"15 Şubat'ta okulları açmakla ilgili bir ilke kararı aldık"​​​​​​​

Katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitimin yeniden başlamasına ilişkin, "15 Şubat'ta okulları açmakla ilgi

GÜNDEM 18.01.2021 16:08:00 0

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, katıldığı bir televizyon programında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

 

“ÇOK FARKLI SENARYOLARIMIZ VAR”

 

Yüz yüze eğitime başlanıp başlanmayacağına dair soruyu yanıtlayan Bakan Selçuk, "Başlangıçta 'Açılsın" veya 'Açılmasın' gibi tartışmalar oldukça yoğundu ama şu anda 'Açılsın' noktasında ciddi bir beklenti var. Bizim asıl baktığımız yer; Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kabinenin alacağı kararlarla bağlantılı. İlke olarak okulun açılmasını çok önemsiyoruz. Bütün dünyadaki ülkelere baktığımızda başka ülkeler ne kadar açık tuttu? Benzer salgın süreci olan ülkeler dâhil. Biz ne kadar açık tuttuk? Bir karşılaştırma yaptığımızda biz aslında çok kontrollü gittik. Bizim okullarımızın açık olma süreci, çok daha az. 15 Şubat'ta okulları açmakla ilgili zaten bir ilke kararı aldık. Bunun ne şekilde olacağına dair geçmişten gelen deneyimlerimiz de var. İki gün iki gün bölmek gibi ya da belli sınıf seviyelerinde kademeli olarak açmak gibi. Çok farklı senaryolarımız, uyguladıklarımız ve uygulamadıklarımız var" ifadelerini kullandı.

 

 “KÜÇÜK YAŞLARDA SALGIN RİSKİNİN DAHA AZ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

 

Öğretmen ve öğrencilerin sağlığını riske atmadan bir tablo ortaya koyduklarını da sözlerine ekleyen Bakan Selçuk, eğitimin nerede başlayacağı nerede duracağına dair kararları alacaklarını söyledi. Selçuk, 15 Şubat'la alakalı hangi sınıfların ne şekilde açılacağına dair söz konusu tarihten 2 hafta önce net bir tablonun karşılarına çıkacağını da kaydederek, "Bununla alakalı karar, eğer salgının seyri bakımından Bilim Kurulunun ortaya koyacağı tavır eğer 'Tüm sınıflar aynı anda açılabilir' ise, ki dünyaya baktığımızda şu anda tüm sınıfları tam zamanlı olarak her gün okula gitmesinin henüz olası olmadığını görüyoruz, o zaman bizim başka ne senaryomuz vardı? İki gün iki gün vardı, sınıf seviyeleri vardı. Bu sınıf seviyelerinde belirli sınıflar ki literatüre baktığımızda dünyada küçük yaşlarda riskin daha az olduğunu görüyoruz” dedi.

 

“7 VE 10’UNCU SINIFLARI ÖNCELİKLİ DİKKAT ALANIMIZDA TUTUYORUZ”

 

Bakan Selçuk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Başka sağlık faktörleriyle de ilgili başka hastalıkları varsa, kronik rahatsızlıkları varsa ona da bağlı olmakla beraber bizim hâlâ gördüğümüz tablo şu: Hiç açılmayan sınıflarımız vardı. Bu sınıflar 7 ve 10. sınıflar. Bunları aslında öncelikli olarak dikkat alanımızda tutuyoruz. Küçük yaşları dikkat alanımızda tutuyoruz. Meslek liselilerin özellikle stajlarını ve uygulamalarını dikkat alanında tutuyoruz. Sınav grubunda olan çocuklarımız da var, öğretmenleriyle yüz yüze çalışmak istiyorlar kısa süreli de olsa. Onlarla ilgili birtakım senaryolarımız var. Salgının seyrine bağlı olarak Bilim Kuruluyla yapacağımız görüşmelere bağlı olarak bunlardan hangisinin hayata geçeceğini de yaklaşık 10 gün önce paylaşmış oluruz”

 

Haber / Erdal AYDIN