"Ergene Havza Koruma Eylem Planı'nda sona yaklaşıldı"

2011 yılında bakanlığı döneminde Çerkezköy'den duyurdukları Ergene Havza Koruma Eylem Planı'nda sona yaklaşıldıüını belirten Orman ve Su İşleri Eski Bakanı,  Afyonkarahisar Milletv

GÜNDEM 10.03.2021 14:30:00 0

Tekirdağ’ su, içmesuyu tesisleri ve ormancılık alanında yapılan yatırımlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Orman ve Su İşleri Eski Bakanı,  Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Son 18 yılda Tekirdağ’a kazandırdığımız su, çevre ve ormancılık yatırımlarının toplam maliyeti 5 milyar 750 milyon TL’dir” dedi. Trakya Bölgesinin ve ülkemizin en önemli sanayi şehirlerinden biri olan Tekirdağ’ın, zirai alanda da büyük gelişim gösterdiğini kaydeden Eroğlu, “Tekirdağ, her geçen gün büyüdükçe ve geliştikçe özellikle içmesuyu başta olmak üzere, baraj, gölet, sulama tesisi, atıksu arıtma tesisi ve taşkın koruma tesisi gibi yeni yatırımlara ihtiyaç duymaktadır. Tekirdağ’a DSİ Genel Müdürlüğüm ve Bakanlıklarım döneminde pek çok defa ziyaret gerçekleştirdim. Vatandaşlarımızın taleplerini yerinde dinleyerek ve araziyi inceleyerek gereken yatırım hamlelerini bir bir ilimize kazandırdık” dedi.

 

“PROJENİN BÜYÜK BÖLÜMÜ TAMAMLANDI”

 

Son 18 yılda Tekirdağ’a kazandırdıkları su, çevre ve ormancılık yatırımlarının toplam maliyetinin 5 milyar 750 milyon TL olduğunu dile getiren Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Trakya; coğrafi ve stratejik konumu, binlerce yıllık tarihi, dev sanayi tesisleri ve geniş zirai arazileri ile büyük bir potansiyele sahiptir. Trakya’da kalkınma ile uyumlu, sosyal ve çevresel gelişmeye, hızlı şehirleşme ve sanayileşmeden kaynaklanan başta su kirliliği olmak üzere meselelerin çözümüne yönelik dev bir proje hayata geçirdik. Kısa adı TRAGEP olan proje, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale’nin Trakya’da kalan Gelibolu kısmının kalkınmasında anahtarı olacaktır. Toplam maliyeti 10 milyar TL olan projenin büyük bölümü tamamlanmıştır” ifadelerini kullandı.

 

“MALİYETİ 6,5 MİLYAR TL”

 

Ergene Havza Koruma Eylem Planıyla ilgili de konuşan Prof. Dr. Eroğlu, “Trakya’nın hayat kaynağı olan Ergene Nehri, maalesef plansız, kontrolsüz sanayileşme ve çarpık şehirleşme sebebiyle gün geçtikçe daha fazla kirlenmiştir. Çevre ve Orman Bakanı olduğum dönemde 2011 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız beni arayarak ‘Veysel Hoca, Ergene için ne gerekiyorsa yapın’ talimatı verdi. Bunun üzerine ülkemizin en büyük ve en kapsamlı çevre projesini hazırladık. Gerekli çalışma ve hazırlıkları yaparak 6 Mayıs 2011 tarihinde Ergene Havza Koruma Eylem Planını Çerkezköy’de bütün kamuoyuna duyurduk. Adına Şafak Harekâtı dediğimiz eylem planı dâhilinde 15 önemli eylem belirledik. Hangi kurum hangi eylemi ne zamana kadar tamamlayacağını tek tek belirledik. Ergene Havza Koruma Eylem Planının toplam maliyeti 6,5 milyar TL’dir” dedi.

 

“ERGENE HAVZA KORUMA EYLEM PLANI’NDA SONA GELİNDİ”

 

Ergene Havza Koruma Eylem Planı çerçevesinde 400 km dere yatağı ıslahı gerçekleştirdiklerini, Trakya Bölgesinde bulunan belediyelerin kendi mesuliyetinde bulunan atıksu arıtma tesislerini inşa etmemesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile DSİ tarafından inşa edilen 13 adet belediyenin ileri biyolojik atıksu arıtma tesisini işletmeye aldıklarını dile getiren Eroğlu, “Çerkezköy, Çorlu, Hayrabolu, Malkara, Muratlı ve Saray ilçelerinin ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerini inşa ettik. Ayrıca Çorlu Belediyesi’nin atıksu kolektör hattı ana toplayıcısı da DSİ tarafından inşa edilmiştir. Ergene Havza Koruma Eylem Planı’nda sona doğru yaklaşılmıştır. Derin Deniz Deşarj Hattı da tamamlanmıştır. Böylece müşterek atıksu arıtma tesislerinde arıtılan sanayi atıksuları Marmara Denizine derin deşarj edilecektir” diye konuştu.

 

“6 BARAJ VE GÖLET İNŞA ETTİK”

 

Tekirdağ’ın özellikle gelişen sanayisi ve büyüyen zirai faaliyetleri ile her daim suya ihtiyaç duyduğunu kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Şehrin su kaynaklarının her bir damlasını değerlendirmek maksadıyla şehre 6 baraj ve gölet inşa ettik. Ayrıca 6 sulama tesisi inşa ederek toplam 21.850 dekar araziyi sulamaya açtık. Böylece çiftçilerimize yıllık 11 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. Bölgede taşkın ve sel riskini en aza indirmek, tarım arazilerini ve yerleşim yerlerini taşkınlardan korumak için 57 taşkın koruma tesisi inşa ettik. Bu tesisler sayesinde 36 adet yerleşim yerini ve 61.730 dekar araziyi taşkınlardan koruduk” dedi.

 

“TEKİRDAĞ’I SUSUZ BIRAKMADIK”

 

2003 yılında iktidara geldiklerinde Tekirdağ’ın içmesuyu ihtiyacının yeraltı su kuyularından karşılandığını, büyüyen ve gelişen şehrin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için yeni kaynaklara ihtiyaç duyulması nedeniyle Tekirdağ’ın 2040 yılına kadar içmesuyu ihtiyacını karşılayacak Naipköy Barajı’nı inşa ettiklerini kaydeden Eski Bakan Eroğlu, “Naipköy Barajından aldığımız suyu inşa ettiğimiz 38 km uzunluğundaki isale hattı ve günlük arıtma kapasitesi 30.000 m3 olan içmesuyu arıtma tesisi ile Tekirdağ şehir merkezinin içmesuyu ihtiyacını karşıladık. Şarköy’ün içmesuyu ihtiyacını ise inşa ettiğimiz Çokal Barajı’ndan karşıladık. Şarköy’e yıllık 7,52 milyon m3içmesuyu sağladık. Vatandaşlarımızın en temel hakkı ve ihtiyacı olan sağlıklı ve yeterli miktarda içmesuyu için gereken bütün altyapı tesislerini inşa ettik. Vatandaşlarımıza kesintisiz içmesuyu sağlıyoruz. Ancak Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin bu suyun her bir damlasını gözü gibi koruması gerekir. Kayıp kaçakların azaltılması, eksik şebekelerin yenilenmesi ve iyi bir su yönetimi yapması büyük ehemmiyet arz etmektedir. Suyun yönetimi kolay değildir. Suyu şehre getirmek büyük emek ve yatırım ister. Suyun yönetimi hiçbir şekilde hata kabul etmez. Bilgi, tecrübe, aşk ve heyecan gerektirir. Bugüne kadar Allah’a şükür Tekirdağ’ımızı susuz bırakmadık” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU