Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı Tekirdağ'da yapıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Edirne, Çanakkale ve Kırklareli Belediye Başkanlıkları'nın katkılarıyla düzenlenen Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı bugÃ?

GÜNDEM 19.03.2021 15:39:00 0
Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı Tekirdağ

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, mavi gözlü kent Tekirdağ’ın Anadolu’dan Balkanlar’a, Balkanlar’dan Anadolu’ya yönelik göçlerde önemli bir güzergah olduğunu ve buraya yerleşen herkesi bağrına bastığını belirtti.

 

“TEKİRDAĞ, BİR MERKEZ ÜSSÜ OLMAYA ADAYDIR”

 

Tekirdağ’ın Balkan kökenli vatandaşların en yoğun yaşadığı illerden biri olduğunu dile getiren Albayrak, “Balkan kökenli vatandaşlarımızın ve hala Balkanlar’da yaşayan soydaşlarımızın varlığı, komşu ülkelerle olan ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda zengin imkanlar sunuyor. Ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘yurtta barış cihanda barış’ ilkesi doğrultusunda, tüm dünya ülkeleriyle olduğu gibi Balkan ülkeleriyle de; kültürel, sosyal ve ekonomik ilişkilerimiz daha da güçlendirilmelidir. Bu alanda yapılacak çalışmalarda Tekirdağ, bir merkez üssü olmaya adaydır. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu uğurda, tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız” dedi.

 

 

BALKAN TÜRKLERİ KOMŞU ÜLKELER DAİRE BAŞKANLIĞI KURULUYOR

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, Balkan Türkleri Komşu Ülkeler Daire Başkanlığı oluşturmak amacıyla yürüttükleri çalışmalarda son aşamaya geldiklerini söyleyen Albayrak, “Türkiye’nin medeniyetler beşiği olduğu düşüncesinden hareketle;  halkımızın tüm kesimlerini kocaman yüreğiyle kucaklayan sayın genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi bünyesinde Balkan masası kurarak, Türkiye’nin kültür modelinin önemli bir parçası olan Balkan kökenli vatandaşlarımıza ve Balkanlar’a verdiği önemi açık bir şekilde ortaya koymuştur” dedi.

 

 

“BALKAN MASASI İLE FARKLI BİR BOYUT KAZANDI”

 

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Çanakkale nüfusunun yüzde 52’sinin Balkan göçmeni olduğunu belirterek, “Kentimizde Balkan dernekleri önemli faaliyetler yürütüyorlar. Kentin yerel yönetimi olarak bizler de bu dostluğu taçlandıracak her türlü oluşumun ve projenin destekçisiyiz ve takipçisi olmaya devam edeceğiz. Zaten Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve binlerce şehidimiz de 106 yıl önce Çanakkale’de bunun temellerini atmıştır. Bir olup, birlik olup, safları sıklaştırıp düşmana geçit vermemişlerdir. Balkanlardaki tüm kardeşlerimizle çok eskilere dayanan bu dayanışma ruhu 2019 yılında partimizin kurduğu Balkan Masası ile farklı bir boyut kazandı. Var olan kardeşliğimizi pekiştirmek, hem Türkiye’de hem de Balkanlarda işbirliğimizi çoğaltmak, sorunlara ortak çözümler aramak kuşkusuz ki çok yerinde bir karar olmuştur” diye konuştu.

 

 

“EDİRNE, BALKANLARDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”

 

Çalıştayın açılışında konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da, var olduğu günden bu yana Balkanlar’ın Anadolu’ya, Anadolu’nun da Balkanlar’a açılan bir kapısı olan Edirne’nin eski bir başkent oluşu, 92 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapması ve başkentin değişmesinden sonra da bu öneminin hiç değişmeden sürekli o ilişkiyi canlı tutması nedeniyle Balkanlarda çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek “Bugün Kosova’dan Makedonya’ya, Arnavutluk’tan Batı Trakya’ya bütün Balkan coğrafyası ile çok yakın, çok samimi ve sağlıklı ilişkilerimiz var. Şunu çok iyi biliyoruz, bir zamanlar Karaman’da doğan, büyüyen dedelerimiz, atalarımız yine bu ülke için, bu millet için, bu devlet için, oralarda Türklüğü ve Müslümanlığı temsil etme göreviyle bundan yaklaşık 600 yıl önce Balkanlara gönderildi. Bugün birçoğumuzun mezarlarını dahi bilmediği o dedelerimiz, oralarda yüzlerce yıl bu görevler ifa ettiler. Ve bir gün Osmanlı’nın küçülmesi, duraksaması, gerilemesi nedeni ile bizler Anavatanımıza dönmek zorunda kaldık. Çok kullanılan bir ifade var göçmen diye. Biz göçmen değiliz. Biz muhacirleriz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; ‘Muhacirler kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır’ Biz muhaciriz. Çünkü biz dinimizi, dilimizi, adımızı terk etmediğimiz için o topraklardan gönderilmek zorunda bırakılan insanların torunlarıyız. Ve biz aynı zamanda Türklüğün bayrağını yıllarca yıl orada taşıdığımız için ve Fatih’in kararları ile gittiğimiz için de evladı fatihanların torunlarıyız” dedi.

 

 

“HUZUR ORTAMI ZAMANLA YERİNİ SAVAŞLARA BIRAKTI”

 

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu da çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada,  “Balkanlar, Türkiye’nin açıldığı kapı. Tarih birliğimiz, kültür birlikteliğimiz, coğrafya birliğimiz olan topraklar. Bir zamanlar etnik kökenleri farklı olsa da, dini temelleri farklı olsa da bütün ayrımları reddederek, din, dil, ırk, mezhep ayrımlarını reddederek huzur ve barış içerisinde yaşayan insanların coğrafyası, toprak parçası. Ama zaman içerisinde o güzellikler çilelerle, gözyaşlarıyla, baskılarla zulme dönüşmüş. O huzur ortamı içerisinde farklı dinlere mensup insanlar, hangi dinden, hangi etnik kökenden olursa olsun barış ve huzur içerisinde yaşamışlar. Zaman içerisinde bu olumlu gelişmeler, maalesef yerini savaşlara bırakmış. Geçmişten gelen bu acıların, bu yaşanmışlıkların, bu üzüntülerin içerisinde yan yana yaşamak istiyoruz. Hoşgörü ortamında, demokrasi kültüründe, barış içerisinde, huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Gelişen teknolojiden, bilgi paylaşımından yararlanmak ve yararlandırmak istiyoruz Balkan’lardaki dostlarımızı, arkadaşlarımızı, kardeşlerimizi. Ama her birinin kendi sınırları içerisinde ve her birinin kendi egemenlikleri altında bunun olmasını istiyoruz. Bu toplantının da buna katkı yapacağına olan inancımı tekrarlamak istiyorum” dedi.

 

 

“KARDEŞ BELEDİYELERİN ORTAK FAALİYETLERİNİ ÖNEMSİYORUZ”

 

Çalıştayın açılışında konuşan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise “Sayın Genel Başkanımızın önderliğinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak Balkan coğrafyasındaki kardeşlerimiz ile dayanışma alanını geliştirmek, iş birliği imkanını artırmak ve gönül bağımızı pekiştirmek için büyük bir kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Balkan Masası ile de faaliyetlerimize devam ediyoruz. Balkan coğrafyasındaki yerel yönetimler ile Cumhuriyet Halk Partili yerel yönetimler arasındaki iş birliği alanlarını geliştirmeye de çok önem veriyoruz. Yerel yönetimlerimiz arasındaki bağı kuvvetlendirmek, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmak, Balkan coğrafyasındaki kardeşlerimiz ile dayanışmayı artırmak bizim temel arzumuzdur.  Yeni iş birliği ve dayanışma alanları üzerindeki çalışmaların her iki tarafa da büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz. Kardeş belediyelerimizin ortak faaliyetlerini de bu açıdan önemsiyoruz. Balkan’lar ve Türkiye’yi ayrı coğrafyalar olarak görmüyor, tarihi bağlarla birbirimize bağlı olduğumuzu da unutmuyoruz” şeklinde konuştu.

 

“ÜLKEMİZ İÇİN STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİP”

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak da, Balkanların tarihi, coğrafi, kültürel ve insani boyutları ile ülkemiz için stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade ederek “Balkanlar, geri göçler nedeniyle ulusumuzu şekillendiren tarihi süreçte çok özel bir konumdadır” dedi. Bu çalıştayı düzenlemedeki hedeflerinin Balkanlardaki yerel yönetimler ile Türkiye’deki belediyeler arasında geliştirilecek iş birliği projelerine somut zemin hazırlamak olduğunu kaydeden Öztrak, “Çeşitli çalışma grupları burada faaliyet göstereceklerdir. Ben bu çalışma gruplarının insana dokunan, Balkanlar’daki akraba ve komşularımız ile belediyelerimiz ve hemşehrilerimizin oluşturduğu STK’lar arasındaki ilişkileri geliştiren, verimli bir iş birliği sürecinde önemli bir kilometre taşı olacağına ve buradan çıkacak projelerin hızla hayata geçebileceğine inanıyorum” dedi.

 

ÖZEL YAPIM BAYDAK HEDİYE ETTİ

 

Çalıştayda son konuşmayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. Kılıçdaroğlu'na konuşmasının ardından Balkanları temsilen Bulgaristan'ın Haskova kentinin Meriçler Belediye Başkanı Mümin Ali İskender, Trakyalıların kullandığı özel bir yapım bir bardak hediye etti. Kılıçdaroğlu, Balkanlar'dan gelen davetliler ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Çalıştay, daha sonra basına kapalı devam etti.

 

Haber / Buse SERİN