Kırkpınar'ın değerleri, çalıştayda masaya yatırıldı

Trakya Üniversitesi Kırkpınar Değerleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (KDAUM) tarafından çevrim içi düzenlenen ve üniversitenin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan "Kırkpınar Değerleri ve K?

GÜNDEM 4.01.2021 18:59:00 0
Kırkpınar

Ata sporumuz olan yağlı güreşin gelişmesi ve kalkınması adına bugüne kadar çeşitli organizasyonlar yapan Trakya Üniversitesi, alanında uzman akademisyen, bilim insanı, ilgili kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen etkinliğe ev sahipliği yaptı.

 

ÜÇ OTURUMDA YAPILDI

 

Türkiye Judo Federasyonu Genç Bayanlar ve Görme Engelli Spor Federasyonu Büyük Bayanlar Milli Takımlar eski Teknik Direktörü, Trakya Üniversitesi Kırkpınar Değerleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şengül Demiral, Dünya Etnospor Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Safiye Nalcıoğlu, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Türkiye Judo Federasyonu Başkanı Sezer Huysuz, Geleneksel Sporlar Federasyonu Kuşak Güreşi Asbaşkanı Fahrettin Şolpan, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü Spor Federasyonları Daire Başkanı Fatih Uysal, Edirne Gençlik ve Spor İl Müdürü Selim Ak, Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Müdürü Mürsel Sabancı, Kongo Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu Dr. İlyas Keskin, 659. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, 1987 Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kılıç, Fenerbahçe Üniversitesinden Prof. Dr. Sami Mengütay, İstanbul Aydın Üniversitesinden Prof. Dr. Gazanfer Doğu, Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Semiyha Tuncel, Dumlupınar Üniversitesinden Prof. Dr. Seydi Karakuş, Rumeli Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Ali Demir, Rumeli Yönetici ve İş İnsanları Derneği ve Rumeli Eğitim Vakfı Başkanı Ayla Erdim, Trakya Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve KDAUM Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şerife Gamze Ülker ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çan’ın katıldığı çalıştay, farklı başlıklar altında üç oturumda gerçekleşti.

 

“KENDİMİZİ SORUMLU TUTUYORUZ”

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, önemli bir ata sporu olan yağlı güreşe ve güreşçiye her zaman destek olduklarının altını çizdi. “Yağlı güreşlerin başkenti Edirne’de bu tarihi geleneği yaşatmak ve gelecek kuşaklara Kırkpınar bilincini en iyi şekilde aktarmak misyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyen Rektör Tabakoğlu, “Pek çok konuda faaliyet gösteren, ulusal ve uluslararası alanda büyük projelere imza atan Trakya Üniversitesi’nin, evrensel değerlerin ve çağdaş olanın yanı sıra geçmişten gelen geleneksel ve millî değerlerine sahip çıkma, onları yaşatma gibi bir misyonu vardır. Tarihi ve kültürel değerlerimiz, sadece bize geçmişten kalan birer miras değil, gelecek nesillere ulaştırmamız gereken emanetlerdir. Bu emanetleri korumak ve geliştirmeyi bir zorunluluk, bunun gereklerini yerine getirmeyi de bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Bu değerlere baktığımızda da Kırkpınar gibi asırlardır devam etmekte olan tarihsel bir destanla karşılaşıyoruz. Kırkpınar, sadece Edirne'nin değil, Türk milletinin ortak değeridir. Millî benliğimizi ve kimliğimizi yansıtan önemli geleneklerin başında gelen Kırkpınar değerlerinin korunması ve yaşatılmasında da üniversite olarak kendimizi sorumlu tutuyoruz” dedi.

 

REKTÖR TABAKOĞLU, PROJELERDEN BAHSETTİ

 

Trakya Üniversitesi’nin, başpehlivanlara eğitim alanında verdiği destek ve tanıdığı imkânlar ile bu alanda başarılı sporcuları bünyelerine katmak ve geleceğin güreşçilerini yetiştirmek amacıyla yürüttükleri çalışmalardan da söz eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sözlerini Edirne’nin yanı sıra ülkemizin en büyük kültür ve spor faaliyetlerinden biri olan Kırkpınar’ı geliştirmek ve bu mirası daha ileri taşımak adına başlattıkları “Kırkpınar Kütüphanesi” ve “Kırkpınar Müzesi” projelerinden bahsederek sonlandırdı.

 

Haber / Baştuğ Alperen KARDEŞ