Her bel ağrısı fıtık belirtisi mi?

Hemen hemen her gün televizyon, gazete, internet sitesi gibi birçok mecrada bel, boyun ağrıları ile ilgili bir konu ile karşılaşıyoruz.  Çünkü hareketsiz yaşam tarzı ile birlikte daha çok artan bu sorunlar,

YAŞAM SAĞLIK 13.01.2021 17:31:00 0
Her bel ağrısı fıtık belirtisi mi?

‘Bel omurları arasında bulunan sıvı kıvamlı bir yapı olan inter vertenral disk materyalinin omurilik kanalı içine doğru taşması’nın bel fıtığı olarak tanımlandığını kaydeden Akdeniz, “Belinizdeki fıtıklar her zaman ağrı yapmaz. Eğer taşan disk materyali sinirlerin çıktığı kanalda sinire basarsa o zaman fıtık ağrı yapar ve hastalık haline gelir. Ağrı yapmayan fıtık hastalık kabul edilmez ve sadece takip edilir. Fıtıklar bazen sağ bazen sol basende hem sağ hem sol sinire aynı anda başı yapıp ağrı yapabilir” dedi.

 

BEL FITIĞI AĞRISI NASIL OLUR?

 

Bel ağrılarının sadece yüzde 5’inin fıtık kaynaklı olduğunu dile getiren Akdeniz, “Diğerleri ise bel kemikleri, bağları, kasları veya eklemlerinden kaynaklanır. Fıtık ağrısı genellikle başı uygulanan sinirin yolu boyunca bel kalça arkası ayağa kadar(siyatik sinir basısı) ya da femoral sinir basısında bel kalça kasık dizin önyüzüne yayılan ağrılardan oluşur. Ağrı ile beraber uyuşma ve bası artarsa kas güçsüzlüğü, idrar kaçırma olabilir. Ağrı hareketle artar, disk içi basıncı azaltmak için ayakları karna çekip sırt üstü yatınca rahatlar” bilgisini verdi.

 

FITIK OLMAMAK İÇİN NE YAPMAMIZ LAZIM?

 

Fıtık olmamak için düzenli spor yapıp, karın sırt bel kaslarının güçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Akdeniz, “Güçlü kaslar bele binen yükü taşır ve diskin ezilip fıtıklaşmasını önler. Kilo almak fıtık oluşumunu kolaylaştırır. Onun işin sağlıklı beslenmek ve bol su içip diskin sıvı halini korumak gerekir. Gün içinde uzun süre bozuk postürde çalışmak, seyahat etmek fıtık olmanızı kolaylaştırır. Uzun süre öne eğik çalışmak ya da bel den eğilip ağır eşya taşımak fıtığı kolaylaştırır. Bunlardan uzak durmak gerekir” dedi.

 

BEL AĞRILARI EN ÇOK NEDEN KAYNAKLANIR?

 

Akdeniz, “Bir darbe ya da travma olmadan belimizde ağrı oluşursa, telaşlanmadan bir iki gün sırt üstü yatıp istirahat ve sıcak uygulama yapıp bekleyebiliriz. Bel ağrılarının çoğu tekrarlayan yanlış hareketlerden oluştuğu için istirahatle hızla düzelir. Eğer istirahatle düzelmiyorsa fiziksel tıp ve rehabilitasyon doktoruna gitmek gerekir” diye konuştu.

 

TEDAVİ SÜRECİ NASIL?

 

Bel fıtığının tedavi süreciyle ilgili de bilgi veren Akdeniz, “Bel fıtıklarının yüzde 90 ile 95 ‘i fizik tedavi, osteopati  veya kayropraktik yöntemler ile tedavi edilmektedir. Kas güçsüzlüğü ya da idrar kaçırma varsa ameliyat gerekebilir. Bel çekme(traksiyon) bir fıtık tedavi yöntemidir. Fakat doktor kontrolü olmadan yapılan çekmelerde felce kadar giden olumsuzluklar olabilir” dedi.

 

Haber / Ruşa ELMA