Otizmli Çocukların Annelerinden Mektup Var

Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği (TOBDESDER) derneği tarafından Çerkezköy'de 'Otizmli Çocukların Annelerinden Mektup Var' isimli sergi düzenlendi. Sergide, her 59 çocuktan birinin

GÜNDEM 29.03.2021 16:56:00 0
Otizmli Çocukların Annelerinden Mektup Var

Dün saat 13.00’da Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen serginin açılışına; Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, Tekirdağ Barosu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Egemen Gürcün, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Apaydın ve dernek yönetimi, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, Çerkezköy Engelliler Eğitim Öğretim Kültür Sanat ve Yaşam Derneği Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Yücel Ayaz, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay Üstünol, STK temsilcileri, gaziler ve engelli bireyler ile aileleri ve davetliler katıldı.

 

 

“SADECE ANNELERE ÇAĞRI YAPTIK”

 

Annelerin çocuklarına otizm tanısı konulmadan önce ve sonrasında yaşadıklarını ifade etmelerine yardımcı olmak amacıyla Avrupa Birliği’nin finansman desteği ile oluşturulan proje kapsamında düzenlenen sergide açılış konuşmasını yapan TOBDESGER Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Apaydın, toplumsal cinsiyet rollerinde, çocuk bakım zorunluluğunun ağırlıklı olarak annelerin üzerinde olduğunu belirterek, “Otizmli çocuk annesi bu sorumluluğa ilave olarak, çocuğu için öğretmen, hak savunucusu, anne, çoğu kez de baba olmak zorundadır. Çocuğunu ‘bütünleme’ mücadelesinde haksızlığı, dışlanmayı iki kişilik yalnızlığıyla yapar. Bu nedenle mektup çağrısını sadece annelere yaptık. Bu rolü tek başına üstleniyor olmaları sorgulanabilir, bu süreçte nasıl yalnız bırakıldıklarının farkına varılabilir. Tabii ki istisna babalar da var ama ne yazık ki onlar geneli temsil etmiyorlar. Çocuğun özel eğitimden gereken süre kadar faydalanması, sosyal ve iş yaşamına katılması taleplerine hak yerine merhamet anlayışı ile yaklaşılmasının verdiği ayrıştırma ile de mücadele etmek zorundadır anneler” dedi.

 

 

“RİSK GİDEREK ARTIYOR”

 

Avrupa Birliği destekli bu projeyi hazırlamaya başlarken her 59 çocuktan birinin otizmli olarak dünyaya geldiğine dikkat çekmek istediklerini belirten Apaydın, “Hatta Tekirdağ’ımızın il kodu ile aynı olduğu için ‘Tekirdağ Otizmin Farkında’ sloganını duyurularda kullandık. 2020 yılı içerisinde açıklanan son verilere göre ise her 54 çocuktan biri otizmli doğuyor. Risk giderek artıyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen mektuplarda sorunlar, mücadele yöntemleri, talepler ve öneriler yer alıyor. Bu kitabın amacı, tek kişilik mücadele örneklerini bir araya getirerek annelerin gereksinimlerini toplumda ve kamu otoriterleri önünde görünür kılmak. Bu alandaki sorunlar, sorumlu kamu otoriterlerince gündeme getirilip etkin çözümler yaratılmadığı sürece toplumda farkındalık da oluşamıyor. Basılan 5 bin kitap otizmli çocuk annelerine, konu ile ilgili sivil toplum örgütü ve üniversitelere, yerel ve merkezi yönetimlere gönderilecek” şeklinde konuştu.  

 

 

SÜLEYMANPAŞA VE ERGENE’DE DE YAPILACAK

 

Mektup sergilerinin ilkinin 26-27 Mart tarihinde Çorlu’da gerçekleştirildiğini anımsatan Apaydın, “Bugün ikincisi düzenlenen sergimiz 6-7 Nisan’da Süleymanpaşa’da, 8-10 Nisan’da ise Ergene Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılacak” dedi.

 

 

“ÖCÜYMÜŞ GİBİ BAKMAYIN”

 

Daha sonra TOBDESGER Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gülçin Babaoğlu, otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Otizmli bireylerin ailelerine çok iş düştüğünü kaydeden Babaoğlu, “Otizmli bireyler ve özellikle onların bakımını üstlenen anneleri çok zorluklar yaşıyorlar. Bu sergide annelerin yazmış olduğu mektupları okuyarak, onların sıkıntılarını bir nebze olsun anlayabiliriz” dedi. Bugüne kadar binin üzerinde otizmli çocuk gördüğünü kaydeden Babaoğlu, “Otizmli bireylerin en çok istedikleri şey dışarıda gördüğünüz zaman onlara öcüymüş gibi bakmamanız. Sanki bulaşıcı bir hastalık taşıyorlarmış gibi bakmayın. Evet bazen öfke nöbetleri geçirebiliyorlar, bağırıp çağırabiliyorlar. Ama merak etmeyin çok kısa süre sonra geçiyor. Çünkü anne ve babaları onları nasıl sakinleştireceğini biliyor, yanındaki bakım veren insan nasıl sakinleştireceğini biliyor. Sadece anlaşıldıklarını bilmek istiyorlar. Çünkü bu yükü kesinlikle onlar çekiyor. Bu yükü tek başlarına çekiyorlar. Ve bir de etraftaki kötü bakışlarla uğraşmak istemiyorlar. Anladığını gösteren bakışlarınızla karşılaşsalar yeter onlar için” şeklinde konuştu.

 

 

SERGİYİ GEZDİLER

 

Babaoğlu’nun konuşmasının ardından Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay Üstünol, annelerin mektuplardaki talepleri ve diğer annelere önerileri hakkında bilgiler verdi. Daha sonra katılımcılar sergiyi gezerek, 59 annenin yazdığı mektupları okudular. Sergi, 30 Mart Salı günü de açık kalacak.

 

Haber / Buse SERİN