"Pazarlar, şehrin gelişmişliğini gösteren birtakım vitrinler gibidir"

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan 'Osman Tabak Kapalı Pazar Yeri'nin açılışı Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı (TBMM) Mustafa Şentop'un katılımıyla Cuma günü yap

GÜNDEM 20.03.2021 14:58:00 0

Yavuz Mahallesi Ruşen Güneş Caddesi üzerinde inşa edilen Osman Tabak Kapalı Pazar yerinin koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılan açılışına TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanı sıra; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, ilçe belediye başkanları, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

“1,5 MİLYON LİRAYA MAL OLDU”

 

Açılış, Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı. Ardından Süleymanpaşa Halk oyunları Ekibi Halk Oyunu Gösterisi’ni sundu. Daha sonra, Pazarcı Esnafı Adına Oda Başkanı Sami Kayın konuşma yaptı. Kayın’ın ardından konuşan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, pazaryerinin tamamının belediye imkanlarıyla yapıldığını vurgulayarak, “Şu gördüğünüz kapalı alan 1,5 milyon liraya mal oldu. Yalnız üstüne basarak söylemem gereken bir şey var. Bunun haricindeki her şeyi Süleymanpaşa’nın birbirinden çalışkan kıymetli belediye personeli tarafından yapıldı. Maliyetinin düşük olmasının sebebi işin tamamını ihale etmememiz. Belediyede çalışan arkadaşlarımız tarafından yapılacak kısmının kendimiz yapmasından kaynaklı bugün ki yaklaşık bu pazarın aynısını yapmaya kalksak, tamamını ihale etmiş olsak 4,5 milyon lira maliyetinde olacaktı. Herkes diyor Cüneyt Parayı nereden alıyor? 'Cüneyt aslında parayı bulmuyor, parayı tutumlu kullanıyor' diyelim biz buna" dedi.

 

“KÖTÜ HAVA KOŞULLARINDAN ETKİLENMEYECEKLER”

 

Başkan Yüksel’in ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel birer konuşma yaptılar. Ardından konuşan Vali Yıldırım, “Türk kültüründe pazarlar kamusal mekanlardır. Gündelik hayatın bir parçası olan pazarlar, toplumumuzun yaşam koşullarını, üretim tarzlarını, tüketim alışkanlıklarını yansıtır. Pazarlar yaşanan birtakım sıkıntılar sebebiyle kapalı alanlara taşınmaktadır. Pazartesi ve Perşembe Pazarımızın Osman Tabak Kapalı Pazar Yeri’ne taşınmasıyla, alışveriş yapan vatandaşlarımız ve esnafımız kötü hava koşullarından etkilenmeyecek,  vatandaşlarımıza sağlıklı, hijyenik bir alışveriş ortamı sunulacaktır” dedi.

 

“YEREL ESNAFIMIZIN GÜÇLENMESİNE VESİLE OLACAK”

 

“Bu pazar yeri, Süleymanpaşa’da açılan ilk kapalı pazar yerimizdir” diyen Vali Aziz Yıldırım, “Başka mahallelerimizde de pazar yerlerinin açılacağı bilgisini de aldım. İnşallah diğer mahallelerimizdeki kapalı pazar yerleri de en kısa zamanda hizmete açılarak vatandaşlarımıza modern bir mekanda alışveriş yapma fırsatı sunulacaktır. Osman Tabak Kapalı Pazar Yeri’nde çocuk parkı, çay bahçesi, dinlenme alanı gibi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacağı alanların bulunması vatandaşlarımıza daha rahat, daha işlevsel bir alışveriş ortamı sağlayacaktır. Haftanın belirli günlerinde, özellikle hanımların el emeklerini sergileyebilecek olması, organik ev yapımı gıdaların satılabileceği köy pazarının açılması ve tekstil başta olmak üzere çeşitli ürünlerinin satılabilmesi yerel esnafımıza ve vatandaşlarımıza önemli bir gelir kaynağı olacaktır. Bu pazar yeri, yerel esnafımızın güçlenmesine vesile olacak, ticaret canlanacaktır” dedi.

 

“İLİMİZ İÇİN OLDUKÇA ELVERİŞLİ BİR MEKANDIR”

 

“Diğer günlerde Süleymanpaşa Belediyesi’nin ve vatandaşlarımızın hizmetinde olacak pazar yeri, ilimiz için oldukça elverişli bir mekandır” diyen Vali Yıldırım, “Çok farklı işlevlerde kullanılabilecek pazar yeri, alışveriş ve etkinlik alanı olarak vatandaşlarımıza uzun yıllar hizmet verecektir. Bu pazar yerinin Tekirdağ için hayırlı olmasını diliyor, pazarda ürünlerini satacak olan pazarcılarımıza, esnafımıza bol, bereketli alışverişler diliyorum. Osman Tabak Pazar Yeri’nin açılmasında emeği geçen başta TBMM Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’a, Milletvekillerimize, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel’e ve diğer yetkililere teşekkürü bir borç biliyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

“SÜLEYMANPAŞA İLÇEMİZİN NÜFUSU ÇOK ARTTI”

 

Vali Yıldırım’ın ardından konuşmasını yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Tekirdağ'daki çocukluk anılarını anlattı. Tekirdağ’da liseyi bitirene kadar yaşadığını belirten Şentop, “Perşembe günleri Kolordu Caddesi'nde pazar kurulurdu. Okula giderken de zaman zaman pazara alışveriş için giderdim. Tabi onun o zamanlardaki ilk küçük halini daha sonra zamanla büyüdü, o cadde içerisinde yukarıda Muratlı Caddesi’nin de birleştiği yere kadar uzadığı zamanlar oldu. Ayrıca imam hatip lisesinde öğrenci olduğum için okula gidip gelirken de, Perşembe günleri daha sonra ortaya çıkan sıkıntıları da yaşadık. Pazara yük getiren, taşıyan araçların park edecekleri yerler ayrı bir sorun, yine gidip gelmek, pazarın yetersizliği sebebiyle tezgahların taşınması gibi sorunlar. Tekirdağ o tarihlerden bu zamana kadar çok büyüdü, nüfusumuz arttı. Süleymanpaşa ilçemizin nüfusu çok arttı. Farklı ihtiyaçlar doğdu ama burada da vakti zamanında ilk kurulduğu zaman rahmetli 'Osman Tabak' zamanında açıldığında alışveriş için geldiğimiz oldu. Bu sokaktan geçip gidiyoruz sürekli, Aslında pazarlar özellikle bu tür açık pazarlar şehirlerin gelişmişliğini de gösteren birtakım vitrinler gibi hem buralarda tezgah açan malını satmaya çalışan esnafımız hem de alışveriş yapan vatandaşlar bakımından bu imkanların bir şehrin gelişmişliği ile ilgili gösterge olduğunu da düşünüyorum. Buradaki hizmet aslında bir başlangıç olarak kabul etmek kaydıyla tabii ki inşallah arkası gelecektir. Süleymanpaşa ilçemizin daha geniş manada tüm ilçelerimizin Tekirdağ’ımızın güzel, konforlu alışveriş imkanı sağlayan mekanlara ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

 

“TEKİRDAĞ’IN HAKKI OLMAYAN BİR ŞEYİ TALEP ETMİYORUZ”

 

Şentop, “Tekirdağ, 4 ulaşım ağının kullanabilmesi ve sanayi kenti olması nedeniyle Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Tekirdağ'ımız Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri. Sadece güzelliği ile değil, coğrafi konumu itibarı ile imkanlar bakımından önemli. Hem kara yolunun hem demir yolunun hem hava yolunun hem deniz yolunun. Dördünün birden ortak olarak kullanılabildiği bir şehir Tekirdağ'ımız. Bunun ötesinde bir sanayi şehri olması hasabiyle de Türkiye'mizin ekonomisine büyük katkı sağlayan üretimi sebebiyle ve bu üretimin ortaya çıkarmış olduğu vergi sebebiyle bütçemize de çok büyük katkı sağlayan bir şehrimiz. Biz Tekirdağ’ın bir evladı olarak Tekirdağ’a hizmeti öncelik olarak görüyorum. Bu benim şuan ki içerisinde bulunduğum, taşıdığım sıfat buna engel değil. Evet Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanıyım ama Tekirdağ’a bir ayrıcalık yapmıyorum sadece bugüne kadar Tekirdağ’ın eksik kalan bazı hizmetlerinin tamamlanması, Türkiye’deki diğer şehirlerimizin illerimizin almış olduğu hizmet nispetinde, Tekirdağ’ın ekonomimize katkısı nispetinde hizmetleri alabilmesi için gayret gösteriyoruz. Yoksa ilave Tekirdağ’ın hakkı olmayan bir şeyi talep etmiyoruz. Hakkı olanı talep ediyoruz sadece. Bu konuda da bütün milletvekili arkadaşlarımızla, bütün belediye başkanlarımızla siyasi parti farkı olmaksızın Tekirdağ’a hizmet noktasında birlikte çalışıyoruz. Bundan sonra da çalışacağız" dedi.

 

Haber / Buse SERİN