Tekirdağ'daki ormanlara giriş yasaklandı

Ülkemizin çeşitli noktalarında çıkan şüpheli orman yangınları, binlerce hektar orman arazisini küle çevirdi. Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında birtakım tedbirler alan Tekirdağ Valiliği, 30 Tem

GÜNDEM 1.08.2021 18:31:00 0
Tekirdağ

Valilikten yapılan açıklamada, Tekirdağ İli Orman Yangınlarıyla Mücadele kapsamında Tekirdağ İli sınırları içerisinde ormanlara girişlerin, 30 Temmuz – 31 Ağustos tarihleri arasında yasaklanmasının, 6831 sayılı Orman Kanunun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9. ve 66. maddeleri uyarınca uygun görüldüğü belirtildi.

 

YANGIN İHBARLARI 112’DEN YAPILABİLECEK

 

Valiliğin aldığı kararlar şu şekilde; “Madde 1 – Tekirdağ İl sınırları içerisinde tüm ormanlık sahalara yetkililerden başkasının girmesi kesinlikle yasaktır. Bu ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak yasaktır. Vatandaşlar yalnızca kendilerine ayrılan izinli piknik alanlarından gerekli önlemleri alarak yararlanabileceklerdir. Orman Yasasının 31 ve 32. Maddesi kapsamında olan köyler/Mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyle/Mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır. Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları; ormanı etkileyebilecek yangınlara karşı gerekli önlemleri alacaktır. Enerji Nakil Hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (TEDAŞ, TREDAŞ ve TEİAŞ) hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecekler, yetkililerce istenilmesi durumunda hattaki enerjiyi keseceklerdir. Belediyeler, Orman içi, Orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (Dozer, Loder, Kepçe) hazır bulunduracaklardır. Orman İdaresi, Jandarma ve Emniyet Birimlerince oluşturulan devriye sistemi etkin bir şekilde uygulanacak, gerekirse Kaymakamların emirleri ile tüm kamu personel ve olanaklarından, önleyici hizmetler (devriye kontrol vb.) ile yangınlara karşı müdahale de yararlanılabilecektir. Yangın ihbarı ücretsiz 112 Acil No’lu telefonlara da yapılabilecektir”

 

 

KAMPANYAYA DESTEK OLMAYA DAVET ETTİ

 

Ülkemizi kasıp kavuran orman yangınları ile mücadele sürerken, pek çok ilde fidan bağışı kampanyası da başlatıldı. Tekirdağlıları kampanyaya davet eden AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, “gelecegenefes.com üzerinden kaybettiğimiz her ağaç için bir ağaç sahiplenelim, bağışta bulunalım. Söz konusu kampanya yanan orman alanlarının ülkemize yeniden kazandırılması için oldukça önemli. Son birkaç gündür ormanlarımız yandı, canımız yandı. Fakat bu acıya rağmen umudumuzu kaybetmedik. Çünkü hayat bir fidanla başlar. Biz de Haydi Tekirdağ dedik. Gelin hep birlikte daha gür ormanlar yeşertelim. GelecegeNefes.com üzerinden kaybettiğimiz her ağaç için siz de bir ağaç sahiplenelim, bağışta bulunalım” ifadelerini kullandı.

 

ORMAN YANGINLARI İLE İLGİLİ SON DURUM

 

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 28 Temmuz – 1 Ağustos tarihlerinde çıkan 112 orman yangının 107'sini kontrol altına aldıklarını, 5 yangını kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. 28 Temmuz – 1 Ağustos 2021 tarihlerinde çıkan orman yangınlarına ilişkin son durum şöyle: Antalya'da çıkan 13 yangının 11'i, Muğla'da çıkan 8 yangının 5'i ile Adana'da 20, Aydın Söke'de 1, Balıkesir'de 2, Bilecik merkezde 1, Bingöl Kiğı'da 1, Bitlis Mutki'de 1, Bursa'da 2, Çanakkale Yenice'de 1, Çorum Oğuzlar'da 1, Diyarbakır'da 2, Edirne Keşan'da 1, Hatay İskenderun'da 3, Isparta Eğirdir'de 1, İstanbul'da 1, İzmir'de 7, Kahramanmaraş'ta 7, Karaman merkezde 1, Kastamonu'da 5, Kayseri Yahyalı'da 1, Kırklareli Vize'de 2, Kilis merkezde 1, Kocaeli'nde 2, Kütahya'da 3, Manisa'da 6, Mersin'de çıkan 8, Osmaniye'de 4, Sakarya'da 3, Samsun Bafra'da 1, Şanlıurfa Eyyübiye'de 1, Uşak merkezde 1 olmak üzere toplam 107 orman yangını kontrol altına alındı. Antalya'da 2 (Manavgat, Gündoğdu), Muğla'da 3 (Marmaris, Köyceğiz, Milas) toplam 5 orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor.

 

Haber/Buse SERİN