Trakya’da son günlerde etkili olan yağış, Edirne’deki Tunca ve Meriç nehirlerinin su seviyelerini arttırdı. Yağış, kirliliÄŸi ile gündemde olan Ergene Nehri'nin su seviyesini de 10 metreküp/saniyeden 250 metreküp/saniyeye yükseltti.
KİMYASAL ATIKLAR ÇEVREYİ SİYAHA BOYADI
Devlet Su İşleri Edirne 11 Bölge MüdürlüÄŸü'nün 'turuncu alarm' verdiÄŸi Ergene Nehri, Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde taÅŸarak, bölgedeki ekili tarım arazilerini sular altında bıraktı. TaÅŸkının kent merkezine doÄŸru geldiÄŸi görülürken, nehir sularının getirdiÄŸi kimyasal atıklar, çevreyi siyaha boyadı.
“KANSEROJEN MADDELER DOÄžAYA SAÇILMIÅž DURUMDA”
Trakya Platformu Sözcüsü avukat Bülent Kaçar, "Trakya'da beklenen, özlenen yağışlar geldi. Hem Meriç hem de Ergene Nehri'nin debileri arttı. Önlem alınmayan noktalarda taÅŸkınlar yaÅŸanıyor. Åžu an Uzunköprü ilçesinin kenar mahallerindeki evlere kadar, tarım arazilerine yayın su çoÄŸalmış durumda. Tabi bu durum bizim açımızdan endiÅŸe verici. Åžu an tarım yapılan tarlalarımıza kimyasal sanayi atıkları yayılıyor. Ergene'de yıllardır kirlilik sonucu dipte çökermiÅŸ olan çamurlarda yayılıyor. Kanserojen maddeler ÅŸu an tarıma ve doÄŸaya saçılmış durumda. Åžu an taÅŸan çamurlar, nehir kıyısındaki çimeni lacivert renge çevirirken betonları siyaha boyamış durumda. Tarım arazilerine taÅŸan bu zehirli su, çevreye ve yer altı kaynaklarına karışacak" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“SU 5 GÜN İÇİNDE ÇEKİLMEZSE BUÄžDAY VE KANOLA ÇÜRÜYEBİLİR”
Uzunköprü Ziraat Odası BaÅŸkan Vekili Özcan Kayalı da, “Ergene ovasında 60 bin dekar tarım arazisi sular altında kaldı. Meriç Nehri'nde taÅŸkın var ve orada da 100 bin dekar arazi ile ekili arazilerinin de sular altında kaldığı söyleniyor. Su 5 gün içinde çekilmez ise ekili buÄŸday ve kanola suyun altında çürüyebilir. Bugün üçüncü gün, iki gün daha suyun altında kalırsa, bitki yok olur. TaÅŸkın sularının bir an önce ekili araziden akması lazım. Ergene Nehri'nden tarım arazilerine yayılan suyun, tarlalara zararı olacaktır" ifadelerini kullandı.
Haber / Yener AKBABA