ve kaygılı olabilirler. Burada iki etkenin de birbiri ile ilişkisinden de bahsetmek isterim: Migren, kaygılı, mükemmeliyetçi, hipokondriyak kişilerde mi daha fazla görülüyor ya da migreni yaşamak bu unsurlara mı sebebiyet veriyor diye düşünebiliriz” bilgisini verdi.

 

MİGREN TEDAVİSİNDE PSİKOTERAPİLERDEN YARARLANILABİLİR

 

Migren nedeniyle sürekli ağrı, ilaç kullanma ve bunların sonucunda ortaya çıkan stresle başa çıkabilmenin bazı yöntemlerle mümkün olabileceğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, “Migrenle baş etmek için tetikleyici unsurlar ortadan kaldırılabilir ve gevşeme egzersizleri ile fayda sağlanabilir. Ek olarak psikoterapi desteği alınabilir. Migren tedavilerinde rahatlama egzersizlerine dair yöntemler içeren psikoterapiler tercih edilmektedir. Son zamanlarda araştırmalarda migren atağı ve travma arasında ilişki olduğuna dair bulgular saptanmıştır. Bu nedenle EMDR tekniği de uygulanan yöntemler arasındadır. Bu teknikte ağrıya duyarsızlaşma amaçlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ