Başkan Gürkan'dan Sağlık Bakanlığı'na çağrı

Koronavirüs salgını sebebiyle 2020 yılında yapılamayan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin bu yıl 660'ıncısının düzenlenmesi için Sağlık Bakanlığı'na seslenen Edirne Belediye BaÅ

GÜNDEM 3.03.2021 15:51:00 0
Başkan Gürkan

Dünyayı etkisi altına alan salgın sebebiyle geçtiğimiz yıl Edirne'de 659'uncu Kırkpınar Yağlı Güreşleri yapılamadı.

 

“PEHLİVANLAR AŞILANSIN”

 

En eski spor organizasyonlarından biri olan ve UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'nde yer alan yağlı güreşler için bu yıl etkinlik takvimi Edirne Belediyesi tarafından açıklanırken, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulundu. 28 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek etkinlik için hazırlanan yaklaşık 3 bin pehlivanın aşı kampanyasına dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Gürkan, bu sayede  güreşlerin sağlıklı ortamda gerçekleşebileceğinin altını çizdi.

 

“YAVAŞ YAVAŞ NORMALLEŞMEYE GİDİYORUZ”


659'uncu Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin çok talep edilmesine karşın yapılamadığını hatırlatan  Başkan Gürkan, "Bakanlığın aldığı, halkımızın aldığı tedbirler, belediyeler dahil herkesin çalışmasıyla artık yavaş yavaş normalleşmeye gittiğimizi görüyoruz. Baktığımızda 660'ıncı Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin tarihini geçtiğimiz ay ilan etmiştik ve Türkiye'deki yağlı güreşler de buna göre tarihlerini belirleyip planlamasını yapmaktalar. 660'ıncı Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin tarihini 28 Haziran-4 Temmuz olarak belirledik. Güreşlerin de 2-3-4 Temmuz tarihlerinde yapılması kararlaştırıldı. Yağlı güreş yapan pehlivanlarımızın birçoğu bütün gelirini sadece bu işten elde eden insanlar ve Türkiye genelinde de toplamda yaklaşık 3 bin civarında yağlı güreş yapan pehlivanımız var tüm boyda. Yani toplam 14 boyda 3 bin pehlivan" dedi.

 

'3 BİN PEHLİVAN  AŞI  KAMPANYASINA  DAHİL  EDİLSİN'

 

Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunan Gürkan, "Sağlık Bakanlığı'ndan talebimiz ve çağrımız, Kırkpınar Düzenleme Komitesi Başkanı olarak da, bu 3 bin pehlivanımızın Güreş Federasyonu aracılığıyla bir aşı kampanyasına dahil edilerek bir an önce birinci ve ikinci aşılarının yapılması yönünde. Böylelikle yaklaşmakta olan yağlı güreş sezonuna antrenman yapabilme imkanının, ardından da güreşlerin sağlık içerisinde, en azından bu yıl sekteye uğramadan, pehlivanları da geçimini sağlayabilecek hale getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığımızın bu konuya ilgisiz kalmayacağını ve Türk'ün ata sporu olan yağlı güreşin bir yıl aradan sonra kesintisiz olarak devamını sağlamak için Türkiye genelinde toplam 3 bin olan pehlivanımızın her 2 doz aşısını da yaparak, bu yıl güreşlerin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ