"Pestisit atıklar, su kaynaklarımız ile topraklarımızı kirletiyor"

Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Plastik zirai mücadele ambalajları (Pestisit atıklar) ülkemizde tehlikeli atık olarak değerlendirilmektedir. Pestisit atıkl

GÜNDEM 8.03.2021 14:12:00 0

Pazara sunulan en yaygın ambalajların 1 litre kapasiteli sert plastik malzemeden oluştuğu belirtilen açıklamada, ambalajların önemli miktarının ya çevreye rastgele bırakıldığı ya da yakıldığı kaydedildi.

 

 ÜÇ KEZ TEKRARLANMALI

 

Kırklareli’nde 2020 yılında 256 bin litre/kilogram bitki koruma ürünü kullanıldığı belirtilen açıklamada, “Bu miktarı yaklaşık olarak 25 ton boş ambalaj atığı oluşturmaktadır ve bu atıklar su kaynakları ve arazi kenarlarına atılmaktadır. Pestisit atıklar ile temiz su kaynaklarımız ile topraklarımız kirlenmektedir. Sıvı ilaçlar bidon, teneke kutu ve şişeden ilaçlama aletinin deposuna veya karıştırma tankına boşaltılmalıdır. Boşalan ambalajlar içine dörtte 1 seviyesine kadar su ile doldurulup ağzı kapatılıp çalkalanmalı ve bu ilaçlı su ilaçlama aletinin deposuna ilave edilmeli, bu işlem üç kez tekrarlanmalıdır. Boşalan ambalajlar bir daha kullanılmalarının önüne geçebilmek için mutlaka cam ise çuval içinde kırılmalı, plastik veya teneke ise delinmelidir” denildi.

 

“İLAÇLI SU KESİNLİKLE SU KAYNAKLARINA BOŞALTILMAMALI”

 

Açıklamanın devamında, “Tarım işletmelerinde yakma müsaadesi yoksa veya pratik değilse; lisanslı gömü yerlerinin olmadığı hallerde imhası gereken atığın fazla olmaması durumunda su kaynaklarına uzak, sele maruz kalmayacak, drenaj ve sızıntı olmayacak şekilde alt toprağı az geçirgen, aşırı kumlu olmayan yerlere 1-1,5 metre derinlikte ve 2-3 metre çapında yan yana imha çukurları açılmalı; çukur önce 5-10 santimetre kalınlığında kil ile sonra da 2-3 santimetre kireç ile sıvanmalıdır. İlaçlama işi bittikten sonra depoda ilaçlı sıvı kalmaması için, ilaçlama yapılacak alan, uygulama dozu, kullanılması gereken ilaç ve su miktarı ile kalibrasyon (ilaçlama aleti ayarı) konusuna önem verilmelidir. Depo tamamen boşalmadığında ya da alet ile deposunun temizlenmesi gereken durumda ilaçlı su kesinlikle su kaynaklarına boşaltılmamalı, gereksiz yere geniş alanlara bulaştırılmamalıdır” ifadelerini kullanIanıldı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ