Veliköy-Otoban bağlantı yolunda bir adım daha atıldı

Veliköy İş Adamları ve Sanayiciler Derneği (VİSAD) Başkanı Nurhan Kaya, dün saat 15.00'da düzenlenen toplantıda Veliköy Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren sanayiciler ve firma temsilcileri

GÜNDEM 27.09.2021 20:03:00 0
Veliköy-Otoban bağlantı yolunda bir adım daha atıldı

Bu isteğin mesafeden dolayı hep reddedildiğini belirten Kaya, “3 bin 200 metrenin gişe açılımına olanak sağlamadığı gerekçesiyle talebimiz reddedildi. Ama 2 yıl içerisindeki süreç içerisinde ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva ve Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan’ın projemize verdiği destekten dolayı iyi bir ivme kazandık. Son 2 ay içerisinde 3 kez Ulaştırma Bakanıyla toplandık. Mehmet Bey ile Karayolları Bölge Müdürünü ziyaret ettik. Ancak bunun projesinin yapılması gerektiği, karayollarının gerek güvenlik, gerek kamulaştırma vesaire standartlarına uygun bir projeyle birlikte bu savunulursa daha doğru olacağı noktasından yola çıkarak en sonunda bir proje grubuyla ‘biz bu işi yapalım’ dedik. Vali beyin başkanlığıyla konsorsiyum kanalıyla yürümesi gerektiğine inandık. Şöyle bir engelle karşılaştık. 8-10 yıldır verdiğimiz emek sonrasında projemizi bir yere getirdiğimizi düşündüğümüz anda maalesef bu projenin boyutunun çok büyük olduğu, Veliköy OSB olarak bu işe kolay imza atamayacağımız ifade edildi. Ön proje ile bu proje bakanlığa gidecek. Avam proje uygun görülmesi halinde uygulama projesine dönüşecek. Avam proje ve uygulama projesinin toplam bedelinin 525 bin TL civarında bir rakamla bize teklif edildi. Biz de bunu Veliköy İş Adamları ve Sanayiciler Derneği olarak üstlenelim dedik. Bakanlık diyor ki ‘biz projeye hiçbir suretle finansör olamayız. Siz bu projeyi getireceksiniz, Karayolları teknik şartnamelerine, uluslararası normlara uygun olacak ve maliyetinin de sizin tarafınızdan karşılanacağına dair taahhütte bulunursanız olabilir.’” İfadelerini kullandı.

 

“VELİKÖY’E DEĞER KATACAK”

 

Konuyu sanayicilerle paylaşmak istediklerini söyleyen Kaya, “Bu, bireysel, kişisel bir proje değil. Bu proje birçok paydaşı etkileyebilecek olan bir proje. Biz VİSAD olarak öne geçmemize rağmen Karayolları bu projede OSB’yi muhatap alarak OSB’nin protokol imzalamasını istedi. Bununla karşılaştık. Yoksa bizim projemiz hazırdı. Çok önceden bakanlığa da sunulmuş olacaktı. Projenin şu anki durumu bu. Bu proje maliyeti çok yüksek olan bir proje değil. Bana göre Veliköy’ün değerini 3 kat, 5 kat artırabilecek bir proje. Hem mal varlıklarının değerini artıracak hem de günlük hayatı kolaylaştıracak” diye konuştu. Bu projenin bir ayrıcalık değil, olması gereken bir istek olduğunu kaydeden Kaya, “OSB yönetiminin başında Vali Bey olması dolayısıyla en azından karayollarının istemiş olduğu protokole OSB’yi sokmaya ikna etmek. Perşembe ya da Cuma günü vali beyden bir randevu talebinde bulunacağız. Çünkü bizi aşıyor. Yapmak istesek de yapamıyoruz şu anda” dedi.

 

 

“SİZİN DESTEĞİNİZE İHTİYAÇ VAR”

 

Bu projenin kamu tarafından yapılmayacağını dile getiren VİSAD Başkanı Kaya, “Belli belirli bir noktasına kadar sanayiciler tarafından götürülmesi gereken bir proje. Bu yüzden de sizin desteğinize ihtiyaç var. Veliköylü sanayicilerin en büyük problemlerinden bir olduğunu ve bunun çözümünün istendiğini hep birlikte ifade etmemiz lazım” dedi. Arsa sahiplerinden payına göre para toplanarak bu projenin değerlendirilebileceğini ifade eden Kaya, “OSB’yi protokole ikna etmek gerekiyor. İkna etmek için de sanayiciler olarak belirli bir protokolde anlaşmamız gerekiyor. Belki başvurulabilecek son plan da kendi aramızda oluşturacağımız bir icra kuruluyla bu işlemlerin yürütülmesi” diye konuştu. Veliköy’ün gişe için son derece elverişli olduğunu söyleyen Kaya, “Türkiye’de örnek olabilecek bir proje olur diye düşünüyorum. Proje aşamasıyla yapım aşamasını birbirinden ayırabilirsek esas bizim için başarı o olur. Projelendirme giderlerini OSB veya VİSAD olarak biz üstleniriz” dedi. VİSAD Başkanı Kaya, önümüzdeki günlerde Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’dan randevu alarak konuyu görüşeceklerini belirtirken, toplantıya katılan sanayiciler de bu projenin hayata geçmesi için gerektiğinde ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını söyledi.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Çerkezköy TSO Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan da “ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva’ya teşekkür ediyorum. Tüm görüşmelerimizin organizasyonu kendisindeydi. TBMM Başkanımız Mustafa Şentop hocamızla 2 sefer görüştük. Sayın Ulaştırma Bakanımız Adil Karaismailoğlu’yla 3 sefer görüştük. Bir önceki bakanımızla da bir görüşmemiz olmuştu. Sürekli görüşmelerimizin arkasında olan Tekirdağ Milletvekilimiz Mustafa Yel’e de teşekkür ediyorum. Karayolları 1. Bölge Müdürümüz Turgay Çolak da projemize çok inandı. O da sürekli bu projeyi takip ediyor. Hepsine teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

“BİR BEDEL ÖDEYECEĞİZ AMA ARSA FİYATLARIMIZ ARTACAK”

 

Erdoğan, “Cebimizden bir para çıkacak. Az veya çok bir para ödeyeceğiz. Ben bunun az olması için gayret sarf ediyorum. Bir bedel ödeyeceğiz ama arsa fiyatlarımız en az 2 kat artacak. İstanbul’a yollarımız minimum 20 kilometre kısalacak. Maliyet olarak da nakliye maliyetimiz azalacak. Sanayicilerimizin yüzde 90’ı İstanbul’dan gidip geliyor, gidiş gelişte de yolumuz en az yarım saat kısalacak” dedi.

 

 

TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ

 

Toplantının sonunda VİSAD’da önceki yönetimlerde görev alan Hacı Mehmet Erdoğan, Aret Marancıoğlu, Sebahattin Önal, Bilal Yalız ve Nurhan Kaya’ya derneğe katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU