Soydaşlarımız 11 Temmuz'da yeniden sandığa gidiyor

4 Nisan'da yapılan parlamento seçimi sonrası koalisyon hükümetinin kurulamadığı Bulgaristan'da 11 Temmuz'da yeniden seçim yapılacak. Bulgaristan seçimleri için 4 Nisan'da 35 sandığın kuruld

GÜNDEM 24.06.2021 16:52:00 0
Soydaşlarımız 11 Temmuz

Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Targovishte Milletvekili Adayı İmren Mehmedova, Bulgaristan Omurtak Belediye Başkanı Eşref Eşref, Bulgaristan HÖH Omurtak İlçe Başkanı Halil Basriyev ve HÖH Trakya Temsilcisi Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Güner Çetin ile birlikte Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ı ziyaret etti.

 

BAŞARILAR DİLEDİ

 

Ziyaretten dolayı Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Targovishte Milletvekili Adayı İmren Mehmedova ve beraberindeki heyete teşekkür eden Başkan Akay, 11 Temmuz’da yapılacak Bulgaristan genel seçimlerinde başarılar diledi.

 

11 TEMMUZ’DA YENİDEN SEÇİM OLACAK

 

Seçimlerle ilgili bilgi veren HÖH Trakya Temsilcisi Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Güner Çetin, “4 Nisan’da Bulgaristan’da olağan genel seçimler yapıldı. Türkiye’de de sandıklar kuruldu. O zaman sandık sayısı Türkiye’de 35 taneydi. Biz bu seçimleri geçirdik. Bu seçimlerden sonra 6 parti parlamentoya girdi. Bu parlamentonun ömrü 1 ay sürdü. Cumhurbaşkanı ilk 3 partiye görev verdi, ilk 3 parti hükümet kuramadı. Bu nedenle 11 Temmuz’da seçimler tekrarlanacak” dedi.

 

SANDIK SAYISI 35’E DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

 

2014 yılında Bulgaristan seçimleri için Türkiye’de 120 sandık kurulduğunu, fakat sonrasında ‘Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde maksimum 35 sandık kurulacak’ diye bir kanun çıkarılarak sandık sayısının 35’e düşürüldüğünü anımsatan Çetin, “Bu da bizi çok fena etkiledi. Bizim Türkiye’de çok seçmenimiz var. Sadece 1989’da 350 bin tane soydaşımız göç etti” dedi.

 

TÜRKİYE’DE 112 SANDIK KURULACAK

 

Hak ve Özgürlükler Hareketi olarak 4 Nisan seçimleri sonrası 1 aylık süreçte 2 tane kanun teklifi sunduklarını belirten Çetin, “Bir tanesi sandıkların sınırsız olması içindi. 40 dilekçe ile beyan edildiği zaman herhangi bir yerde sandık açılsın diye kanun teklifimiz oldu. Bu kanun geçti. Şu an Türkiye’mizde Bulgaristan Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi açıklamasına göre 112 tane sandık kurulacak” bilgisini verdi.

 

İLK KEZ ÇANAKKALE’DE DE SANDIK KURULACAK

 

Bu sandıkların 27 tanesinin Trakya’da kurulacağını söyleyen Çetin, “Tekirdağ’da 16 tane, Kırklareli’de 7 tane, Edirne’de 2 tane sandık kurulacak. Bu seçimde ilk kez Çanakkale’de de sandık açtık. Bu da çok önemli. Oradaki soydaşlarımız da oy kullanabilecek” diye konuştu.

 

“VATANDAŞLARI SANDIĞA GÖTÜRMEMİZ LAZIM”  

 

2’nci kanun tekliflerinin de ‘Ana dilde propaganda yapılması’ teklifi olduğunu fakat bunun uygun görülmediğini söyleyen Çetin, “4 Nisan’da 2 tane sandığımızın olduğu Çorlu’da, 11 Temmuz’da 7 tane sandık kurulacak. Bizim, vatandaşları sandığa götürmemiz lazım. Bunun çalışmalarını yapmamız lazım. Bulgaristan kimliğini taşıyan kişilerin vatandaşlık görevini yerine getirmesi lazım” dedi.

 

ELEKTRONİK OYLAMA OLACAK

 

Bu seçimlerde yurt dışında ilk kez elektronik oylama olacağını kaydeden HÖH Trakya Temsilcisi Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Güner Çetin, “Bunun artısı da var, eksisi de. Elektronik oylamada geçersiz oy olmayacak” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU