Şentop, sınıf arkadaşının cenaze törenine katıldı

TBMM Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, İmam Hatip Lisesi'nden sınıf arkadaşı Cafer Tayyar Demir'in Kırklareli Lüleburgaz'daki cenaze törenine katıldı. TBMM Başkanı Şentop, KurtuluÅ?

GÜNDEM 5.01.2021 14:00:00 0
Şentop, sınıf arkadaşının cenaze törenine katıldı

Cenaze töreninin ardından Kırklareli’ne geçen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Millet Bahçesi kurulacak alanda incelemelerde bulundu. Şentop, restorasyonu süren tarihi Gar Binası'nı da ziyaret ettikten sonra, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

“BU BEYAN DOĞRU DEĞİL”

 

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un darbelere ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine konuşan Şentop, “Türkiye'de darbelerle ilgili değerlendirmeler yapılırken, 'şunlar olmasaydı belki darbe olmazdı' gibi, hırsızın suçu var ama ev sahibinin de var anlamına gelecek yaklaşımlardan kaçınmak lazım. Herkesin, hangi siyasi kesimden olursa olsun başta emekli askerler, generaller olmak üzere kayıtsız, şartsız, mazeretsiz olarak doğrudan ve sadece darbecileri suçlayan bir yaklaşım içerisinde olmaları lazım. Bir kere prensip olarak bunu belirlememiz gerekiyor. 'Şu olsaydı, Menderes de şunu yapsaydı' gibi yaklaşımlar biraz darbeciler için açık kapılar aralamaya yönelik sonuçlar ortaya çıkartıyor. Bir de işin doğruluk tarafı var. Bu beyan doğru değil. Ben o dönemi çok detaylı okumuş birisi olarak söylüyorum. 27 Mayıs 1960'ta darbe yapanlar, 1954 seçimlerinden sonra Menderes'in ve Demokrat Parti'nin kazanması üzerine teşkilatlanmaya başlayan silahlı kuvvetler içerisindeki bir çetedir. Diğer her şey bahanedir” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

 

“DARBECİLERİ SUÇLAYAN YAKLAŞIMDA OLMALILAR”

 

“Bunlar 1954'ten itibaren darbe yapmak için kararlı olarak bir araya gelmiş çetedir” diyen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Seçim kararı olsa da olmasa da tahkikat komisyonu olsa da olmasa da bu darbe yapılacak, çünkü Türkiye'de seçimle bir daha iktidar olamayacağını anlayan bir kesim var siyasi, teokratik, oligarşik bir yapı. Bunlar seçim dışında bir yöntemle iktidara gelmek istiyorlar. Meselenin özü bu. O nedenle 'darbeyi şu önlerdi, bu önlerdi' gibi yaklaşımlar darbecilere karşı olan tavrı, ilkesel duruşu gevşeten tavırlardır. Ben başta Başbuğ olmak üzere herkesten darbe konusunda bu tür değerlendirmeleri kesin olarak ve net bir şekilde darbecileri ve sadece darbecileri suçlayan bir yaklaşım içerisinde olmaları gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin bir daha vatandaşlarımızın, milletimizin böyle bir yaklaşıma veya harekete izin vermeyeceğini, 15 Temmuz'da çok net bir şekilde, hayatı pahasına milletimiz göstermiştir" dedi.

 

“TOPLUMSAL HAYATIMIZDA BUNU AŞTIK”

 

CHP eski Milletvekili Fikri Sağlar'ın başörtüsü konusundaki açıklamalarının ardından hakkında soruşturma başlatıldığı yönündeki soruyu da yanıtlayan Şentop, "Başörtüsü ile ilgili yaşanan 90'lı yıllarda önemli trajediler, sorunlar var, yaklaşım problemleri var. Türkiye bunları aşmaya çalışıyor, toplumsal hayatımızda bunu aştık. Gerek üniversitelerde gerek diğer okullarımızda, gerek kamu hayatında, gerekse de toplumsal alanda artık başı açık, başı örtülü ayrımı ve buna yönelik ayrımcı fikirler, yaklaşımlar ortadan kalktı. Ben çok arkaik, zamanı geçmiş bir yaklaşım, düşünce olarak değerlendiriyorum. Ama bir taraftan da hala sayıları çok az olsa da şükür ki sayıları çok az, bazı kesimlerin Türkiye'de bütün vatandaşlarımızın, kılığına kıyafetine bakılmaksızın toplumun bütün faaliyetlerinde yer almasından rahatsızlık duydukları kanaatindeyim. Bunu herkes kınadı, kınıyor. Artık böyle bir ayrımcı yaklaşımın bence sadece ahlaken, siyaseten değil, hukuken de yanlış olduğunun, suç olduğunun ortaya koyulması gerekir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

Haber / Buse SERİN