Okullar için kabine toplantısı bekleniyor    Kapaksız foseptiÄŸe düşen bekçi, yaÅŸamını yitirdi    Künye    Reklam    Bize Ulaşın    01 Mart 2021 Pazartesi   
Marmara Haber
  Kapaklı Çerkezköy Saray Çorlu Ergene M.Ereğlisi Hayrabolu Muratlı Süleymanpaşa Şarköy Malkara Türkiye Tekirdağ Edirne Kırklareli
Son Dakika Yazarlar Türkiye Konuşuyor Fotoğraf Galeri WEB TV T Haber E-Gazete Anket Haber Arşiv
 ANA SAYFA GÜNDEM SİYASET EKONOMİ SPOR DÜNYA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT YAŞAM SAĞLIK MAGAZİN BİLİM TEKNOLOJİ RESMİ İLAN

Ağız kokusuna karşı 7 etkili önlem

Covid-19 süreciyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası olan maske kullanımı; kişinin kendi ağız kokusunu fark etmesini ve çözüm arayışını beraberinde getirdi. Boşanmalarda gerekçe sayılabilecek kadar ciddi bir sorun olan ağız kokusu, iş yaşamında da özellikle konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.

Ağız kokusuna karşı 7 etkili önlem
  1. Facebook PaylaÅŸ

  2. Twitter PaylaÅŸ

  3. Google+ PaylaÅŸ

Yayın Tarihi: 23.02.2021 16:56 16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

Ağız kokusu ya da tıbbi adıyla halitozisin farklı nedenleri olduÄŸunu söyleyen Protetik DiÅŸ Tedavisi Uzmanı Dr. Dt. Hatice AÄŸan, hem ağız kokusuna yol açan nedenleri anlattı, hem de alınabilecek etkili önlemleri sıraladı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

 

 AÄžIZ KOKUSUNUN BİRÇOK NEDENİ VAR!

 

Halitozisin (ağız kokusu) cinsiyetler arasındaki dağılımına bakıldığında farklı çalışmalar olmasına raÄŸmen erkeklerde kadınlardan daha fazla olduÄŸu görüldüÄŸünü kaydeden Dr. Dt. Hatice AÄŸan, “Yaşın ilerlemesi ağız kokusunun artması için belirgin bir faktör olurken, buna karşın özellikle karma diÅŸlenme dönemleri ile boÄŸaz ve bademcik enfeksiyonları sırasında çocuklarda da ağız kokusu sorunu yaÅŸanabiliyor” dedi. Ağız kokusunun patolojik ve fizyolojik nedenleri olduÄŸunu belirten Dr. Dt. Hatice AÄŸan, bu nedenleri ÅŸu ÅŸekilde açıkladı: “Fizyolojik halitozis; daha çok beslenme alışkanlıkları, soÄŸan, sarımsak vb. gıdalar ve uzun süre aç ve susuz kalmaya baÄŸlı olarak ortaya çıkarken, tehlikeli olan patolojik halitozis ise bazı saÄŸlık sorunlarından kaynaklanabiliyor. Patolojik halitozis; kulak-burun-boÄŸaz hastalıkları, geniz akıntıları, sinüzit ve bademcik hastalıkları, reflü, ülser, gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarının yanı sıra; akciÄŸer ve solunum yolu hastalıkları, kronik böbrek yetmezliÄŸi, diyabet, hematolojik hastalıklardan kaynaklanabiliyor.”

 

EN YAYGIN NEDENİ AĞIZ VE DİŞLER

 

Ağız kokusunun en yaygın nedenini ağız ve diÅŸ saÄŸlığı sorunlarının oluÅŸturduÄŸunu söyleyen Dr. Dt. Hatice AÄŸan, “Öyle ki bu tüm nedenler içindeki oranı, yüzde 80’e ulaşıyor. DiÅŸ çürükleri ve çürük yüzeylerde biriken plaklar, bakteri tabakaları, ağızla uyumsuz dolgular ve diÅŸ eti iltihapları ağız kokusunun en belirgin sebepleri arasında yer alıyor.  DiÅŸ aralarında biriken gıdalar, diÅŸ etinde kokuÅŸmaya neden oluyor. DiÅŸlerin yüzeyine yapışan plak ve tartar önce diÅŸ etinin iltihaplanmasına yol açıyor; oradan da çene kemiÄŸine sirayet edebiliyor. 20 yaÅŸ diÅŸleri olarak adlandırılan üçüncü azı diÅŸleri de, ağız içinde kendine yer bulmaya çalışırken sadece çapraşıklığa deÄŸil, ağız kokusuna da neden oluyor. Kötü ağız hijyeni yani düzenli diÅŸ fırçalamama ve diÅŸ ipi kullanmama da ağız kokusunun en yaygın sebepleri listesinde yerini alıyor” dedi.

 

POPÜLER DİYETLER VE ÅžEKERLİ BESLENMEYE DİKKAT

 

Dr. Dt. Hatice AÄŸan fazla protein tüketiminin, vücudumuzu enerji için yaÄŸ hücrelerini yakmaya zorladığını belirterek “Bu iÅŸlem de keton adı verilen artık ürünlere; dolayısıyla nefes ve idrar yolu ile salınan bir kokuya yol açıyor. Yapılan araÅŸtırmalarda da vejetaryenlerde, hayvansal kaynaklı gıdaları tüketenlere göre daha az ağız kokusuna rastlandığı belirtiliyor. Günümüzün güncel diyet modellerine baktığımızda, protein ağırlıklı ve ketojenik diyetler ya da aralıklı oruç dediÄŸimiz uzun süreli açlık durumu da ağız kokusuna yol açabiliyor. Bu tip diyetleri yapanlara bol su tüketmelerini öneriyoruz. Vitamin, mineral eksiklikleri ve tükürük akışındaki azalma da ağız kokusuna neden olabiliyor” dedi.

 

AÄžIZ KOKUSUNA KARÅžI 7 BASİT AMA ETKİLİ ÖNLEM

 

7 basit önlemle ağız kokusunun önüne geçmenin mümkün olduÄŸunu söyleyen Dr. Dt. Hatice AÄŸan, bu önlemleri ÅŸöyle sıraladı: DiÅŸler günde en az iki kez, ikiÅŸer dakika, diÅŸ etinden diÅŸe doÄŸru fırçalanmalı; ayrıca çürüklerin en çok olduÄŸu diÅŸ araları diÅŸ ipi veya ara yüz fırçası ile temizlenmelidir. Åžarjlı veya manuel fırçalarla diÅŸlerin dile, damaÄŸa, yanaÄŸa bakan yüzeyleri ve çiÄŸneyici yüzeyleri temizlenmelidir.  Dilin kadifemsi dokusu yüzeyinde çok miktarda mikroorganizma barındığından, bu mikroorganizmaların özel dil fırçaları ile temizlenmesi ağız kokusunu önlemede çok önemlidir. Ağız gargaraları da antiseptik özelliklerinden ötürü ferah bir nefes saÄŸlamada faydalıdır.  Zamanında çekilmeyen 20 yaÅŸ diÅŸleri, arka bölgede cep oluÅŸumu ve kokuya neden olabilir. DiÅŸlerdeki çapraşıklık ortodontik olarak düzeltilmez ise ağız bakımı zorlaşır. DiÅŸlerin çürümesi ve diÅŸeti hastalıklarının oluÅŸumu kolaylaşır. Koruyucu diÅŸ hekimliÄŸi uygulamaları, yılda iki kez düzenli olarak yapılan diÅŸ hekimi kontrolü ile diÅŸ taşı temizliÄŸi, yukarıda sayılan tüm ağız ve diÅŸ kaynaklı sorunların ilerlemeden ve ağız kokusuna sebebiyet vermeden çözülmesini saÄŸlayacaktır. Düzenli temizliÄŸi yapılmayan protez yüzeylerinde bakteri ve mantar birikimi olabilir. Yemek artıklarının yapışmasıyla kokuÅŸma meydana gelebilir; bu nedenle protezler özel fırçalarla temizlenmeli, antiseptik solüsyonlarda saklanmalıdır.  Bol su içmek ağız kokusu ile mücadele etmekte faydalıdır. Ağız içindeki birikintilerin uzaklaÅŸtırılmasını saÄŸlar ve ağız kuruluÄŸunun önüne geçer. Tütün ürünleri ve alkol genel saÄŸlığı tehdit ettiÄŸi gibi ağız kokusuna da yol açar. Sigara ve alkolü bırakmak için onlarca sebebe ağız kokusu da eklenebilir. Sigara kullanımına baÄŸlı ağızda eklentiler artar, tartar birikimi kolaylaşır. Sigara, diÅŸ eti hastalıklarının daha sinsi ilerlemesine neden olur. Tütün ve aşırı alkol kullanımı ağız kanserlerinin de en önemli nedenlerinden biridir. Elma, havuç gibi yiyeceklerin ısırılarak tüketilmesi sırasında tükürük artışı artar ve diÅŸ yüzeyleri daha kolay temizlenmiÅŸ olur. Meyveleri ısırarak yemek, tükürük bezlerinin salgı üretimini aktive eder. Åžekersiz sakız çiÄŸnenmesi de tükürük miktarını artırarak ağız kokusunun önüne geçebilir.”

 

Haber / MenÅŸure KARDEÅž

Etiketler:
Gönder Yazdır Yorum Yap Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

   DİĞER HABERLER
  YAZARLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi
Gunes Gazetesi Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi Star Gazetesi
Takvim Gazetesi Türkiye Gazetesi Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yeni Çağ Gazetesi
ANKET
Size en çok güven veren siyasi isim kimdir?
Recep Tayyip ErdoÄŸan
Kemal Kılıçdaroğlu
Devlet Bahçeli
Meral AkÅŸener
Temel KaramollaoÄŸlu
Ahmet DavutoÄŸlu
Ali Babacan
Mustafa Destici
Muharrem İnce
Mustafa Sarıgül
Doğu Perinçek
Hiçbiri
Yoğun sis kazalara neden oldu: 3 yaralı
Otomobil kontrolden çıktı: 1 ölü, 1 yaralı
2 bin TL destek için başvurular başladı
Ömer Karadeniz gururunu dostlarıyla paylaşıyor
Basın toplantılarının 6’ncısı Saray’da yapıldı
İç pazarda MDF ve sunta krizi!
Tekirdağ’da vaka sayılarında korkutan artış
Mahremiyet Eğitimi Alan Çocuk Kendi Özel Alanını Korumayı da Öğrenir
Öğrenme de unutma da kişiye göre değişiyor
Ağız kokusuna karşı 7 etkili önlem
Belediye, Kedi Oteli konseptini hizmete sundu
Dijital TIR’ın 2’nci durağı Tekirdağ
Kitap Kumbarası projesi hayata geçirildi
Marmara Haber Gazetecilik Ajans Ofset Marbaacılık Reklam Organizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti
Fevzi Paşa Mahallesi Fevzi Paşa Caddesi No:89 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 725 26 10 - 725 26 80 Fax: 0 282 725 26 44
e-mail: haber@marmarahaber.com.tr

Künye    Reklam    Bize Ulaşın
sanalbasin.com üyesidir