Saray'ı soyup soğana çevirmişler

Saray Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Saray'da ı Büyük Ova Koruma Alanı ilan edilen ve tarım dışı kullanılmasına izin verilmeyen alanları usulsüzce hisselere bölerek sattığı ve d

GÜNDEM 13.07.2021 19:00:00 0
Saray

Saray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Saray İcra Müdürlüğü’nde başlayan çok yönlü soruşturmada Saray’daki arsa vurgununun izleri Kapaklı, Yoncalı ve Çerkezköy’deki emlakçılara uzandı. Soruşturma savcılığının talimatı doğrultusunda Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekibin, Saray, Çerkezköy, Kapaklı ve Yoncalı’da aylar süren teknik ve fiziki takipleri sonrası önce şebekenin çalışma yönteminin şifreleri çözülürken, ardından da şebekenin mahrem bilgilerine ulaşıldı. İddiaya göre 2015’te Nazilli’de memurluğa başlayan Nevzat A.’nın 2018’de Saray İcra Müdür Yardımcısı olarak göreve başlamasıyla şebekenin tezgahladığı vurgun planı sahneye konurken, şebekenin önceki dönemlere ait satış ve işlemleri de savcılık tarafından mercek altına alındı. Devletin Tekirdağ genelindeki 14 adet Büyük Ova Koruma alanı kapsamında yer alan tarlaları hak sahiplerinden 2 katına fiyatla alıp hileli icra satış yöntemiyle tarlaları paylara bölüp takla attıran şebekenin, payların fiyatını yerine göre 10, yerine göre 20 ile çarparak alıcılara sattığı iddia edilirken, bazı satışlarda ise icradaki hileli yöntem kullanılarak tapuya yazılan yazıyla tarım arazilerine ait tarlaların sözde alacaklı paydaşlar arasında paylaşılarak tapular çıkarıldığı iddia edildi. Devletin milyonlarca liralık zarara uğradığı satışlarda şebeke üyeleri harçları bile icranın dairesine yatırmazken, bin 200’den fazla tarladan bozma hisseyi, hileli satış yöntemiyle önce akrabalarına ve yandaşlarına, alacaklı olarak borçlanıp tapu çıkartarak vatandaşlara sattıkları iddia edildi.

 

ÇOK YÖNLÜ SORUŞTURMA SÜRÜYOR

 

Saray İcra Müdürlüğü’ndeki şebeke üyesinin hileli borçlanma ve hileli satış yöntemiyle yüzlerce arsayı illegal yöntemlerle tapu dairesine yanlış beyanlar vererek, icra satışlarını askıya çıkartmayarak, bazen de UYAP üzerindeki bilgileri silerek şebekenin haksız kazancına milyonlarca lira aktardığı soruşturma kapsamımda su üstüne çıkarken, İcra Müdür Yardımcısı Nevzat A.’nın iddiaya göre emlakçılar tarafından yatan bazı harçları ise eşi ve kayınvalidesinin üzerine açtığı hesaplara aktarması Saray İcra Müdürlüğü’ndeki emlakçılarla müdür yardımcısı Nevzat A. arasındaki çıkar ve menfaat ilişkisini gözler önüne serdi. Rüşvet, zimmet ve belgede sahtecilik suçlarından aralarında onlarca emlakçının bulunduğu kişilerin Saray Adliyesi’ndeki çok yönlü soruşturma sürüyor.

 

ŞEBEKE AYNI GÜN SATIŞ YAPIP BİRKAÇ SAAT İÇERİSİNDE TAPU ÇIKARMIŞ

 

Şebekenin tarla vasıflı alanları hayali alacakla icra işlemi yapılarak hisseye bölüp tapulaştırması iddiaya göre aynı gün yapılırken, Karabücek Köyü, Ayazpaşa Mahallesi, Pazarcık, Kadıköy, Çayla, Yuvalı, Edirköy, Çukuryurt, Göçerler, Osmanlı ve Beyazköy’de bulunan tarlaların şebeke tarafından hisseye çevrilerek her birinin 20 bin ile 60 bin TL arası rakama satıldığı iddia edilirken, soruşturmada yetkililerin kaç yıl geriye döneceği ise Saray kamuoyunda ve emlak çevresinde merak edilen konuların başında yer alıyor.

 

Haber / Şaban KARDEŞ