Hayrabolu tatlısı tescillendi

Hayrabolu Belediyesi coğrafi işaret başvurusu tarafından yapılan, tüm süreçleri Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Hayrabolu Tatlısı, "mahreç işareti" ile tescil almaya hak kazand?

GÜNDEM 9.08.2021 19:40:00 0
Hayrabolu tatlısı tescillendi

12 Ocak’ta coğrafi işaret başvurusu yapılan Hayrabolu Tatlısı’nın onay süreci tamamlandı.

 

TEKİRDAĞ SOĞANI İÇİN DE BAŞVURU YAPILDI

 

Tekirdağ’da daha önceki tarihlerde farklı kurumların çalışmaları ve Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonuyla Tekirdağ Köftesi, Karacakılavuz Dimi Dokuması, Malkara Eski Kaşar Peyniri, Tekirdağ Peynir Helvası, Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı ve Velimeşe Bozası ürünleri coğrafi işaret almıştı. Son olarak Tekirdağ Soğanı için de gerekli başvurular yapıldı.

 

7’YE YÜKSELDİ

 

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Trakya’nın değerlerine değer katmaya devam ediyoruz. Hayrabolu Tatlısı ile birlikte Tekirdağ’ın coğrafi, işaretli ürün sayısı 7 oldu. Trakya’nın ürün sayısı 20’ye yükseldi. Başvurudan onay sürecine kadar laboratuvar analizleri, danışman desteği kurumumuz tarafından karşılandı. Emeği geçen ve Trakya’nın değerlerine değer katan tüm kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ederim” ifadelerini kullandı.

 

HAYRABOL İSMİYLE DE BİLİNİYOR

 

Hayrabolu Tatlısı; Hayrabolu’nun Trakya şivesinde söylenişi Hayrabol ismiyle de bilinen ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan şerbetli bir yöresel tatlıdır. 1972 yılında Hayrabolu’da üretilmeye başlanan tatlı, ilk yıllarda “Kadı Göbeği Tatlısı” olarak adlandırılsa da zaman içerisinde “Hayrabolu Tatlısı” olarak anılmaya başlandı. Hayrabolu Tatlısı, pişirilip kurutulmuş halde paketli olarak ve şerbeti dökülmüş olarak iki şekilde satışa sunuluyor. Kurutulmuş halde satılan Hayrabolu Tatlısı, fırınlanarak 8 ay süreyle muhafaza edilebilirken, şerbetlenmiş olanlar ise +4℃’de muhafaza edilmek kaydıyla 10 gün içerisinde tüketilmelidir. Hayrabolu Tatlısının üretiminin özellikle tuzsuz peynirin hazırlanması ve diğer işlemleri ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Hayrabolu Tatlısının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilmelidir.

 

Haber / Buse SERİN