Aşçı Yahya Baba Tablosu külliyede sergilenecek

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu Güray Uygun'un tual üzerine yağlı boyayla yaptığı ve Sultan II. Bayezid Külliyesi ile Aşçı Yahya Baba'nın resmedildiği

GÜNDEM 5.05.2021 15:16:00 0
Aşçı Yahya Baba Tablosu külliyede sergilenecek

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde 2016 yılında bu yana bulunan Sultan II. Bayezid Külliyesi’nin 15. yüzyılda aşçılığını yapan Aşçı Yahya Baba Hazretleri’nin balıkları besleme geleneği, yağlı boya tabloyla müze ziyaretçilerine anlatılacak.

 

“TAMAMLAYICI OLACAK”

 

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu olan Güray Uygun, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu ziyaret ederek Aşçı Yahya Baba’nın mevcudata pirinç verme âdetini resmettiği tablosunu takdim etti. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Aşçı Yahya Baba’nın Osmanlı medeniyetinin sadece insana değil her canlıya verdiği değerin güzel bir örneği olduğunu ifade ederek, “İmaret Müzesi’nin en önemli figürü olarak ön plana çıkan Aşçı Yahya Baba, genç sanatçımızın resmettiği tablo ile külliyemizdeki yerini almış olacak. Külliye için oldukça güzel ve tamamlayıcı olacak bu güzel tablo için Güray Uygun’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“GÖZLER ÖNÜNE SERMEYE ÇALIŞTIM”

 

Sanatçı Güray Uygun da, 140 x 180 ölçülerinde tual üzerine yağlı boyayla yaptığı çalışmada, 500 yıl önce Aşçı Yahya Baba tarafından gerçekleştirilen mevcudatı pirinçle besleme âdetini gözler önüne sermeye çalıştığını ifade ederek eserinin külliyede sergilenecek olmasından ötürü büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

 

Haber / Menşure KARDEŞ