Aylar sonra esnaf tebessüm etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kontrollü normalleşme süreci ile ilgili açıklamasının ardından yüksek riskli kategoride yer alan Çerkezköy'de yüzde 50 kapasiteyle açılan kafe, restor

GÜNDEM 2.03.2021 17:54:00 0
Aylar sonra esnaf tebessüm etti

Dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından kontrollü normalleşme dönemine geçildiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restoran ve kafeler için, "Çok yüksek riskli iller dışında, Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında, yüzde 50 kapasiteyle sürdürebileceklerdir" ifadelerini kullanmıştı.

 

HAZIRLIKLARINI YAPTILAR

 

Çerkezköy’de yaklaşık 11 aydır müşterilerine sadece paket servis ya da gel-al şeklinde hizmet veren restoran ve kafe sahipleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı kararın ardından hazırlıklarını yaparak yüzde 50 kapasiteyle vatandaşlara hizmet vermeye başladı. Alınan kararın çok sevindirici olduğunu kaydeden işletmeciler, yarı kapasite ile de olsa müşterilerini tekrar ağırlayabilecekleri için çok mutlu olduklarını dile getirdi.

 

“BUNDAN SONRA HER ŞEYİN DAHA İYİ OLACAĞINA İNANIYORUM”

 

Çerkezköy Ciğerci Veysel İşletmesi ortağı Özgür Uluçay, “Alınan bu karar bizim için çok iyi oldu. Koronavirüs sürecinde çok kötü günler geçirdik. Ama şükür bugün itibariyle tekrar müşterilerimizi ağırlamaya başladık. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Masalarımızı sosyal mesafe kuralına uygun olarak koyduk. İşletmemizi zaten düzenli olarak dezenfekte ediyorduk, yüzde 50 kapasite ile müşterilerimizi ağırlayabileceğimiz açıklamasının ardından tekrar dezenfekte ettik güzelce. Müşterilerimizi almaya başladık çok şükür. Bundan sonra her şeyin daha iyi olacağını inanıyorum. Sabahtan müşterilerimiz geldi. Daimi müşterilerimiz hayırlı olsun demeye geldi. Sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarını yerine getirerek müşterilerimize en iyi hizmeti sunacağız inşallah” dedi. Uluçay, HES kodu sistemini oluşturduklarını ve müşterileri HES kodu kontrolü ile işletmeye alacaklarını da kaydederek, “İşletmemiz akşam 19.00’a kadar açık olacak. Saat 19.00’dan sonra paket servis hizmetimizi sürdüreceğiz” dedi.

 

“BİR NEBZE DE OLSA SIKINTILARIMIZDAN ARINACAĞIZ”

 

Erzurum Cağ Kebap İşletmesi sahibi Çakır Taşkın da, “Tekrar müşterilerimizi işletmemizde ağırlayacağımız için çok mutluyuz. Esnaf odaları başkanlarımız da çok sevindi. Biz çok zor günler geçirdik. Bilhassa restoran grupları çok mağdur oldu. Kısıtlamalar tabii ki yapılmalıydı, sağlık için gerekliydi. Buna kesinlikle diyecek bir şeyimiz yok ama esnaf olarak çok ciddi sıkıntılara düştük. Ama bugün işletmemizin kapılarını müşterilerimize açtığımız için çok mutluyuz. Bir nebze de olsa sıkıntılarımızdan arınacağız. Yüzde 50 kapasite bizim için tatmin edici. Ufak bir nefes alacağız en azından. Umarız pandemi bir an önce son bulur. Yüzde 50 değil de yüzde 100 kapasite ile çalışmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“MÜŞTERİLERİMİZ YERİNDE YEMEK YEMEYİ ÖZLEDİ”

 

Eski günleri çok özlediklerini de sözlerine ekleyen Taşkın, “Müşterilerimiz de çok özlemişti işletmemizde yemek yemeyi. Daimi müşterilerimiz bizi arayıp, ‘yerinde yemek yemeyi çok özledik’ diyorlar. Biz de onları ağırlamayı özlemiştik. Koronavirüs tedbirleri kapsamında onları tekrar ağırlamanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.

 

“TEDBİRLERİMİZİ ALDIK”

 

İsot Döner sahibi Seyfi Saitoğlu da, “İşletmelerimizi tekrar müşterilerimize açmamıza izin verdiği için devletimize teşekkür ediyorum. Müşterilerimizi tekrar ağırlamaya başladık. Yüzde 50 kapasite ve belirli kurallar çerçevesinde müşterilerimiz işletmemize gelmeye başladılar. İşletmemizi bize verilen talimatlar doğrultusunda hazırladık. Dezenfekte çalışmalarımızı yaptık. Tedbirlerimizi aldık. Denetlemeler sık sık yapılacak zaten. Büyük bir heyecan ile müşterilerimizi ağırlamaya hazırız” diye konuştu.

 

“BİZ YİNE MAĞDURİYET YAŞAYACAĞIZ”

 

Osmanlı Mutfağı’nda garsonluk yapan Mazlum Akbaba, “Pandemi döneminde sarsıldık. Devletimizin desteği çok işe yaramadı bizim için. Bin TL kira yardımı çok iyi gelmedi. Biz öğle saatlerinde çok yoğunluk yaşamıyorduk. Asıl yoğunluğumuz akşam saatlerinde oluyordu, saat 19.00’dan sonra kapalı olacağımız için yoğunluğumuzun çok olacağını sanmıyorum. Biz yine mağduriyet yaşacağız. İşletmemizde pandemiden önce 10-15 kişi çalışıyordu şimdi ise 4 kişi çalışıyoruz. 10 kişi ekmeğinden oldu. Bu süreçte çok sıkıntılar yaşadık. Tabi ki işletmelerin açılması kapalı kalmasında daha iyidir. Ancak daha farklı bir süreç olabilirdi” dedi.

 

“KARARI GÜZEL KARŞILADIK”

 

İkram Pide işletmecisi Yasin Durhan da, “Kararı güzel karşıladık. Devamı gelir inşallah. Tekrar kısıtlamalar olursa tekrar sıkıntıya düşebiliriz. O yüzden herkesin tedbirlere uyması gerekiyor. Bizim için zor bir süreç oldu. 1 yıl aradan sonra ilk defa gelmeye başladı müşterilerimiz. İnşallah bu salgın en kısa sürede biter de hepimiz kurtuluruz. Bugün işletmemizi açtık ve temizledik. İlk iş günü heyecanı gibi işimize ilk başlangıcı yaptık. Umarım böyle devam eder” dedi.

 

“DÜKKANIMIZI İLK DEFA AÇIYORMUŞ HEYECANIYLA AÇTIK”

 

Pera Villa Cafe Restoran’ın Sorumlu Müdürü Olcay Karakoç da, alınan kararın çok doğru ve yerinde olduğunu belirterek, “Biz aslında böyle bir kararı bekliyorduk çünkü sadece paket servisle olmuyordu. Bizim bu şubemizde sadece 25 çalışanımız var. Maalesef çoğu ücretsiz izne çıkmak zorunda kaldı” dedi. Karakoç, tüm personelin de alınan kararı sevinçle karşıladığını belirterek, “Personelimiz de çok sevindi karara. Dükkanımızı ilk defa açıyormuş gibi bir heyecanla açtık. Heyecandan uyuyamadık. Müşterilerimizi çok özlemiştik. Onlar da işletmemize gelmeyi özlediler. Tüm tedbirleri harfiyen uygulayarak hizmetlerimize uzun bir aradan sonra kaldığımız yerden devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“MÜŞTERİLERİMİZ DE BİZİM KADAR HEYECANLI”

 

Ver Ana Ev Yemekleri sahibi Şakire Yürük de, “Restoran ve lokantaların yüzde 50 kapasite ile müşterilerini kabul edeceği açıklamasının ardından biz de dükkanımızı açtık. Hazırlıklarımıza başladık. Alışverişimizi yaptık. Nasipse dükkanımızda tekrar hizmet vermeye başlıyoruz. Geçirdiğimiz zorlu pandemi sürecinin ardından müşterilerimize tekrar hizmet verecek olmamız bizim için çok iyi oldu. Alınan kararın tüm işletmeler için hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi. Yürük, “Müşterilerimiz bizi arıyorlar. Onlar da bizim kadar heyecanlı” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN