"Paramız olsa da suyumuz olmadıktan sonra neye yarar?"

Kadıköy Barajı'nda önceki gün incelemelerde bulunan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, barajdaki doluluk oranının, felaket bir oran olduğunu kaydederek, "Ne olur su tasarrufu yapalım. ParamÄ

GÜNDEM 3.01.2021 16:11:00 0

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu; beraberinde Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, Belediye Meclisi Üyesi Nehir Gergin, Su Kanalizasyon Müdürü Erhan Başaran, Elektrik Mühendisi Mert Biçer ve Kadıköy Muhtarı Ercan Gürgen ile Kadıköy Barajı’nda, bölgedeki su kaynaklarının durumu, barajdaki doluluk oranı ve su tasarrufunun önemi konusunda açıklamalar yaptı.

 

“FELAKET BİR ORAN”

 

Dünyanın uğraştığı koronavirüs sorunun yanında yakın gelecekte su sorunları yaşanacağının altını çizerek açıklamasına başlayan Başkan Helvacıoğlu, “Kuraklık geliyor, su problemleri yaşayacağız. Keşan’ımızın içme ve kullanma suyunu karşıladığımız önemli yerlerden olan Kadıköy Barajı’ndayız. Kadıköy’de doluluk oranı yüzde 8. Bu felaket bir oran. Kadıköy’de kara göründü. 1-1,5 ay sonra çaresizliğe dönüşebilir. Biz önlemler alıyoruz ancak sadece Keşan Belediyesi’nin önlemler alması yeterli asla olamaz. Su oranını gördükçe tüylerimiz diken diken oluyor” dedi.

 

“SUYUN ÖNEMİNİ ÇOK İYİ BİLMELİYİZ”

 

Başkan Helvacıoğlu, “Suyu kullanırken, abdest alırken, diş fırçalarken, araç ve bahçe sularken, duş alırken çeşmelerimizden akan her damla suyun önemini çok iyi bilmeli ve boşa su harcamamalıyız. Aksi takdirde yüzde 8 doluluk bizi en fazla 1 ay idare eder duruma dönüşür. Ne olur suyun 1 gün akıp 1 gün kesildiği döneme dönmeyelim. Pandemi nedeniyle su fiyatlarında indirime gittik ama bana kalsa suyun kıymetini anlamamız adına suyu en değerli paradan satmak lazım. Belki böylece daha az ve bilinçli kullanırız” şeklinde konuştu.

 

“PLAN VE PROJELERİMİZİ HAZIRLIYORUZ”

 

Su kaynaklarının etkin yönetilmesi konusunda Keşan Belediyesi Su Kanalizasyon Müdürlüğü ile birlikte planlamalar yaptıklarını sözlerine ekleyen Belediye Başkanı Helvacıoğlu, “Su kaynakları dünya üzerinde azalıyor ve önlem çalışmaları yapılıyor. Bizler de gelecek yıllarda su sıkıntısı yaşamamak adına çalışmalara başladık. Vatandaşlarımıza sağlıklı ve nitelikli içme suyu ulaştırmak için gece gündüz çalışıyoruz. Daha temiz su tüketimi ve su israfının önlenmesi adına Keşan’ımızın altyapısında da önemli çalışmalar kaydediyoruz.Su havzalarımızdaki azalmalarla ilgili önlemlerimizi alıyoruz. Kadıköy Barajı içme suyu tesislerimizde Su Kanalizasyon Müdürlüğümüz ile bir araya gelerek sorun ve çözüm önerilerini ele aldık. Yararlı su stratejileri ile Keşan’ın gelecek yıllarda su sıkıntısı yaşanmaması adına plan ve projelerimizi hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“SUYUN ALTERNATİFİ YOK”

 

“Yararlı su stratejileri oluşturmak için çalışıyoruz” diyen Helvacıoğlu, “En önemlisi de su tasarrufunun altını çiziyoruz. Suyu tüketiciye ulaştırana kadar harcadığımız enerjiden büyük oranda tasarruf sağlıyoruz. Planlamalarımızı tüketiciye yönelik hazırlıyoruz. Bizler Keşan’ımızdaki su kaynaklarını daha verimli ve sağlıklı kullanabilme anlamında elimizden gelen çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki yıllarda da birçok tasarruf ve su yönetimi projesini hayata geçireceğiz. Buradan tüm hemşehrilerimize suyun alternatifi olmadığını tekrardan ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

BİN SU ABONESİ AKILLI SAYACA GEÇTİ

 

Keşan’da 25 bin su abonesinden bin abonenin akıllı sayaca geçtiğini de sözlerine ekleyen Helvacıoğlu, “Bu uygulamayla vatandaşımız hem az ödüyor, hem yüzde 30 indirim alıyor hem de su tasarrufu sağlıyor. Keşan Belediyesi olarak suyu vatandaşımıza ulaştırırken en pahalı şekilde sarfiyat yapmak zorunda kalan belediyelerin başında geliyoruz. Suyu Keşan halkımıza ulaştırmak için ayda milyon TL’lere varan bir harcamamız oluşuyor” dedi.

 

“TARIM İÇİN SU ÇOK ÖNEMLİ”

 

Ülkenin, Trakya’nın ve bölgenin her yerindeki su kaynaklarının durumunun kötü olduğunu belirten Mustafa Helvacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sevgili hemşehrilerime sesleniyorum, yalvarıyorum, ne olur tasarruf edelim. Paramız olsa da suyumuz olmadıktan sonra neye yarar? Tarım için su çok önemli ama sulamaya ayıracak pay olmayacak. Hele ki çeltik sulaması hiç aklımızda bile yok”

 

Haber / Ruşa ELMA