Gürkan: Edirne'nin mutfak kültürünü ön plana çıkarmalıyız

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, katıldığı canlı yayın programında Edirne'nin tarihi kent dokusu ile bilim, kültür, sanat ve mimari değerlerini anlattı. Programda Edirne'nin gastronomi değerl

GÜNDEM 24.02.2021 10:37:00 0
Gürkan: Edirne

Programda Edirne’nin tarihi, kültürel değerlerini ve gastronomisini anlatan Başkan Gürkan, Edirne’nin bir anıt eser olduğuna dikkat çekerek, “Artık ülkeler değil şehirlerin yarışıyor. Edirne’yi de biz bu şehirler kategorisine getirmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de kentin siluetini korumak da çok önemli bir kavram. Bir taraftan günümüz insanının konfor ihtiyacını belediye olarak çözmek zorundasınız ama diğer taraftan da o tarihi dokuyu koruyup, daha da sağlam hale getirerek, sizden sonrakilere devretmek durumundasınız” dedi.

 

“ÇOK ÖNEMLİ BİR KIRILMA NOKTASI”

 

2014 yılında bir hedef koyduklarını belirten Gürkan, “Edirne’ye gelen yerli ve yabancı turist sayısını orta vadede 5 milyon uzun vadede 10 milyona çıkartacağız, demiştik. Edirneliler bana inanmamıştı. 2019 yılının sonunda 5,5, milyona ulaştıktan sonra şimdi bana diyorlar ki, ‘Başkanım 10 milyon ne zaman olacak’ Bu çok önemli bir kırılma noktası. Yani insanların inanması, gerçekten çok önemli” ifadelerini kullandı.

 

 “BİR ŞEHİR GELECEĞE ANCAK KÜLTÜR VE SANATLA TAŞINABİLİR”

 

Kültür turizmin gittikçe değer kazandığını ve Edirne’nin de kültür turizme çok uygun olduğunu belirten Gürkan, “Bir şehir geleceğe ancak kültür ve sanatla taşınabilir. Hayalim şu benim; Söğütlük Kent Ormanı’nda dört tarafı cam olan bir mutfak yapmak istiyorum ve buraya ünlü şefleri davet ederek, workshoplar yapmak istiyorum. Bunu başarabilirsem çok mutlu olacağım. Gastronomi çok geniş bir alan. Edirne’nin mutfak kültürünü ortaya çıkarmak istiyoruz. Edirne’deki en önemli eksik bence bir eğlence bölgesini oluşturamamış olmamız. Bunu çok önemsiyorum. Bunun için emin olun 3 yıldır uğraşıyorum. Halen başarmış da değiliz. Bir sokağa girdiğinizde sağlı, sollu, her kesime ve her müziğe hitap eden restoranlar, cafeler. Böyle bir hayalim bir var Edirne’de. Edirne’ye geliyorlar, geziyorlar ama turistler akşam olunca yapacak bir şey bulamıyor. Birkaç gece daha kalabilmelerini sağlayabilmek için ya yeni destinasyonlar ekleyeceğiz ya da gece için yiyip, içecekleri eğlence alanları yaratmamız gerekiyor. Şuanda ki en önemli eksikliğimiz bir eğlence alanı düzenleyememiş olmamızdır” ifadelerini kullandı.

 

“PARA KAZANMAMIZI SAĞLAYAN İNSANLAR OLARAK BAKMIYORUZ”

 

Pandemi sürecine de değinen Gürkan, koronavirüsün en çok etkilediği sektörlerden birinin turizm sektörü olduğunu kaydederek, “2020 yılında Kapıkule’den 1 milyon 244 bin giriş olmuş. Günü birlik turistler 4 – 5 bin civarında. Bunların kişi başı 150 Euro harcadığını görüyoruz alışverişte. Bu çok iyi bir rakam. Bu da Edirne’ye günlük 650 bin Euro civarında Edirne’ye para girmesi, orta ve küçük esnafın çok rahatlaması demek. Pandemiden önce bizim çok büyük sıkıntılarımız yoktu. 10 dükkan kapanırsa, 15 tane de yeni açılır haldeydik.  Bu tür büyük sıkıntılardan sonra ferahlamak için rahatlamak için dolaşmaya, yemeğe ve içmeye yönlendiğini görüyoruz. Ben turizm acentalarına seslenmek istiyorum. Bir anlamda hepimiz bir parça ekmek yemek için mücadele ediyoruz. Ama emin olun TÜRSAB acentalarına sadece bize para taşıyan, para kazanmamızı sağlayan insanlar olarak bakmıyoruz. Biz sizinle her şeyi paylaşmak istiyoruz. Zorlukları da paylaşmak istiyoruz, dertlerimizi de paylaşmak istiyoruz. Biz burada sadece acentaların, Edirneli esnafın para kazanması değil biz burada yaşamı, kültürü paylaşıyoruz. Bu güzel ülkeyi, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının kurduğu, bağımsızlığını kazandırdığı, emperyalizme karşı dişe diş, göze göz, kana kan mücadele ederek kurtardığı bu toprakları bizden sonraki nesillere daha da güzel bir şekilde, hak ettiği bir şekilde yaşamalarının altyapısı yapıyoruz” dedi.  

 

Haber / Yener AKBABA