Prof. Dr. Orta: Ergene kolektör haline geldi

Trakya'daki yağışların ardından kirliliğiyle gündemde olan Ergene Nehri taşarken, binlerce dönüm tarım arazisi de sular altında kaldı.

GÜNDEM 9.02.2021 16:51:00 0
Prof. Dr. Orta: Ergene kolektör haline geldi

Trakya'nın ortasından geçen Ergene Nehri'nin doğduğu yerde tertemiz olduğunu ve geçtiği sanayi kuruluşlarının bulunduğu Çorlu, Çerkezköy ve Muratlı ilçelerinde sanayi atıklarıyla aşırı derecede yüklendiğini belirten Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, “Bu nehir, nehir mi hala, yoksa kollektör mü? Ona çok net bir yanıt vermemiz lazım. Bence artık Ergene bir nehir değil bir kollektör yani bir artık su toplayıcısı. Bir de üstüne üstlük şimdi bu nehir Uzunköprü'de taştı. Son aldığım bilgilere göre yaklaşık olarak bu taşkından etkilenen saha 150 bin dekar civarında. Bu sahada iki tür ürün var, bir buğday ve kanola var ekilmiş, bir de nadaslar var ekilecek. Yani yazlık ayçiçeği, kavun, karpuz, sebze gibi ekimi bekleyen yaklaşık 1-1.5 ay sonra ekilecek alanlar var. Bu taşkın ile bu ovadaki bitkiler sudan zarar gördü. Ekilmiş olanlar buğday ve kanola felaket durumda. Çünkü siz eğer arazide bir bitki varsa ve bu bitkide oluşan bu tür taşkın ve aşırı yağışlar nedeniyle oluşan aşırı suyu 48 saatte araziden uzaklaştıramazsanız kök çürümesi başlar bitki yok olur. Bu kesin, bekliyoruz bunu” dedi.

 

“HASAT DÖNEMİNDE BU ÜRÜNLER TAKİP EDİLMELİ”

 

Ergene'nin suyundaki esas sıkıntının ağır metaller olduğunu dile getiren Prof.Dr. Halim Orta, “Bu bitkilerde toksik etki yaratacak ve birçok bitkide insanın yiyebileceği kısımlara geçerek zarar verip vermeyeceği mutlaka yetkililer tarafından kontrol edilmesi lazım. Hasat dönemlerinde bu ürünlerin takip edilmesi lazım ama esas bu ağır metallerin yıkanabilmesi, yüzeyden uzaklaştırılabilmesi için yeteri kadar yağış lazım. Bu yıkanan sular mutlaka ve mutlaka yeraltı sularına da intibak edecek. Yeraltı sularına ulaşacak. Trakya'da çok ağırlıklı olarak hala içme ve kullanma suyu yeraltından sağlıyoruz o noktaya dikkat etmek lazım” diye konuştu. Bir zamanlar Trakya'nın gözbebeği, bereketi olan Ergene Nehri’nin maalesef günümüzde artık zehir saçan, etrafını bütün canlıları tehdit eden bir nehir, bir kollektör haline geldiğini belirten Orta, “Maalesef yapılan çalışmalarda istenen değerlere gelemedik. Bunu bugün çözmezsek bugün sel felaketi ile yarın kanserojen etkileri ile gündemimizden düşmeyecektir” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU