Mahkemeden 'Büyükyoncalı' kararı

Belediye meclis toplantısında konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, 2014 yılında Büyükyoncalı'da yapılan ve 2015 yılında mahkemeye taşınan referandumla ilgili sürece ilişkin bilgi

GÜNDEM 5.07.2021 17:12:00 0
Mahkemeden

Kapaklı Belediye Meclisi, Temmuz ayı olağan toplantının ikinci oturumunu dün saat 14.00’da Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında yaptı. Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya Halil İbrahim Erkan, Nalan Çolak, Selvi Acet ve Ali Aras mazeret bildirerek katıldı. Toplantı öncesi konuşan Başkan Çetin, “Vatani görevini yaparken iki ayağını kaybederek gazi olan Tarık Cür kardeşimizin 10 Temmuz Cumartesi günü şehir stadında cemiyetini gerçekleştireceğiz. Düğününü yapacağız. Tüm halkımızı davet ediyorum. Yarın kendisiyle beraber kına için Gaziantep’e gideceğim. Cumartesi günü de inşallah burada düğününü yapacağız” dedi.

 

SU SIKINTISINI GÜNDEME GETİRDİ

 

Bölgedeki su sıkıntısıyla ilgili de konuşan Çetin, “1 Temmuz’daki meclis toplantımızda konuyu gündeme getirdiğimde hassasiyeti için TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz’e teşekkür ediyorum. Hemen akabinde belediyemize ziyarete geldi. Yakın olan ilçe başkanlarımızı davet ettik. Gelen arkadaşlara kırmızı alarmı İbrahim İçöz kendisi ifade etti. Gerçekten çok sıkıntılı bir süreç içerisinden geçiyor TESKİ. Kuyulardan alınan suyun kalitesi şuanda gerçekten çok kötü ve bir arıtmanın kurulması çok acil görünüyor. Bir taraftan Ayvacık Barajı’ndan suyun buraya getirilmesi konusunu hızlandırmamız istediler. Ben hemen DSİ Bölge Müdürümüzü aradım. Süreçle ilgili bilgi aldım. İki konudan bahsettiler. Saray’ın Güngörmez Mahallesi’nin atık suyunun Ayvacık Göleti’nin içine doğru aktığı ve bir şekilde buraya bir arıtıcı kurulması gerektiği iletilmiş. TESKİ de bunu yapmak yerine Saray’daki arıtma tesisine hattın çekilip arıtılmasının yapılmasını istemiş DSİ’den. DSİ bunu üstlenmiş, projenin içine dahil etmişler. Şuanda o proje yürütülüyormuş. Prosedür kısmı biraz zaman kaybettirmiş. İkincisi de bizim burada yapılacak olan  bir arıtma deposunun geçtiği yerde enerji hatları varmış. Bunun yerinin değiştirilmesiyle ilgili bir konu gündemdeymiş. Ama gelecek yıl haziran sonuna kadar DSİ olarak Ayvacık Barajı’ndan gelecek suyu Kapaklı’ya kavuşturacaklarını ifade ettiler” dedi.

 

“İHTİYACIN ANCAK DÖRTTE BİRİNİ KARŞILAYACAK”

 

Gelecek bu suyun Kapaklı’nın ihtiyacının ancak dörtte birini karşılayacağını söyleyen Çetin, “Mevcut kuyulardaki su kalitesi çok kötü. Özellikle Bahçelievler, Cumhuriyet ve Atatürk Mahallelerindeki su kuyularından gelen sularımız içilir durumda değil. Biz en baştan beri altyapını değişmesi gerektiğini söyledik. Ama şuandaki önceliğimiz kuyu suyunun arıtılıp şebekeye verilmesi noktasına geldi. TESKİ Genel Müdürümüz de bu konuda bizimle hemfikir. Proje tadilatı yapıp hızlıca yeniden İller Bankası’na kredi limitini de artırarak bu konuyu çözmemiz gerektiği şeklinde bir talebi oldu. Bir araya gelip TESKİ’ye destek verme anlamında ne yapmamız gerekiyorsa yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

 

TAMAMI BELEDİYE TARAFINDAN KARŞILACAK

 

Başkan Çetin’in konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantının ilk gündem maddesinde İmar Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nun müşterek raporu görüşüldü. Mülkiyeti Kapaklı Belediyesi’ne ait Saray Büyükyoncalı Mahallesi 2026 ada 1 parselde bulunan taşınmazın 2016’da katı atık aktarma istasyonu kurulması için Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 15 yıl süreyle bedelsiz tahsis edildiği belirtilirken, komisyonun kullanılmayan 13.486 metrekarelik alanın tahsis kararının kaldırılması yönündeki kararı meclis tarafından da oy birliğiyle kabul edildi. Toplantının bir sonraki  gündem maddesinde de Pınar Bulvarı cephe sağlıklaştırma ve yenileme işine ilişkin İmar Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nun müşterek raporun görüşüldü. Pınar Bulvarı cephe sağlıklaştırma ve yenileme işinin yapılarak inşaat bedelinin tamamının belediye bütçesinden karşılanması yönündeki komisyon kararı meclis tarafından da oy birliğiyle kabul edildi.

 

SOKAKLARA İSİM VERİLDİ

 

Toplantı, İmar Komisyonu raporlarının görüşülmesi ile  devam etti. Cumhuriyet Mahallesi KAzakgölü Caddesi ile Mithatpaşa Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunan isimsiz yola Mescid-i Aksa Caddesi isminin verilmesi, Karaağaç Mahallesi 686 ada ile 687 ada arasından başlayarak Karaağaç Mahallesi 691 ada ve 692 ada arasında son bulan isimsiz yola Hayat Boyu Öğrenme Caddesi isminin verilmesi komisyon raporları doğrultusunda oy birliği ile kabul edilirken, Karaağaç Mahallesi sanayi alanı uygulama imar planı revizyonu plan notu değişikliği talebiyle ilgili komisyon çalışmalarının devam etmesine karar verildi. Atatürk Mahallesi 593 ada 6 parselin cephe aldığı isimsiz sokağa Doktor Tayfun Kepiç isminin verilmesi, 955 ada 9 parselin cephe aldığı isimsiz sokağa Şehit Yunus İşcan isminin verilmesi, 1167 ada 13 ve 14 nolu parsellerin cephe aldığı isimsiz sokağa Şehit Akın Acar isminin verilmesi, 1168 ada 9 parselin cephe aldığı isimsiz sokağa Koparan Sokak isminin verilmesi kabul edilirken, 1169 ada 7 parselin cephe aldığı yolda ise sokak oluşumu tamamlanmadığı için isim verilemedi.

 

 

BAŞKANA YETKİ VERİLDİ

 

Kapaklı sınırlarında belediyenin sorumluluk alanlarında kalan belediyeye ait imar planları ve altyapı çalışmalarında ormanlık alana isabet eden bölümler ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılacak her türlü kiralama, bedelli veya bedelsiz izin talebinde bulunma, kurumlarla gerekli olan taahhütnameleri imzalama ve bunlarla ilgili tüm iş ve işlemleri yürütmek üzere belediye başkanına yetki verilmesinin ardından, Mardin Nusaybin ilçesinde vatani görevini yaparken şehit düşen Piyade Er Rıdvan Sağdıç isminin yaşadığı mahalle olan Karaağaç Mahallesi’nde bir sokak, cadde veya parka verilmesi talebine ilişkin  komisyon raporu görüşülerek konuyla ilgili komisyon çalışmalarının devam etmesi kararlaştırıldı. Karaağaç Mahallesi Bereket Sokak ile Orkide Sokak arasında yer alan parka Aziz Yahya Başaran isminin verilmesi talebiyle ilgili komisyon çalışmalarının devam etmesine karar verilirken, tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalıştırılacak 1 adet eğitmen ile 1 adet teknisyene ödenecek aylık ücretler komisyon raporları doğrultusunda belirlendi.

 

EK BÜTÇE TALEBİ KABUL EDİLDİ

 

Kapaklı Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü Görev Yetki ve Çalışma Esaslarına Dair Yönetmeliğin, Plan ve Bütçe Komisyonu raporu doğrultusunda kabul edildiği toplantıda bazı müdürlüklerin ek bütçe taleplerine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu da görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Gündem maddelerinin karara bağlanmasının ardından 2014 yılında Büyükyoncalı’da yapılan referandumla ilgili yaşanan son gelişmeleri de kamuoyuyla paylaştı.

2014-2019 yılları arasında ‘Büyükyoncalı Kapaklı’ya bağlansın’ polemiğinin yaşandığını anımsatan Çetin, “2014 yılında dönemin Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın oluruyla Büyükyoncalı’da bir referanduma izin verildi. Bu referandum neticesinde Büyükyoncalı halkına konulan sandıktan çok yüksek bir oranda ‘Kapaklı’ya bağlanması’ talebi çıktı. Bu talep o dönem oy birliğiyle Kapaklı Belediye Meclisi’nde kabul edilerek büyükşehire gönderildi. Büyükşehirde oy çokluğuyla reddedildi. 2015 yılında bu konu mahkemelik oldu. Bölge idare Mahkemesi’nde bu iş kabul gördü. Akabinde tekrara büyükşehir bunu temyize yolladı ve bu davaya itiraz etti. Bu davanın neticesi Cuma günü bize tebliğ edildi. Bu karara göre büyükşehir belediyesi ve Saray Belediyesi’nin itirazı reddedildi. Bu şunu gösteriyor. Şu anda Büyükyoncalı’nın talebi, meclisimizin talebi kabul yönünde ilerleyecek noktasında. İlgili kararın düzeltilmesi yönündeki talepler hem büyükşehir hem de ilçe belediyeleri tarafından yapılabilir. Ben kişisel fikrimi yeniden paylaşıyorum. Eğer vatandaşın önüne bir sandık konuluyorsa, vatandaş da buna büyük bir oy oranıyla cevap veriyorsa vatandaşın olduğu yerde durmayı yeğlerim. Bundan sonraki süreci de takip edeceğiz” dedi.

 

“VATANDAŞIN KARARINA SAYGI DUYDUĞUMUZ İÇİN BİR DURUŞ SERGİLİYORUZ”

 

Herhangi bir art niyet gütmediklerini belirten Çetin, “Geçmiş dönemden beri süregelen bir konu. Biz de vatandaşın kararına saygı duyduğumuz için bir duruş sergiliyoruz. Yoksa kimsenin bir karış toprağını alalım diye bir niyetimiz yok. Bu süreç kabul görürse biz memnuniyetle Büyükyoncalı’ya hizmet etmeyi kabul ederiz” diye konuştu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU