Karlı havada yürürken düşme tehlikesine dikkat!

Beklenen kar yağışının gelmesi ile birlikte ortopedik yaralanmalar açısından riskli bir döneme giriliyor. Pek çok insan kar yağışı ve buzlanma nedeniyle yolda yürürken kayıp düşme tehlikesi ile kar?

YAŞAM SAĞLIK 15.02.2021 16:32:00 0
Karlı havada yürürken düşme tehlikesine dikkat!

Kar yağışının ardından genellikle başta çocuklar ve gençler olmak üzere birçok kişinin dışarı çıkarak kartopu oynadığını ve bu durumun keyfini çıkardığını belirten Doç. Dr. Hakan Sofu, “Öte yandan çok sayıda insan da işe gitmek ya da işlerini halletmek için sokağa çıkmak zorundadır. Ancak karla birlikte gelen dondurucu soğuğun, yürüyüş yollarında buzlanmaya neden olabileceği unutulmamalıdır” dedi.

 

MECBUR HALLER DIŞINDA DIŞARI ÇIKILMAMASI ÖNEMLİ

 

Ara sokaklar, yokuşlu yollar ve üst geçitlerin buzlanma riski en fazla olan alanların başında geldiğini kaydeden Doç. Dr. Hakan Sofu, “Karla birlikte şiddetini artıran tipi nedeniyle de zaman zaman sokakta yürümenin imkansızlaştığı durumlarda, kaygan yollarda kayarak düşmeye bağlı kazalar ciddi kırıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle özellikle ileri yaş grubundaki kişilerin mecbur haller dışında karlı günlerde dışarıya çıkmaması önemlidir” dedi.

 

KAYMAYAN AYAKKABI GİYİN

 

Yoğun kar yağışı ve buzlanma olan bu günlerde kayarak düşmeye bağlı yaralanmalardan korunmak için evden dışarı çıkmadan önce bazı önlemler alınması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Hakan Sofu, “Bu önlemlerin başında ise tabanı kaygan olmayan, uygun kışlık ayakkabılar gelmektedir. Herhangi bir düşme sonrası meydana gelebilecek travmalardan korunmak için de darbelere karşı koruyucu olabilecek çok katlı yumuşak giysiler tercih edilmemeli, rüzgar ve tipiye karşı görüş engelini kapatan giysilerden de uzak durulmalıdır. Hem kar yağışından korunmak hem de herhangi bir düşmeye karşı destek olması için kişi yanına sağlam bir şemsiye alabilir” diye konuştu.

 

SOĞUKTAN KORUNMAK İÇİN ELLER CEPTE YÜRÜMEYİN

 

Çoğu insanın eldiven takmak yerine soğuktan korunmak için buzlu yollarda elleri cebinde yürüdüğünü söyleyen Doç. Dr. Hakan Sofu, “Bu durumda buzlu alanlarda yaşanan düşmeler sonrası meydana gelen travmaların en önemli sebeplerini oluşturmaktadır. Çünkü her iki eli de ceplerinde yürüyen bir kişi, kaydığında dengesini korumasını veya düşerken refleks olarak bir yerden destek almasını imkansız hale getirmektedir. Bunun dışında yürüme sırasında acele edilmemeli, adımlar olabildiğince dengeli, yavaş ve küçük atılmalıdır. Eşyalar iki elde birden taşınmamalı, bir el mutlaka boş bırakılmalıdır. Merdiven kullanmanın gerektiği üst geçitlerde basamaklara ayak tabanının tamamıyla ve dengeli basmaya dikkat edilmeli, tırabzanlardan destek almadan merdivenden inilmemelidir. Ayrıca yürümek zorunda kalınan yollarda buzlanmanın yoğun olduğu kısımlardan kaçınmaya çalışılarak bir rota oluşturulması, uygunsa da farklı yani buzlanma olmayan yolların tercih edilmesi gerekmektedir” dedi.

 

KAYGAN ZEMİNLER EN ÇOK EL VE AYAK BİLEĞİ KIRIĞINA NEDEN OLUYOR

 

Karlı ve buzlu zeminde yaşanan kazalarda en sık yaralanma biçiminin, kollar açık şekilde ellerin üzerine düşme veya sırtüstü düşmeler olduğunu dile getiren Doç. Dr. Hakan Sofu, “Bu ortopedik travmalar; el bileği kırıkları, dirsek kırıkları, omuz çıkığı, ayak bileği kırıkları, kalça ve omurga kırıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca, baş ve boyun darbeleri de omurga yaralanması veya kafa içi kanama sonucu hayati risk yaratabilecek yaralanmalara yol açabilmektedir. Buzlu alandaki her türlü düşme riskine karşı kişinin ayağa kalkmadan önce kendisini kontrol etmesi gerekmektedir. Özellikle de üzerine düştüğü uzvu kontrol etmesi, herhangi bir ağrı ve hareket kısıtlılığı olması durumunda hemen yanındaki kişilerden sağlık ekibine bilgi vermesini isteyerek hareket etmeden beklemesi önemlidir” dedi.

 

Haber / Ruşa ELMA