Çerkezköylü kuyumcular yeni düzenlemeye sıcak bakmıyor

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı' gündeme düşerken, Çerkezköylü kuyumcular da, Türkiye genelinde faaliyet gösteren tüm kuyumculardan 500

GÜNDEM 17.03.2021 16:44:00 0
Çerkezköylü kuyumcular yeni düzenlemeye sıcak bakmıyor

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğin amacının; kuyum işletmelerinin açılış ve faaliyetleri ile ilgili kuyum ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğu belirtildi. Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik taslağına göre kuyumcu, teminat hesabına yatıracağı 500 gram altına (209 bin 500 lira) sektörde kaldığı süre boyunca hiç dokunamayacak, işletemeyecek ve kullanamayacak.

 

“BU TASLAK BİZİM İÇİN AVANTAJLI DEĞİL”

 

Çerkezköy Murat Kuyumculuk Satış Sorumlusu İbrahim Durmaz, “Taslakta geçen 500 gram altın teminatını gereksiz bir uygulama olarak görüyoruz. Bu, biz kuyumcuları zorlar. Fiyatlar zorlar, taslaktaki maddeler bizleri zorlar. Günümüzde her sektörde farklı tarzda bir sürü yenilikler oluşabiliyor. Biz bu taslaktan pek memnun değiliz. Her zaman müşterilerimizle birebir diyalog halinde alışverişi sürdürmek amacındayız” dedi. “Genelde bizim yaptığımız çalışmalarda teminatımız olmuyor. Genelde sermaye olarak bütçemize koyuyoruz” diyen Durmaz, “Bankalarla herhangi bir hesap tutanağımız olmuyor. Bu taslak bizim için avantajlı değil” ifadelerini kullandı.

 

“KİMLİK BİLGİLERİNİN İSTENİLMESİNİ DOĞRU BULMUYORUM”

 

Tüm kuyumculardan müşterinin kimlik tespitinin yapılmasının istenmesi hakkında da görüşlerini paylaşan Durmaz, “Müşterilerden kimlik bilgilerinin istenmesini doğru bulmuyorum. Herkesin yatırımı farklıdır. Bu durum haneye tecavüz gibi bir durum olur açıkçası. Kimse kimseye sermayesini bildirmek istemez o yüzden gizli saklı kalması her zaman önemlidir. Çünkü müşterilerimizin yaptığı alışveriş bizim için sırdır. Hiç kimse ile paylaşmayız” diye konuştu.

 

“BU TASLAĞIN HAYATA GEÇİRİLMESİ KUYUMCULARI ZORLAR”

 

Can Kuyumculuk Sahibi Mehmet Can da, hazırlanan taslağı doğru bulmadığını belirterek, “Hiç kimse kalkıp 209 bin 500 TL’sini teminat olarak yatırmak istemez. Bu paranın biz kuyumculardan istenilmesini doğru bulmuyorum.  Zaten bu pandemi salgınında zor geçiniyoruz. Düğünlerin durması ve işlerimizin durgunlaşması bizleri çok kötü etkiledi. Pandemi salgını yüzünden işlerimiz pek iç açıcı olmuyor. Bir de bunun üzerine bu taslağın hayata geçirilmesi bizi gerçekten zorlar. Zaten zor durumdayız, daha da zorlanırız” dedi.

 

“BİZ NE KAZANACAĞIZ?”

 

Yeni taslağın hayata geçirilmesi halinde kuyumcu açacak olan vatandaşları da kötü etkileyeceğini belirten Can, “Örnek veriyorum 2 bin TL’lik bir kuyumcu dükkanı da var 5 bin TL’lik de. Yani özellikle küçük esnaflar bu düzenlemeden daha fazla etkilenir. Zaten esnaf kiralarını zor ödüyor” dedi. Can, “Elimizdeki altınların hepsinin stoku duruyor. Geçen sene satmamız gereken stoklar elimizde duruyor. Örnek vermem gerekirse stokların yüzde 5’i ya da yüzde 10’u satılmıştır. Şuanda durum pek iç açıcı değil. Bu yüzden alınması düşünülen bu kararları doğru bulmuyoruz. Ben bunun gerçekleşeceğini kesinlikle düşünmüyorum. Vatandaş kredisini zor ödüyor.  209 bin 500 TL teminatı nasıl yatırsın? Neden o teminatı bırakayım, bana ne kazandıracak? Bugün 209 bin 500 TL ile herhangi bir iş sahası kurulabilir. Küçük bir işletme ile 5-10 bin TL gibi bir gelirle işsizlikten kurtulabilir bir vatandaş. Bu teminat boşa giden bir para olur. Bizim paramız belki altın olarak duracak orada ama biz ne kazanacağız?” dedi.

 

“KİMSE YATIRIMLARINI RESMİLEŞTİRMEK İSTEMİYOR”

 

Müşterilerden kimlik bilgilerinin istenmesi hakkında da konuşan Can, “Biz bugün fatura keserken bile sıkıntı yaşıyoruz. Kimse yatırımlarını resmileştirmek istemiyor. Biz fatura bile kesemiyoruz. Müşteri faturayı ikiye bölüp fiş kesmemi istiyor. Müşteri kendini açığa vurmak istemiyor. Kim zengin olsa kendini açığa vurmak ister? Bence bunlar olumsuz talepler. Taslakta kalacağını düşünüyorum. Biz hem esnaf olarak hem de müşterilerimizde aramızdaki ilişki bakımından zor durumda kalırız. Eskiden fişi rahatlıkla geçebiliyorduk. Şimdi kredi kartından geçmeden önce fiş kesiyoruz sonra ödemeyi alıyoruz. İşin içinde artık bunlar da var. Eskiden böyle değildi. Kredi kartını geçerdik fişini akşam alırdık, artık dakikasına kadar faturayı anında kesmemiz gerekiyor” dedi.

 

Haber / Buse SERİN