Çerkezköy'de yaya önceliğine dikkat çekildi ​​​​​​​

İçişleri Bakanlığı tarafından trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile başlatılan "Öncelik Hayatın, Ã?

GÜNDEM 30.03.2021 15:17:00 0
Çerkezköy

İçişleri Bakanlığı ve Tekirdağ Valiliği’nin ‘Önce Yaya’ uygulaması konulu talimatları gereği önceki gün saat 23.00’da Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’ın koordinasyonunda ilçedeki ana güzergahlar üzerindeki yaya geçitlerindeki beyaz şeritlerden orta kısımdaki şeritler kırmızıya boyandı.

 

FARKINDALIK OLUŞTURULMASI AMAÇLANIYOR

 

Proje kapsamında araçların; yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlaması ve durarak yayalara ilk geçiş hakkını vermesine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

 

 

ÖNCE YAYA

 

Çerkezköy Polisevi karşısındaki yaya geçidinde de dün saat 12.00’da Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serkan Engin, Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürü Kenan Erez, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mustafa As, polis, zabıta ekipleri ve öğrencilerin katılımı ile ‘Önce Yaya’ sloganıyla etkinlik yapıldı.

 

 

KIRMIZI ŞERİT ÇEKTİLER

 

Çerkezköy Hükümet Caddesi üzerindeki yaya geçidinin iki şeridi sembolik olarak kırmızıya boyandı. Kaymakam Abban ve İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya ile birlikte öğrenciler de ellerine fırçayı alarak şeritlerin kırmızıya boyanmasına katkı sağladı. Etkinlikte ilkokul ve ortaokul öğrencileri, ellerinde ‘Önce Yaya’, ‘Yaşama Yol Ver’ yazılı pankartlar ile zabıta ve polis ekiplerinin gözetiminde yolun karşısına geçtiler.  Etkinlik kapsamında ayrıca öğrencilere düdük verilirken, sürücülere de broşür dağıtıldı.

 

 

YAYALARA YOL VERMEYENLERE 652 TL CEZA

 

Broşürde, ‘Öncelik hayatın öncelik yayanın. 2198 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 74’üncü maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle, ‘Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti ve levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadır” hükmü getirilmiştir. Yayalara ilk geçiş hakkı zorunluluğu getirildi. Yaya geçitleri, okul geçitleri ve kavşaklarda yayalara öncelik verin. Bu kurala uymayan sürücülere 652 TL idari para cezası uygulanacaktır” ifadeleri yer aldı.

 

 

“KIRMIZI ÇİZGİLERLE BU KONUYA DİKKAT ÇEKTİK”

 

Sürücülere yaya önceliği hakkında bilgilerin anlatıldığı broşürlerden dağıtan Kaymakam Atilla Selami Abban, “İçişleri Bakanlığımızın başlatmış olduğu uygulamayı ilçemizde de hayata geçirdik. Sürücülere özellikle ışıkların olmadığı yaya geçitlerinde yayanın üstünlüğü anlattık. Çektiğimiz kırmızı çizgilerle de bu konuya dikkat çekmiş oluyoruz” dedi.

 

Haber / Buse SERİN