Davutoğlu Trakya'daki gazetecilerle bir araya geldi

Eski başbakanlardan Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, cumartesi akşam saat 21.00'da Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illerindeki 30'u aşkın gazeteciyle sosyal yayın platformu zoom üzerinden

GÜNDEM 14.02.2021 18:07:00 0
Davutoğlu Trakya

Kendisine siyasi bir darbe yapıldığını, kendisinin düşük profilli bir başbakan olarak devam etmek yerine milletin ve devletin menfaatine fedakarlık yaparak bulunduğu makamdan kendi isteğiyle ayrıldığını, gidişatın iyi olmadığını gördüğü için yine kendi vicdanı ve çevresindekilerin katkılarıyla siyasi bir hareket olarak kimsenin cesaret edemediği bir dönemde tek adamlığa inat demokrasiye ve güçlendirilmiş parlamenter rejime inananlarla halka hizmet için yola çıktıklarını söyleyen Davutoğlu, “Kurtuluş Savaşı’ndaki mücadelemiz Anadolu’dan başlamıştı. Biz de bugün bu hareketi Trakya’dan başlatıyoruz. Maalesef medya bizleri görmese de, sesimizi duymasa da bizleri gören, sesimizi duyan sizlerin olduğunun bilincindeyiz. Onun için bugün sizlerle bir aradayız. Varsın onlar penguenvari yayıncılıklarına devam etsinler. Halkla iç içe olan, halkın nabzını tutan, halk gibi yaşayıp halk gibi yazan yerel medya yani sizler ülkemizin geleceği için önemli mihenk taşlarısınız. Bunun için hem sizlerin sorunlarını dinlemek hem de parti programımızı anlatmak için bu toplantıyı yapıyoruz” dedi.

 

“KORKU EŞİKLERİ BİRER BİRER AŞILDI”

 

Sadece muhalefet yapmak için parti kurmadıklarını söyleyen Davutoğlu “Türkiye’de yaşadığımız ve son dönem karşı karşıya kaldığımız sıkıntılar malum. Gelecek Partisi’nin kurulmasına sebep teşkil eden en önemli hususlar son yıllarda özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtikten sonra artan tek merkezci yapılanma, demokratik hak ve özgürlüklerde ortaya çıkan bazı kısıtlamalar, iktidarın yasakları yaygınlaştırması, yolsuzlukları engellememesi, yoksulluğun giderek toplum katmanlarında herkesi etkiler hale gelmesi. Önce içinde bulunduğumuz partide bu konuda ciddi eleştiriler, bir takım çağrılarda bulunduk. Ama bunlar dikkate alınmayınca 2019’da 153 arkadaşla birlikte Gelecek Partisi’ni kurduk. Gelecek Partisi’nin kurulmasıyla birlikte toplumda siyasi anlamda bir dinamizm ortaya çıktı. 2018’de Türkiye’de sadece 2 parti kuruldu, 2019’da 2 parti kuruldu, biz üçüncü partiydik. 2020 yılında 28 parti kuruldu. Siyasette önemli bir hareketlenmeye sebebiyet verdik. Korku duvarı vardı, konuların tartışılması neredeyse mümkün değildi. Gelecek Partisi bunun önünü açtı. Bunlar tartışılır hale geldi. Bir takım baskılarla da karşılaştık. Son olarak Genel Başkan Yardımcımız Selçuk Özdağ’a yapılan saldırıda yaşandığı gibi ciddi baskılarla da karşılaştık ama Gelecek Partisi’nin kurulmasıyla birlikte bu korku eşiklerinin birer birer aşıldığını gördük” dedi.

 

 

30’U AŞKIN GAZETECİ KATILDI

 

Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi gazeteci, spiker, sunucu Ufuk Karcı’nın koordinatörlüğünde 30’u aşkın gazetecinin katıldığı toplantıya Ahmet Akçay, İl Başkanı Recep Nişancı’nın yanı sıra Batı Marmara Gazeteci Derneği Başkanı Necmi Işıksal, Mehmet Yıldız, Bayram Ali Akyüz,
İlkay Özel Öncü, Hasan Kala, Tamer Yavuz, Adem Çil, Ferhat Akgün, Davut Kurtuluş, Abdullah Yalçın, Murat Mahir, Özkan Dikmen, Ertan Gence, Ceyhan Çolak, Hüseyin Gökçeli, Bülent Fidan, Samet Ayan, Nijat Ayvaz, Ercan Kılıçlı, Fırat Çakır, Şenol Gürşan, Yavuz Değirmenci, Hacer Filikci Akın, Cenap Kürümoğlu, Erdi Kuru, Serap Çakır ve Şaban Kardeş katıldı.

 

“YÜZDE 15’LİK KESİNTİDEN MUAF TUTULACAKLAR”

 

Batı Marmara Gazeteciler Derneği Başkanı Necmi Işıksal’ın Basın İlan Kurumu üzerinden gazetelerden kesilen yüzde 15’lik kesintiye ilişkin sorusuna cevap veren Davutoğlu, kendilerinin iktidara gelmesi halinde yerel basının yüzde 15’lik kesintiden muaf tutulacağını, hatta başbakanlık döneminde yerel basın mensuplarını başbakanlık uçağına aldığı gibi yine her zaman pozitif ayrımcılık yaparak yerel basının güçlendirilerek yaşatılacağını kaydetti. Davutoğlu, uygulanan keyfekeder yayın yasakları karşısında gazetecilerin adliye koridorlarında haklarını aramak zorunda kaldıklarının farkında olduklarını ifade etti.

 

 

“YENİ ANAYASA KAÇINILMAZ”

 

Önümüzdeki günlerde Kırklareli kongresine katılacağını da ifade eden Prof. Davutoğlı imzalı son kitabını programa katılan gazetecilere hediye ederken, başbakanlığı döneminde yaşadığı olaylardan 15 Temmuz sürecine, ekonomik krizden pandemiye, geleceğe yönelik gazetecilerin birçok sorusuna cevap verdi. Yeni anayasanın kaçınılmaz olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin darbe anayasalarından kurtulması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, kendisinin başbakan olarak yer aldığı parlamenter rejimin sözde parlamenter rejim olduğunu, ancak onun yerine konan başkanlık rejiminin ise Türk siyasetini çıkmaz yola soktuğunu ifade ederek “Biz Gelecek Partisi olarak yayınladığımız temiz siyaset belgesinde olduğu gibi bugün var olanın değil, yarın var olacakların düşüncesiyle, güçlendirilmiş parlamenter rejimin inşa edilmesi için tüm siyasi erklerle bir araya gelerek, Türk siyasetinin önünü açıp ülkemizin huzuru, insanlarımızın n mutluluğu için yarım kalan hizmetimizi parti tüzüğümüzde yer aldığı şekliyle tamamlayacağız” dedi.

 

“GENÇLERDEN VE HAKLI TALEPLERİNDEN KORKMAMALIYIZ”

 

Gazetecilerin haklarının anayasal güvence altına alınması gerektiğini belirten Davutoğlu, Boğaziçi olaylarıyla ilgili de konuşarak “Ben de bir Boğaziçi mezunuyum. Boğaziçi öğrencilerinin taleplerini haklı ve yerinde buluyorum. Ancak dışarıdan müdahalelere ve terörize edilmesine karşı da öğrencilerimizin uyanık olmaları lazım. Devlet olarak gençlerimizi başka mihrakların eline bırakmadan onları dinlememiz ve anlamamız lazım. Gençlerden ve haklı taleplerinden korkmamamız lazım” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ