Sel felaketinin önüne 'Kanal Edirne' projesi ile geçildi

Edirne ve Bulgaristan'da etkili olan sağanak ile debisi yükselen ve sarı alarm uyarısı verilen Meriç Nehri taştı. 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'nde sel felaketi yaşanmaması için 'Kan

GÜNDEM 15.01.2021 12:41:00 0
Sel felaketinin önüne

Edirne ve komşu Bulgaristan'daki sağanak nedeniyle Meriç ve Tunca nehirlerinin debisi arttı. Kırmızı alarm verilen Tunca Nehri'nde taşkın yaşandı. Kasım ayında 50 metreküp/saniye akarak, yatağında adacıklar oluşan ve kuruma noktasına gelen Meriç Nehri, DSİ'nin kent merkezine en yakın nokta olan Kirişhane İstasyonu'nda yaptığı son ölçümde, 938 metreküp/saniyelik debiye ulaştı ve 'sarı alarm' uyarısı verildi. 

 

TAŞKIN RİSKİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında Meriç Nehri'ni 'baypas' ederek taşkınları engellemesi amacıyla yapımına başlanan ve yüzde 90´ı tamamlanan, 7 bin 800 metrelik Kanal Edirne'nin kapakları açılarak 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'nde taşkın yaşanmasının önüne geçildi.

 

“KUYULARIMIZ, ARTEZYENLERİMİZ SU GÖRDÜ”

 

Karaağaç Mahalle Muhtarı Agah Korkan, "Uzun bir aradan sonra yağan yağmur, çiftçiler için bereket oldu. Meriç'te su kanala akmakta. Diğer yıllar su kanala akmadığı için Karaağaç yolu başta olmak üzere bütün arazi sular altında kalabiliyordu. Bu nedenle çok mutlu oldum. Kendim de çiftçi çocuğuyum. Kuyularımız, artezyenlerimiz su gördü. Kanalın faydasını yüzde 100 gördük. Projeyi yapanlar çok güzel hesaplamışlar" ifadelerini kullandı.  Çiftçi Ahmet Zehir de, "Kanal işimize yaradı. Ufak tefek sular geldi ve bunlar kanal sayesinde önlendi. Nehirdeki suların çekilmesi bölgedeki yer altı sularının da çekilmesine neden olmuştu. Bu son yağışlar, bize neredeyse bir sene yetecek su gelmesini sağladı ve yer altı sularını da doldurdu. Karaağaç olarak gerçekten hem yağmur hem de Kanal Edirne çok faydalı oldu" dedi.

 

234 KİLO YAĞIŞ DÜŞTÜ

 

Meteoroloji verilerine göre, aralık ayından bu yana Edirne'de metrekareye 234 kilogram yağış düştü. Yağmurla birlikte kuruma noktasına gelen göletler ve barajlarda su seviyesi arttı. Edirne'nin içme suyunu sağlayan ve yaşanan kuraklıkla kuruma noktasına gelen Kayalıköy Barajı'nda doluluk oranı yüzde 2'den yüzde 31'e yükseldi. Kentin içme suyunu karşılayan Süloğlu Barajı´nda ise yüzde 24´e kadar düşen doluluk oranı yüzde 34'e çıktı. DSİ'nin yaptığı son ölçümlerde 211 metreküp/saniyeye çıkarak kırmızı alarmda akan Tunca Nehri, son ölçümlerde 134 metreküp/saniye düşerek, 'turuncu alarm' uyarısına döndü. Yetkililerin Meriç Nehri ölçümlerinde ise debinin arttığı görüldü. Dün 780 metreküp/saniyede akan Meriç Nehri ise 983 metreküp/saniye ulaştı.

 

Haber / Yener AKBABA