Basın mensuplarının sorularını yanıtladılar

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın ilçe belediye başkanları ile birlikte organize ettiği ortak basın toplantılarının 3'üncüsü Çerkezköy'de yapıldı.

GÜNDEM 7.02.2021 17:06:00 0
Basın mensuplarının sorularını yanıtladılar

 

“Her toplantıda, ‘Bu kentin Mustafa Şentop gibi, Faik Öztrak gibi bir değeri var’ diyorsunuz. Sizin Tepe bağlantısı veya başka sorunlarda Mustafa Şentop’tan bir isteğiniz, talebiniz oldu mu, bu talebe nasıl bir cevap aldınız?” sorusuna cevap veren Kadir Albayrak, “Sayın Mustafa Şentop, TBMM Başkanımızdır. Diyalogumuz iyidir. Ama özellikle ben daha fazla yatırımlar konusunda yerel yönetimleri toplayıp, başta büyükşehir olmak üzere toplantı yapmasını arzu ettim. İşin siyasi boyutuna girmek istemiyorum. Ama Tekirdağ’da 4 tane AK Parti’li belediye var. Bu belediye başkanlarımız haftanın 3 günü Ankara’da. Hatta ben Sayın Cüneyt Yüksel’e oraya ofis kurması konusunda espri yaptım. TBMM Başkanımız Mustafa Şentop’un Tekirdağ’a geldiği zaman 11 belediye başkanı ile görüşmesini isterdim. Ben sayın Meclis başkanımızın çok daha fazla bize destek olmasını istiyorum. AK Parti’li belediyelere göstermiş olduğu aktif çalışmayı CHP’li belediyelere de göstermesini istiyorum” dedi.

 

 

“DAHA BÜYÜK HİZMETLER YAPILMALIYDI”

 

“Bugüne kadar Çerkezköy’e negatif ayrımcılık mı yapıldı, bundan sonra mı pozitif ayrımcılık yapılacak?” sorusuna da cevap veren Başkan Albayrak, “Yapılan yatırımlar yeter mi? Yetmez. Önce şu soruyu sormak lazım; 2004-2014 arası iktidar ile yerel yönetim aynı partiden. Biz o zaman bu güzellikleri yaşayamadık. Sorunun biraz daha geçmişe sorulması gerekiyor ama biz geçmişi yargılamıyoruz. Onlar da kendilerine göre yatırımlar yapmışlardır ama daha büyük hizmetler yapılmalıydı. Günümüze geldiğiniz zaman Çerkezköy’ün bir avantajı da var. Genç bir belediye başkanı var. Çerkezköy’ün sorunlarını iyi biliyor ve sahipleniyor” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY’E ÇOK CİDDİ İŞLER YAPILDI”

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a da “Bugüne kadar büyükşehir belediyesinin yaptığı yatırımlardan memnun musunuz?” sorusu yöneltildi. 2014-2019 döneminde Çerkezköy Belediyesi’nin, Çerkezköy’ün temel ihtiyaçları ile ilgili çok ciddi işler yaptığını belirten Akay, Kızılpınar ve Çerkezköy’de önemli altyapı çalışmalarının yapıldığını, Çerkezköy’ün bugün tüm kesimleri tarafından, ‘hakikaten bu önemli bir ihtiyaçmış’ denilen Kentpark gibi bir güzelliğin ortaya çıktığını, Atatürk Kültür Merkezi’nin yapıldığını, yarı olimpik yüzme havuzunun temelinin atıldığını söyledi.

 

“YILDIRIM BEYAZIT MAHALLESİ KİMYASAL KOKUDAN KURTULDU”

 

Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nin kimyasal kokudan kurtulduğunu söyleyen Akay, “2017, 2017, 2018 yılları büyükşehir yatırımlarının Çerkezköy’e önemle geldiği yıllardır. Dolayısıyla geçtiğimiz dönem büyükşehir belediyesi Çerkezköy için çok ciddi ve önemli yatırımlar yapmıştır. İhtiyacın sonu yok, daha fazlasını arzularız ama temel işlerle ilgili çok ciddi yatırımlar ortaya konmuştur. Vatandaş da bu konudaki memnuniyetini dile getirmiştir” dedi. Okulların  da bulunduğu Ambardere’de kaldırım çalışmalarının yapılıp yapılmayacağını sorulması üzerine Başkan Akay “Soğuk asfaltla beraber kaldırım çalışması  da olacak” dedi.

 

“VELİKÖY’E KADAR UZATMA DURUMUYLA KARŞI KARŞIYALAR”

 

Geçtiğimiz günlerde Devlet Su İşleri Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığı görüşmenin hatırlatılması üzerine Akay, “Görüşmede Çorlu suyu görüşüldü. Ancak büyükşehir belediyesi o konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdi. Meclis kararını aldı. Buradaki kamulaştırma davaları benimdir dedi. Ve bu yazı gittikten sonra DSİ ihaleye çıktı ve iş teslim edildi. Yani bu benim söylediğim kadar net. Ancak şu anda hızlı trenin gelişiyle birlikte hızlı trenin Çerkezköy’e giriş sahalarında şu anki mevcut istasyonun konumu ve trenin kotu dereni kotu ile ilgili bu proje kapsamında ciddi sorunlar var. DSİ’de sayın bölge müdürümüz ile görüştük. Şu ana kadar mevcut proje kapsamında hedef neydi? Ambardere bölgesinden başlayan Kızılpınar’ın 2’nci ışıklarındaki alanda bir iş ile ilgili ihaleye çıkıldı. Ancak hızlı tren işi devreye girince DSİ’nin bu projesi tamamen değişmek durumunda kaldı. Derenin kotunun derinliğinin, hızlı trenin geçişiyle ilgili şu anda bazı sorunlar var ve bizim mevcut planlanan proje bu derinlikler hızlı trenden dolayı değişeceği gerekçesiyle iş bambaşka bir yere gitmiş durumda. Hem DSİ hem devlet demiryollarının projesi kapsamında bu derenin ıslahının derenin derinliği ve kotlar dolayısıyla Veliköy’ün civarına kadar uzatmak durumuyla karşı karşıyalar. İki kurumun bir araya gelmesi gereken bazı konular oluştu. Mevcut ihale, dere kotunun hızlı trenden dolayı değişmesinden nedeniyle bambaşka bir yere geldi. Önümüzdeki hafta Ankara’ya gidip bu konuda bazı çözümlere bir şekilde aracılık etmem lazım” dedi.

 

“3’ÜNCÜ LOT BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

 

Çöp sahası sorununun sorulması üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “3’üncü lotu yapmamız için Toprak Kurulu’nun izni gerekiyordu. 3’üncü lot bizim için çok önemliydi. Yeni bir çöp alanı araştırmak için bize izin verdiler ki entegre tesisi tamamlayalım diye. Belli bir yere kadar gelmeye başladık” dedi.

 

“GÜÇLENDİRME HESAPLARINI YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”

 

Trafik sorununu çözmek amacıyla Altıyol Kavşağı’nda bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna cevap veren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da “Altıyol Kavşağı ile ilgili bir hedefimiz ve seçim beyannamemiz vardı. Şu anda buradaki alanın ağırlığını da alarak Altıyol’daki alternatif yolları, alternatif güzergahları, şehrin dış girişlerine bağlamak istiyoruz. Tepe Kavşağı, Altıyol Kavşağı’nın ve caddenin yükünü alacak. Bugün Saray- Kapaklı istikametinden gelip İstasyon ve Cumhuriyet Mahallesi’nde gidecek tüm araçlar Altıyol Kavşağı’ndan geçiyor. Bizim orasıyla ilgili seçim beyannamemize koyduğumuz bir taslak da vardı. Bu plan kapsamında sayımlar devam ediyor. Sayımların durumuna göre Altıyol Kavşağı’nın güçlendirme hesaplarını yapmaya çalışıyoruz” dedi.

 

“ISRARLI GİRİŞİMİMİZ DEVAM EDİYOR”

 

Astsubay Lojmanlarının son durumunun sorulması üzerine de Akay “Astsubay Lojmanları ile ilgili ısrarlı girişimimiz devam ediyor. Bu ya yeni Garnizon Komutanımız geldi. Ona da taleplerimizi anlattık. O da yazışmalarını devam ettiriyor. Oradan gelecek cevaba göre biz Astsubay Lojmanları’nı kazandırma girişimlerimizi devam ettireceğiz. Eninde sonunda orası Çerkezköy’ün hizmetine sunulacak. Geçmişte 4 tane blok yıkıldı. Yanında bir yaşam alanı var; Kentpark. Ortada Altıyol Kavşağı gibi zor bir durumumuz var. 2 tane, içinde hiç kimsenin yaşamadığı, hiç kimseye faydası olmayan, Çerkezköy’ün ihtiyacı olan o alanı bir şekilde Çerkezköy’ün hizmetine katacağız” diye konuştu.

 

“ÇERKEZKÖY, İSTANBUL’UN ARTIK SANAYİSİNİ İSTEMİYOR”

 

TOKİ tarafından kamulaştırma sahası ilan edilen bölge ile ilgili soruyu da yanıtlayan Akay, “Kızılpınar’ın üstünde, Çorlu yolunun arkasında geçmişte planlama safhasına gelmiş, 2015 yılından sonra da planlama çalışmaları tam devam ederken TOKİ tarafından kamulaştırılma sahası ilan edilmiş bir alan var. Ve TOKİ kamulaştırılma sahası ilan ettiği alanda, plan sahası içerisinde dere ile demir yolu arasında kalan ince yeşil bandı kamulaştırma sahasında bırakarak bunu Çerkezköy Belediyesi ve belki de büyükşehir belediyesinin üzerine bir kamulaştırma yükü olarak 90-100 dönümlük bir alanı bıraktı. Burada ben bunu anlattığım andan itibaren 2 önemli itirazım oldu. Birincisi Çerkezköy, İstanbul’un artık sanayisi istemiyor. Burada Türkiye’ye örnek olacak bir organize sanayi bölgesi var. Hal böyle iken, Çerkezköy kaliteli sanayiyi kucaklamaya çalışırken, İstanbul’un artık sanayisi istemiyoruz diye bir itirazda bulunduk. İtirazımız körü körüne ‘bu olmasın’ değildi. Ancak böyle bakılmadı. Yukarıdan bakışla biz bu alanları kamulaştıralım, sonra İstanbul’un artık sanayisini Çerkezköy’e getirelim çalışması başladı. İstanbul’dan çıkartılan İkitelli OSB, Çerkezköy’ e getirilmek isteniyor. Geldiğimiz noktada bir şeye daha itiraz ettik. Yukarıdan bakarak burada tarla vasfındaki, uzun zamandır burada yaşayan insanların ellerinde bulunan alanları da ucuza kapatarak, oradaki vatandaşlara bir mağduriyet yaratarak bir kamulaştırma hedefinin içine girdiler. Sonra bilirkişiler araya girdi. İtiraz ettik, hedefimiz ne vatandaşlarımız mağdur olsun, ne belediye. O alanda geçtiğimiz hafta Perşembe günü bir uygulama kararı aldık. Şu anda bu uygulama kararı içerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bakalım ne olacak” dedi.

 

“7,50 LİRAYA MAL ETTİĞİMİZ SUYU 5,50 LİRAYA VERİYORUZ”

 

Vatandaşların su bedellerinden yüksek olduğu yönündeki şikayetlerinin dile getirilmesi üzerine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Su pahalı değil. Suyun Tekirdağ şartlarında pahalı olması gibi bir durum da yok. Böyle giderse su bulamayacağımız günlere doğru gidiyoruz. Yeraltı kaynaklarında 420 tane kuyumuz var. Yılda 75 milyon metreküp su çıkarıyoruz bunun yüzde 85,6’sı yeraltından çıkan su. Ve her ay 10 milyon lira da biz TREDAŞ’a enerji parası ödüyoruz. Şimdi 7,50 liraya mal ettiğimiz suyu da vatandaşa 5,50 liraya veriyoruz. Birde şunu herkes bilsin. Kim istemez suyu ucuza vermek ama şuanda böyle bir şansımız yok” dedi.

 

“BORULARIN YÜZDE 70’İ ASBEST”

 

Fevzipaşa Mahallesi’nde son günlerde sık sık meydana gelen su kesintilerinin hatırlatılması üzerine de Albayrak, “Keşke yeterli gelirim olsa da hemen Çerkezköy’ün su işine girsem. Boruların yüzde 70’i asbest boru. Bugün Fevzipaşa Mahallesi’nde yaşanan su sıkıntısının ana kaynağı asbest borular. 30-40 yıllık borular” dedi. “Çerkezköy’e umumi tuvalet yapmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna cevap veren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da “Umumi tuvaletler ile ilgili projemiz var. 2 tane umumi tuvalet yapılacak” dedi. Çerkezköy Belediyesi’nde bir iştirak şirketinin kurulup kurulmayacağı sorusuna da cevap veren Akay, “Şirketi kurduk. Bu aylarda devreye alacağız. Birkaç tane şirket üzerinden de yapmayı planladığımız işlerimiz var” dedi.

 

Haber / Buse SERİN