'Kestane karası' fırtınası etkisini kaybetti, tezgahlar şenlendi

Havaların soğumasıyla birlikte Çerkezköy Balık Pazarı'ndaki tezgahlar şenlenmeye başladı. Balıkların bollaştığını kaydeden Çerkezköylü balıkçılar, tezgahların yıldızÄ?

GÜNDEM 10.10.2021 11:10:00 0

Havaların aniden soğumasına bağlı olarak balıkların çoğalmaya başladığını söyleyen balıkçı esnafı, ilerleyen günlerde balıkların daha da artacağını ve fiyatların düşebileceğini belirtti.

 

“BİR TEK BALIK KALDI”

 

Çorlu Balıkçılık Satış Sorumlusu İsmail Tutal, “Havalar soğudukça fiyatların daha da azalacağını söyleyebilirim. Uygun fiyatlara balık satmaya biz de gayret gösteriyoruz. Elimizden geldiği kadar kar marjımızı daha da aşağılara çekmeye çalışıyoruz. Vatandaşların sağlık açısından tüketebileceği besin olarak bir tek balık kaldı. Diğer tüm ürünler GDO’lu ve sağlığa zararlı katkı maddeleri içeriyor. Bir tek balık bozulmadı. Biz istiyoruz ki tüm vatandaşlar balık yesin. En güzel balığı en uygun fiyatlara satmak amacındayız” dedi.

 

 

“ÇİNEKOP VE SARIKANAT ÇOĞALACAK”

 

Balık tezgahlarının yıldızının lüfer olduğunu da ifade eden Tutal, “Lüfer, tezgahların yıldızı oldu. Tanesi 40 TL, biz 3 tanesini 100 TL’ye kadar satabiliyoruz. Elimizden geldiği kadar müşterilerimize yardımcı oluyoruz” ifadelerini kullandı. Lüferin önümüzdeki günlerde kesilebileceğini de kaydeden Tutal, “Nasıl palamut birdenbire kesildiyse Lüfer de kesilecektir ama çinekop ve sarıkanat daha da çoğalacaktır” şeklinde konuştu.

 

 

“KESTANE KARASI KALKTI”

 

Fiyatların düştüğünü, hamsinin fiyatının bir haftada 50 TL’den 30 TL’ye düştüğünü belirten Tutal, “Yarın 25 TL olacağını temenni ediyorum. Sardalya, istavrit 20 TL’ye kadar düşecektir. Çinekop şu an 50 TL, yarın 40 TL olacak. Bir de bize anlık olarak haber geliyor. Teknelerimiz denizde mi değil mi diye haber alıyoruz. Biz balıkçıların ve denizcilerin kendi arasında kullandığı ‘kestane karası’ diye bir ifade var. Kestane karası olursa balık çıkmaz. 10 gündür kestane karası vardı, teknelerin açılmasına sahil güvenlik tarafından izin verilmediğinden dolayı balık fiyatları yüksekti. Ancak önceki gün itibariyle kestane karası kalktı. Teknelerimizin hepsi denize açılıyor, İğneada’dan, Samsun’dan, Kıyıköy’den denizciler ile irtibat halindeyiz. Kendi aramızda bir haberleşme ağımız var. Deniz olan illerdeki arkadaşlarımız ile bağlantımızı hiç koparmıyoruz. Şu an balıklar bol ve fiyatları uygun” dedi.

 

“HER ÇOCUKLU AİLE BALIK YESİN İSTİYORUZ”

 

Çorlu Balıkçılık olarak uzun yıllardır sektörde olduklarını, kendisinin de 19 yıldır balıkçılık yaptığını belirten Tutal, “Çerkezköy Balık Pazarı’nda 19 yılım geçti. Ata mesleğimiz. Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı halkı balık yiyebilsin diye uygun fiyatlarla satış yapma prensibimiz var. Özellikle her çocuklu aileye balık yedirme taraftarıyız. Yarınımızın geleceği çocuklar” dedi.

 

“BALIKLAR ARTTI FİYATLAR AZALDI”

 

Karadeniz Balıkçılık Satış Sorumlusu Tugay Ayaz da, “Havaların aniden soğuması balıkların bollaşmasını sağladı. Geçen hafta 65 TL’den sattığımız lüfer bugün 40 TL. İstavrit 35 TL’den 25 TL’ye kadar düştü. Sardalya ve barbun bol” dedi. Ayaz, vatandaşların ilgisinin istavrit ve lüferde olduğunu da sözlerine ekleyerek, “En çok istavrit ve lüfer satıyoruz. Geçen haftalara göre fiyatlar gayet güzel. Kısacası balıklar arttı fiyatlar azaldı diyebiliriz. Temennimiz önümüzdeki günlerde fiyatların daha da düşmesi” şeklinde konuştu.

 

 

“FİYATLAR TATMİN EDİCİ”

 

Yaşar Balıkçılık Satış Sorumlusu Emin Ayaş da, “En çok Karadeniz hamsi ve istavrit tercih ediliyor. Şu an balık bolluğu güzel ve tatmin edici. Fiyatlar önümüzdeki günlerde daha da düşer diye umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“BALIK PAZARININ YERİNİ BİLMEYENLER VAR”

 

Öte yandan Çerkezköy Balık Pazarı esnafları, balık pazarının konumu itibariyle merkeze uzak olduğunu, özellikle soğuk havalarda vatandaşların balık pazarına gelemediği kaydetti. Balıkçılar, “Konumumuz çok kötü. Çerkezköy’ün en sonundayız. İş yapamıyoruz. Haftanın 2 günü iş yapıyoruz o da Perşembe ve Pazar günleri, yani halk pazarının kurulduğu günler. Vatandaşlar pazar alışverişini yapmak için geldiklerinde balık pazarına da uğruyor. Diğer günler yoğunluğumuz maalesef olmuyor. Soğuk kış günlerinde gelmek zor oluyor. Çarşıda ya da çarşıya yakın bir konumda olsak daha iyi satışlar yapabileceğimizi umuyoruz. Bazı müşterilerimiz geldiklerinde ‘balık pazarının burada olduğunu yeni öğrendik’ diyorlar. 4 yıldır Çerkezköy’de yaşayıp da balık pazarının yerini yeni öğrenen vatandaşlar var” dedi.  

 

BALIK PAZARINDA FİYATLAR NE DURUMDA?

 

Çerkezköy Halk Pazarı’nda Karadeniz İstavrit kilosu 45 TL, Karadeniz Hamsi 40 TL, Karadeniz Somon 70 TL, Çinekop 50 TL, Deniz Çipura 90 TL, Karadeniz Uskumru 50 TL, Karadeniz Levrek 130 TL, Deniz Levrek 90 TL, Karadeniz Mezgit 35 TL, Somon 140 TL, Mırlan Mezgit 50 TL, Barbun 85 TL, Karides 50 TL, Fener 50 TL, Mercan 35 TL, Çanakkale Küpes 30 TL, Gelibolu Sardalya 30 TL, Mezgit 25 TL, Kıyıköy İstavrit 20 TL, Kıyıköy Barbun Tekir 70 TL, Has Kefal 30 TL, Kıyıköy Çinekop 50 TL’den satılırken, Kıyıköy Palamut tanesi 40 TL, Levrek 25 TL, Çipura 25 TL, Kıyıköy Palamut 40 TL, İthal Palamut 12,5, Kıyıköy Lüfer 35 TL’den satılıyor.

 

Haber / Buse SERİN