Hayrabolulu üreticilere tohum dağıtıldı

Hayrabolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde tohum dağıtım programı düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yüzde 75'i hibe edilen sertifikalı tohumlar, Trakya Tarımsal AraştÄ

GÜNDEM 3.05.2021 12:30:00 0
Hayrabolulu üreticilere tohum dağıtıldı

Tohum dağıtım törenine; Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, Hayrabolu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başol, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman Erdoğan, İlçe Müdürü Süleyman Aslan ile tohum alacak üreticiler katıldı.

 

“EKİM ALANLARI DARALDI”

 

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Dünya genelinde küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği olaylarının bitkisel üretim sektöründe oluşturduğu ekonomik etkileri ile ülkemiz tarımı üzerindeki olumsuz etkileri giderek artmaktadır. Bölgemizde son iki yıldır belirgin şekilde yaşanan iklimsel değişiklikler söz konusudur. Bu değişimlerin başında yağışların yetersiz ve düzensiz olması başta gelmektedir. Bu değişimler, Hayrabolu ve Malkara ilçelerimizde yapılan çeltik yetiştiriciliğini olumsuz etkilemiş ve su kısıtlığı nedeniyle ekim alanları daralmıştır” denildi.

 

6 FARKLI LOKASYONDA UYGULANACAK

 

Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün ülkesel boyutta yaptığı "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında Tekirdağ için hazırlanan 8 farklı projenin kabul edildiği, Sürdürülebilir Çeltik Tarımı İçin Damla Sulama Projesi’nin Hayrabolu’nun Avluobası, Küçükkarakarlı, Tatarlı, Kadriye, Kahya ve Malkara’nın Karacamurat Mahallesi olmak üzere toplam 6 lokasyonda 114 dekar alanda uygulanacağı kaydedildi.

 

ÇELTİK ÜRETİMİNİN KESİNTİSİZ DEVAM ETTİRİLMESİ AMAÇLANIYOR

 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Uygulanacak projeyle; çeltik yetiştiriciliğinde klasik tava sulama yöntemi yerine damla sulama yöntemi kullanarak yüzde 60’tan fazla su tasarrufunun sağlanması, ekim alanlarında su kısıtlığına bağlı yaşanan daralmanın önlenmesi, sürdürülebilir çeltik üretiminin kesintisiz devam ettirilmesi, damla sulama yönteminin üreticiler tarafından benimsenmesiyle artan su tasarrufunun yeni ürün ve üretim desenlerinde ve 2. ürün ekilişlerinde kullanılarak bitkisel ürünlerin üretimi, verimliliği ve çeşitliliğinin artırılması, tava sisteminde sıkça karşılaşılan toprağın biyolojik yapısındaki bozunumun ve yeraltı suyunun kirlenmesinin önlenmesi, sivrisinek vb. haşere problemlerin ortadan kaldırılması, yeni çeşitlerle kalite, randıman ve verimin artırarak daha karlı bir üretim yönteminin kullanılması amaçlanmaktadır. Projenin yürütülmesinde Atatürk Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü (Kırklareli) ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (Edirne) teknik destek sağlamaktadır”

 

Haber / Yener AKBABA