'Meriç'te İnsanlık Ölmesin' projesi hayata geçirildi

Edirne İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından 'Meriç'te İnsanlık Ölmesin' projesi hayata geçirilerek, düzensiz göçmenlerin sıklıkla kullandığı rotalara, zor durumda kalmaları riskine ka

GÜNDEM 8.02.2021 17:28:00 0

Proje kapsamında göçmenlerin sıkça kullandıkları göç yollarına; Türkçe, İngilizce, Arapça, Farsça, Urduca ve Bengalce olmak üzere 6 dilde yerleşim alanını gösteren işaretler ile '157 Yabancılar İletişim Hattı'nın numarasını içeren tabelalar konuldu.

 

“TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLABİLİR”

 

Projeyle vicdanları yaralayan görüntülerin önüne geçmeyi amaçladıklarını ifade eden Edirne İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, Türkiye'de uygulanan, ulusal göç politikasının tüm dünyaya örnek olabileceğini belirtti. Aşılıoğlu, “Düzensiz göç ile etkin bir şekilde mücadele etmek de bu politikamızın bir vazgeçilmezidir. Edirne ilimizde, düzensiz göç ile mücadelemiz, geçmiş yıllara göre daha üst seviyede yürütülmektedir. Düzensiz göç ile mücadelemiz devam ederken bu reaksiyonlarımızın içerisinde insani ve vicdani sorumluluklarımızı da ihmal etmemekteyiz. Düne kadar insan hakları, hassasiyetiyle övünen gelişmiş toplumlarda, göçmenlerin akıl almaz zulümlerle karşı karşıya kaldığı hepimizin malumudur. Bizim buradaki hassasiyetimiz ise Meriç nehri kenarlarına yerleştirdiğimiz tabelalar sayesinde gerek soğuk havadan gerekse diğer insani durumlardan kaynaklı olarak zor durumda kalan göçmenlerin bir şekilde acil yardım alabilmeleri ve bu sayede vicdanları yaralayan görüntülerle karşılaşmamızı engellemektir” dedi.

 

 

“TÜRKİYE, GÖÇÜ REDDEDEN BİR ÜLKE OLMAMIŞTIR”

 

Tabelalarda 6 dilde en yakın yerleşim alanını gösteren işaretler ve '157 Yabancılar İletişim Hattı' numarasının bulunduğunu kaydeden Aşılıoğlu, Türkiye'nin göç yönetiminde 21'inci yüzyılın insanlık adına yüz akı olmayı başardığını ifade ederek “Uygulamamızın altında yatan sebep tamamen insani ve vicdani hassasiyetimizden kaynaklanmaktadır. Hepimizin hatırlayacağı üzere Aylan bebek ve onun gibilerin vicdanları yaralayan görüntüleri hangi birimizin burunlarını sızlatmıyor. Türkiye göçü reddeden bir ülke olmamıştır” dedi.

 

“GÖÇÜ YÖNETMEK EN ZORU”

 

Göçün zor olduğunu, göçü yönetmenin ise en zoru olduğunu kaydeden Aşılıoğlu, “Göç meselesinde deve kuşu misali; kafasını kuma gömen ve göçü yönetmenin sadece kuvvet kullanmak olduğunu düşünen ülkelerin buradaki hassasiyetimizi anlamalarını gerçekten düşünmüyoruz. Türk milleti; feraseti, inancı, maneviyatı, kültürü ve ayrıca Avrupa'nın aksine sahip olduğu güçlü liderliğinden kaynaklanan motivasyonuyla, göç yönetiminde 21'ci yüzyılın insanlık adına yüz akı olmayı başarmıştır” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ