NKÜ, kanser hastalarına umut olacak

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi'nde kanser hastalarında hücresel immün tedavisinde kullanılmak üzere başlatılan aşı çalışması devam ederken, Tıp Fakültesi Tümör Biyolojisi ve ?

GÜNDEM 29.03.2021 17:03:00 0
NKÜ, kanser hastalarına umut olacak

Kansere karşı 6-7 yıldır çalışmalarının devam ettiğini, bununla ilgili çok sayıda projelerinin olduğunu söyleyen Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Burhan Turgut, “Kanser aşısı diye de ifade edilebilen özellikle hücresel immün tedavi yöntemi diye ifade edebileceğimiz bir yöntem üzerine de çalışmalarımız oldukça ilerlemiş durumda. Preklinik aşamasındayız şu anda ama oldukça ilerledik, sonlarına yaklaşmış durumdayız” dedi.

 

“BİR YIL İÇİNDE İNSAN ÇALIŞMALARINA BAŞLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

 

Bu projeyi TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'yle ortak yürüttüklerini, bir yıl içinde insan çalışmalarına başlamayı hedeflediklerini belirten Prof.Dr. Burhan Turgut, bu konuda beklentilerinin oldukça yüksek olduğunu dile getirdi.

 

 

BAZI ÜLKELERDE HASTALAR ÜZERİNDE KULLANILIYOR

 

Aşı çalışmalarıyla ilgili üniversitede 7-8 kişilik, Marmara Araştırma Merkezi'nde de 10 kişilik bir ekibin ortaklaşa çalışma yürüttüğünü kaydeden Prof.Dr. Burhan Turgut, “Hücresel immün tedavi yöntemleri dünyada batıda özellikle Amerika'da, Avrupa'da ve Çin'de hasta üzerinde de deneniyor ve kullanılıyor. Hatta standart tedavi olarak bazı merkezlerde kullanılmaya başlanmış durumda. Özellikle hematolojik kanser dediğimiz lösemi, lenfoma lenf bezi kanserlerinde kullanımları söz konusu. Ama ülkemizde henüz bizim çalışmamızla beraber başarılı olursak kullanılabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

 

“İNSANLAR ÜZERİNDE BELLİ BİR DENEYİM KAZANMASI GEREKİYOR”

 

Prof.Dr. Burhan Turgut, yaptıkları çalışmanın insanlar üzerinde belli bir deneyim kazanması gerektiğini dile getirerek, “Türkiye’de standart tedavi olarak kullanılması için 1,5- 2 yıllık bir aşama gerekebilir. Şuanda preklinik aşamadayız. Klinik dediğimiz insanlara uygulanma aşamasına henüz gelinmedi. O aşamaya 6 aylık - 1 yıllık bir süreç içerisinde geçmeyi planlıyoruz. Bunları kullanmayı planladığımız hastalar genelde artık başka tedavi seçeneği kalmamış lösemili, lenf bezi kanserli hastalar olacaktır” dedi. Kanser aşısı geliştirilmesindeki çalışmalarında en etkin, en güçlü ve en son geliştirilen genetik mühendisliği teknolojilerinden bir tanesini kullandıklarını belirten Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Bahadır Batar da “Bu genetik mühendisliği teknolojisi crispr olarak adlandırılmaktadır. Ve crispr sistemi şu an dünya genelinde modern kanser immün tedavisinde en yaygın olarak kullanılabilecek tekniklerden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Crispr sistemi özellikle hücrelerin genomunda yani genlerinde yeniden düzenlemeyi, genlerde değişiklik yapmayı sağlayan bir sistemdir. Biz de kanser aşısı çalışmalarımızda özellikle bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan hücrelerin genlerinde yeniden düzenleme yaparak bu bağışıklık sistemi hücrelerinin tümör hücrelerine etkili bir şekilde karşı koyarak bu tümör hücreleriyle savaşmasını ve tümör hücrelerini tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Çalışmalarımızı tamamladığımızda umuyoruz ki bağışıklık sisteminde rol oynayan hücrelerin yeniden programlanmasıyla birlikte tümör hücrelerine çok daha güçlü bir bağışıklık yanıtı oluşturulabilecektir.Dünya genelinde şu an immün tedavi stratejileri modern immün tedavi stratejileri geliştirilmiştir. Ancak şu an crispr sisteminin kullanıldığı herhangi bir immün tedavi yöntemi şu an itibariyle bilinmemektedir, gerçekleştirilmemektedir. Ancak şu an crispr sistemi ve immün tedavi stratejilerinin bir arada kullanılabileceği çalışmalar, laboratuvar çalışmaları şu an yaygın olarak gerçekleştirilmektedir” dedi.

 

 

KANSER AŞISIYLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

 

Üniversitedeki bilim insanlarının kanser aşısı üzerinde çalışmalarının devam ettiğini kaydeden NKÜ Rektörü Prof.Dr. Mümin Şahin de “Ekibimiz doktora ve yüksek lisans öğrencileriyle birlikte TÜBİTAK'daki öğretim üyeleriyle hücresel immün tedavi, yani diğer ismiyle kanser aşısıyla ilgili çalışmalarına devam ediyorlar. Umuyorum yakın zamanda bununla ilgili ülkemize ve tüm insanlığa güzel çalışmalar verecekler diye tahmin ediyorum. İnşallah bununla ilgili güzel sonuçlar en yakın zamanda sunarız” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU