Kırklareli'nin Meşe Balı ve Kıvırcık Kuzu Eti tescillendi

Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başvurusu yapılan Kırklareli Meşe Balına ve Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti'ne coğrafi işaret a

GÜNDEM 10.02.2021 12:08:00 0
Kırklareli

Trakya Kalkınma Ajansı, tespit edilen ürünlere coğrafi işaret alınması ve hali hazırda başvurusu yapılmış ancak teknik sorun yaşanan dosyaların hızlandırılması amacıyla ilgili kurumlarla iş birliği protokolü imzaladı. Bu kapsamda protokol imzalanan kurumlardan biri de Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü oldu. Protokol kapsamında Ajans, başvuru sahibi kurumlarla iş birliği içerisinde dosyaların hazırlanması ve sürecin yönetimini üstlendi. Aralık 2019 yılında başlatılan süreç ile Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan başvuru dosyası Türk Patent ve Marka Kurumuna teslim edildi. Kırklareli Meşe Balına coğrafi işaret alınması ile ilgili işlemler ise şubat başında tescilin yapılması ile tamamlanmış oldu.

 

“TADI PEKMEZİ ANDIRIR”

 

Trakya Kalkınma Ajansı’ndan yapılan açıklamada, “Kırklareli Meşe Balı; koyu renkli, kolay kristalize olmayan, viskoz, akışkan, nem oranı çiçek ballarına göre daha düşük, boğazı yakmayan, antioksidan kapasitesi yüksek bir salgı balıdır. Kırklareli Meşe Balı temmuz - ağustos aylarında üretiliyor. Salgı balı niteliğinde bulunan Kırklareli Meşe Balı daha koyu ve kırmızılığa doğru kayan rengi ile kolayca ayırt edilir. Tadı pekmezi andırır. Düşük miktarda polen içerdiği için kolay kristalize olmadığından herhangi bir ısıl işlem uygulanmaz. Bu nedenle düşük HMF miktarı ve yüksek diastaz aktivitesine sahiptir. Balın koyu rengi de benzer şekilde balda hile yapılmasına izin vermez” denildi.

 

“ÜLKEMİZ BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP”

 

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de, “Ülkemiz coğrafi işaretli ürünler konusunda büyük bir potansiyele sahip. Geleneksel bilgi ve kültürel değerlerimizin korunması açısından büyük öneme sahip coğrafi işaretler kalitenin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından önem arz ediyor. Yerel kalkınmanın dinamiği olan üreticilerimizin ürünlerini pazarlama konusunda sıkıntılar yaşadığına şahit oluyoruz. Coğrafi işaret tescili alan ürün hem daha yüksek fiyattan satılabilecek hem de pazar sıkıntısı çekmeyecek. Böylece üreticilerin yaşadığı sıkıntılar sona erecek. Burada hem söz konusu üretici hem de tüketici korunmuş olacak. Trakya Bölgesi’nde coğrafi işaret konusunda farkındalığın artırılması ve yöresel ürünlere coğrafi işaret alınması amacıyla bir dizi çalışma yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz” dedi.

 

“HAK ETTİĞİ DEĞERİN VERİLMESİNİ SAĞLAYACAK”

 

“Ajans olarak bu konuyu gündemimize aldığımızda bölgemizde coğrafi işaret tescilli ürün sayımız 6 idi” diyen Şahin, “Hali hazırda 5 ürünümüz daha tescil sürecinde bulunuyor. Kırklareli Meşe Balının laboratuvar analizlerinde sahip olduğu besin değerleri, kilosu piyasada binlerle ifade edilen ballardan daha iyi durumdadır. Coğrafi işaret tescili Kırklareli Meşe Balına hak ettiği değerin verilmesini sağlayacak. Coğrafi işaret tescili sürecinde başından sonuna kadar sabırla çalışan Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanları ve arkadaşlarımızı tebrik ediyorum, tescilin hayırlara vesile olmasını dilerim” şeklinde konuştu.

 

“GASTRONOMİ ALANINDA DAHA GÜÇLÜ YER ALABİLİRİZ”

 

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2021 yılında ilimizin gastronomi değerleri için çok önemli haberleri peş peşe alıyoruz. Odamız tarafından tescil ettirilen Kırklareli Hardaliyesi ve Kırklareli Beyaz Peyniri’nin ardından Kırklareli Meşe Balı ve Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti Coğrafi İşaret Tescil haberlerini almak bizleri çok mutlu etti. Kırklareli Meşe Balı’nın proje ve başvuru sürecini yürüten Müdür ve Başkanlarımızın şahsında Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze, Trakya Kalkınma Ajansı’na, Arıcılar Birliklerimize ve Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti Tescili için Kırklareli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğimize ve emeği geçen herkese tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum. Bundan sonraki süreçte bu ürünlerin ekonomik değerinin arttırabilmesi için hep birlikte emek vermeliyiz. Toplamda 4 adet Tescilli Ürünü bulunan bir şehir olarak Gastronomi alanında daha güçlü yer alabiliriz” dedi.

 

Haber / Ruşa ELMA