Vali Yıldırım: Trakya kendi kendini besleyen bir bölge

Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından turizm konusunda iç turizmi canlandırmak ve halkın turizme daha etkin katılımını sağlamak amacıyla Karaevli Fuar Alanı'nda AyçiçeÄ?

GÜNDEM 28.07.2021 15:47:00 0
Vali Yıldırım: Trakya kendi kendini besleyen bir bölge

Etkinliğe Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, eşi Güllühan Yıldırım, Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, Süleymanpaşa Kaymakam Vekili Dr. İsmail Altan Demirayak, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu ve vatandaşlar katıldı.

 

AYÇİÇEĞİ RESMİ YAPTI

 

Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından Vali Yıldırım ve katılımcılar etkinlik alanında kurulan standları gezerek yöresel ürünleri inceledi. Sonrasında Vali Yıldırım, etkinlik alanına gelen vatandaşların resim yapması için kurulan standı ziyaret ederek fırçayı eline alıp suluboya ile ayçiçeği resmi yaptı. Etkinlikte katılımcılar etkinlik alanında ve ayçiçeği tarlasında hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

 

TRAKYA KENDİ KENDİNİ BESLEYEN BİR BÖLGE

 

Tekirdağ’da üretimin çok fazla, çok çeşitli olduğunu söyleyen Vali Yıldırım, “Bir bakıyorsunuz ki kiraz üretimimiz var. Kanola, buğday, lavanta var, ayçiçeği var, zeytinimiz var. Bütün bunların hepsine baktığımızda Trakya kendi kendini besleyen bir bölge. Böylece en yakınındaki İstanbul’un gıdasına da katkıda bulunuyor, hatta bütün Türkiye’ye katkıda bulunuyor. Ayçiçeği üretimi bütün Türkiye’de yaklaşık 1 milyon yedi yüz bin, 1 milyon 900 bin ton arasında. Her sene değişiyor ve bunun yaklaşık yüzde 18’ini sadece Tekirdağ karşılıyor. Yani bu kadar önemli üretimin olduğu bir alandayız, bu kadar bereketli bir üretimin olduğu alandayız. Bunu artırmamız lazım. 1.5 milyon dekar alanımız var ayçiçek üretimi yapılan. 20 bin ayçiçek üreticisi çiftçimiz var ve çiftçilerimiz yılda 350 bin ton ayçiçeği üretiyor” dedi.

 

“DAHA ÇOK AYÇİÇEĞİ ÜRETİLMESİNDE FAYDA VAR”

 

Yağ üretiminin önemine dikkat çeken Vali Yıldırım, “Bu yağ üretimi ayrıca dışarıya bağımlılığı azaltıyor. Ayçiçeği üretimi artırırsak, yapılan üretimin verimini artırırsak o zaman çok daha dışarıdan bağımsız hale gelebileceğimizi düşünüyorum. Yağ konusunda dışarıya olan ihtiyacımız az ama bitmiş değil. Onun için ben çiftçi arkadaşlarımıza istirham ediyorum, bu 1.5 milyon dönümün daha da çok artmasını arzu ediyorum. Devletimiz teşvik veriyor, üretimin daha fazla artmasını ümit ediyoruz. Daha çok ayçiçeği üretilmesinde fayda var diye düşünüyorum” dedi. Etkinlikte ses sanatçısı Salih Demirci de konser verdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU