"Yerel esnafımıza hep birlikte sahip çıkalım"

Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ ve Kapaklı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Hasan

GÜNDEM 3.02.2021 18:47:00 0

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın Kapaklı’daki bürosunda düzenlenen basın  toplantısında konuşan oda başkanı Ali Bozdağ, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile birlikte ülkemizde ve bölgemizde de yaşanan pandemi sürecinin beraberinde ekonomik sorunları tetiklerken birçok esnafın kenenk indirip dükkan kapatmak zorunda kaldığını belirterek “Entübe olan esnaflar can çekişirken, işleri yüzde 200 oranında artan büyük marketler, artan iş hacimleri ile birlikte iştahları artmış olacak ki maalesef kontrolsüz, haksız, hukuksuz fiyat artışlarıyla hem yerel esnafı hem de halkımızı adeta soyup soğana çevirmektedirler” dedi.

 

“YEREL ESNAF REKABET ŞANSINI KAYBEDİYOR”

 

Yerel esnafın, hemen her mahallede en az 2-3 tane olmak üzere isimleri görünüşte farklı olsa da bir ya da iki barona hizmet eden tekelleşen marketler zincirinin dişlileri arasında adeta ezildiğini kaydeden Bozdağ, “Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak halkımızı mahalle bakkalımızdan, küçük esnafımızdan alışveriş yapmaya davet ederken; devletimizin, belediyemizin ve yetkili kurumların da fahiş fiyatlar konusunda  bu marketleri mercek altına almalarını istiyoruz” dedi. Bu zincir marketlerin fırından kasaba, zücaciyeden manava, teknolojik ürünlerden kırtasiyeye kadar her alanda yerel esnafla haksız ve hukuksuz bir şekilde rekabet ettiğini, yerel esnafın bunun karşısında rekabet şansını kaybettiğini söyleyen oda başkanı Ali Bozdağ, “Yüzde 80’i asgari ücretle geçinmek zorunda olan halkımız maalesef giysiden gıdaya, kırtasiyeden manava kadar her şeyi pahalı almakta, pahalı tüketmektedir. Biz de yaklaşık 5 bin civarında üyesi olan oda olarak esnafımızın haklı haykırışını buradan dile getiriyoruz. Eğer bugün bu yanlışa dur demezsek, yarın bakkallarımız, kasaplarımız, manavlarımız işlerini kaybederek belki de bu marketlerde kasap manav olarak çalışmak zorunda kalacak” diye konuştu.

 

“HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM”

 

Bozdağ, “Küçük esnaf faaliyette bulunduğu topluma yatırım yapar, bölgemizde faaliyette bulunan yerel esnafımız bulunduğumuz bölgeye ve bölgemizin geleceğine yatırım yapar. Diğer büyük işletmelere göre bölgemize daha çok bağlıdırlar. Büyük işletmeler sadece müşterilerin ihtiyaçlarına karşılık verirler. Fakat küçük esnafımız büyük işletmelere göre değerlerimize ve isteklerimize daha çok önem verir ve bu isteklerimizi karşılamak için özen gösterirler. Haliyle bizim kendimizi daha özel ve önemli hissetmemizi sağlarlar. Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak bölge halkımıza ‘yerel esnafımıza hep birlikte sahip çıkalım’ çağrısında bulunuyoruz” dedi.

 

“YEREL ESNAF BİLİNCİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”

 

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin de belediye meclisinde, bakanlığın genelgesi doğrultusunda kapalı olan esnaflara 2 bin TL maddi destek kararı aldıklarını belirterek bu kararın esnaflara hayırlı olmasını temenni etti. Belediye personeline doğrudan teminlerin ilçe esnafı tarafınca yapılması yönünde çok ciddi telkinlerde bulunduğunu belirten Çetin, “Zaman zaman da bunları incelemeye gayret ediyorum. Belediyemiz bu anlamda bir değişimi ortaya koyuyor. Yerel esnafın reklamını billboardlarda ücretsiz yapalım diye bir öneri getirdim. Aynı zamanda bizim belediyemizin ekranında da arzu eden esnafın tasarım ve çalışmalarını yapmak istiyoruz.  Esnafımıza böyle bir destek vererek kamuoyunda yerel esnaf bilinci oluşturmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalar yürütülüyor” dedi.

 

“ESNAFIN YANINDA OLMAYA GAYRET EDECEĞİZ”

 

Bu süreçte esnafın, iş adamlarının işi bozulunca belediyenin gelir kaynaklarının da ciddi manada düştüğünü söyleyen Çetin, “Bu bağlamda biz de kıt kanaat sınırsız talepleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bir taraftan sorunlarıyla büyüyen ilçemizin altyapısı, üstyapısı gibi konuları takip etmeye çalışıyoruz bir taraftan da salgın ile mücadele etmeye çalışıyoruz. İlçe kaymakamımızın liderliğinde kurduğumuz vefa destek grubuna da çok ciddi bir personel takviyesi, araç takviyesi, maddi manevi takviyelerimizi yaptık, destek verdik. İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ile çok koordineli bir süreç yaşadık. Araçlarımızı ve birçok personelimizi gönderdik. Tabi bu alışılmamış süreçte de yine biz esnafın yanında olmaya, onlara destek vermeye gayret edeceğiz” dedi.

 

YEREL ESNAFTAN ALIŞVERİŞ YAPMALARINI İSTEDİ

 

Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu da “Daha önce yaşamadığımız, görmediğimiz zor bir süreçten geçiyoruz. Biran önce atlatılmasını ümit ediyoruz. Bu aşamada esnafımızın sorunlarını dinlemek için bugün bir araya geldik. ‘Neler yapabiliriz?’i konuşuyoruz. İnşallah esnafımıza faydalı olacak işler yapmaya çalışacağız. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu noktada desteklerini esirgemeyen belediye başkanımıza da çok teşekkür ediyorum. Benim de hemşehrilerimize tavsiyem ve onlardan isteğim yerel esnafımızdan alışveriş yapmaları. Bu zor günlerde yerel esnafımızı destekleyelim, bir dayanışma içerisinde olalım. Allah’a şükür vaka sayılarında son zamanlarda düşüş oldu. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyarsak bu süreci çok daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde atlatacağız” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU