Kılıçdaroğlu'nun BİK iddialarına yanıt, Prof. Dr. Sobacı'dan geldi

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sobacı, başta muhalefet partileri olmak üzere bazı kesimlerin son günlerde artan eleştirilerine verdiği yanıtta, gazetelere yönelik şikayetlerde bütün ke

GÜNDEM 14.01.2021 14:21:00 0
Kılıçdaroğlu

Kurumun çalışmaları konusunda AA'nın sorularını yanıtlayan Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı, öncelikle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayarak, "Her sektörde olduğu gibi basın alanında da özellikle pandemi şartlarının olumsuz etkileri gözlendi. Bu zorlu şartlar altında mücadele eden, görevini hakkıyla yapmaya çalışan ve emek veren tüm gazetecileri tebrik ediyorum" dedi.

 

451 MİLYON LİRA DESTEK VERİLDİ

 

Basın İlan Kurumu'nun, basın sektörünün köklü kurumlarından biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sobacı, şöyle devam etti: "1961'den itibaren fikir ve içerik farkı gözetmeksizin resmi ilanların ve reklamların dağıtımına aracılık ediyor. Resmi ilan ve reklamların yayımlanmasıyla basına sağlanan kamu desteği, 2002'de 53.5 milyon lirayken, 2020 sonu itibarıyla 451 milyon lirayı buldu. Bu destek, özellikle yerel medyanın hayatını sürdürmesi, yani yerel demokrasi açısından çok büyük öneme sahip. Aynı zamanda, basın dernek ve sendikalarına en çok 5 yıl vadeyle kredi vermek, basın mensuplarına vadesi 2 yılı geçmemek üzere borç para vermek, yardıma muhtaç olanlara ve ölenlerin ailelerine yardım etmek gibi yollarla basın sektörünü destekliyoruz. Basın İlan Kurumu olarak, 2020'de çok farklı gazetelerde çalışan 2 bin 639 basın mensubuna 15 milyon liradan fazla borç verdik. Yine 2020'de 82 gazeteci derneğine, üye sayılarına göre pay edilmek üzere toplam 350 bin lira yardım yaptık. 4 gazeteye toplam 950 bin lira tutarında kredi verdik. Ayrıca Lozan Barış Antlaşması kapsamında ülkemizde azınlık statüsündeki cemaatlerin çıkardığı gazetelere de maddi desteğimizi sürdürüyoruz"

 

PANDEMİDE BİRÇOK DESTEK KARARI ALINDI

 

Prof. Dr. Sobacı, Basın İlan Kurumu'nun pandemi döneminde, basının mağdur olmaması ve pandemiden en az düzeyde etkilenmesi için dönüşümlü yayın yapılabilmesi, fiili satış adedi şartlarının uygulanmaması, gazeteler için mahsup uygulamalarının ertelenmesi, borç para alan gazetecilerin borç tahsil sürelerinin ertelenmesi gibi birçok destek kararı aldığını hatırlatarak, "Ayrıca Basın İlan Kurumu sektörün yapısal sorunlarını çözmek ve yazılı basının dijital dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla çeşitli paydaşlarla iş birliğine giderek projeler yürütüyor. Bu projelerde, AB fonlarından yararlanıyor. İnternet gazeteciliği, dijital dönüşüm, siber güvenlik ve sektördeki insan kaynağının ve gazetecilik faaliyetlerinin niteliğini artırmaya yönelik mesleki eğitimlere odaklanan bu projeler, sektörde gözle görülür iyileşmelere yol açtı" diye konuştu.

 

PROF. DR. SOBACI, KILIÇDAROĞLU'NA YANIT VERDİ

 

Basın İlan Kurumu'na yönelik eleştirilere de yanıt veren Prof. Dr. Sobacı, şunları söyledi: "Son dönemde özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'li yetkililer Basın İlan Kurumu'nu dillerine doladı. Hatta TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmelerinde 'Basın İlan Kurumu devleti soyuyor' diyerek, eleştiri sınırlarını aşan haksız bir ithamda bulundu Sayın Kılıçdaroğlu. Cumhuriyet gazetesinde Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararlara dair yazı dizisi yaptılar. Bu 'ısmarlama' yazılarda hukuksal analiz kisvesi altında siyaset yapıldı. Neyi dillendirdiklerini anlamak için yazıları inceledim. O yüzden gönül rahatlığıyla ısmarlama yazı diyorum, çünkü bunlar arasında Basın İlan Kurumu'nun teşkilat yapısını bile yanlış anlatan yazılar var. Ismarlama yazı bu kadar olur, anlıyorum. Peki, kime yazdırdılar bu yazıları? Örneğin, eşi başörtülü olan bir cumhurbaşkanı seçtirmemek için ülkeyi 367 krizine sürükleyen bir kişiye, parti kapatma davalarında ön sıralarda yer alan ve demokrasinin en temel ilkesi olan eşit oy ilkesini bile sorgulamaktan çekinmeyen eski bir AYM Başkanına ve benzerlerine. Açıkçası, aldığı kararlarla bu ülkeye siyasi ve ekonomik maliyet doğurmaktan başka bir icraatı olmayan vesayetçi bir zihniyetin temsilcilerinin hezeyanlarına karşı Basın İlan Kurumu olarak hukukun sınırları içinde görevimizi yapmaya devam ediyoruz"

 

"BASIN AHLAK ESASLARINI UYGULUYORUZ"

 

Basın İlan Kurumu'nun görevlerinden birinin, gazetelerin basın ahlak ilkelerini ihlal etmeleri durumunda onlara müeyyide uygulamak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sobacı, "Söz konusu Basın Ahlak İlkeleri, 1994'de 'Basın Sektörü Temsilcileri', 'Hükümet temsilcileri' ve 'Bağımsızlar' olarak isimlendirilen üç farklı grubu bünyesinde barındıran Basın İlan Kurumu Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş. Bütün kesimlerin mutabık olduğu bir Genel Kurul kararından bahsediyoruz. Bu basın ahlak ilkelerini biz koymadık, bizden önce koyulmuş ilkeleri işletiyoruz. Gazetelere yönelik müeyyideleri bu esaslara uygun şekilde veriyoruz" ifadelerini kaydetti.

 

"BASIN İLAN KURUMU, BASKI VE TALİMATLA HAREKET ETMEZ"

 

Basın İlan Kurumu'nun, tüm faaliyetlerini Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun, ilgili yönetmelikler ve Genel Kurul Kararları doğrultusunda yürüttüğünü vurgulayan Prof. Dr. Sobacı, "Bunun dışında baskı ya da talimatla hareket etmez" dedi. Sobacı, Basın İlan Kurumu'nun bir gazetenin yaptığı bir haberi kaldırtma veya gazeteyi kapatma gibi bir yetkisi olmadığına dikkat çekerek, "Biz Basın İlan Kurumu olarak şunu sağlamaya çalışıyoruz: Hem Türkiye'nin uluslararası alandaki itibarını sarsacaksın, devletin kurumlarını aşağılayacaksın, terörü özendireceksin, suçu teşvik edeceksin, insanların özel hayatlarını hiçe sayacaksın hem de bunu devletten para alarak yapacaksın. Devletten aldığın parayla devlet kurumlarını aşağılayacaksın. Buna izin vermemiz mümkün değil. Biz bunun önüne geçmeye çalışıyoruz" dedi. Resmi ilan dağıtımında ayrımcılığın söz konusu olamayacağını kaydeden Prof. Dr. Sobacı, sürecin tamamen şeffaf bir şekilde ve dijital ortamda gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ