Faaliyetleri durdurulan işletmelerden 3 ay kira alınmayacak

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın çağrısıyla olağanüstü toplanan Edirne Belediye Meclisi'nde faaliyetlerini tamamen durduran belediye kiracılarından Aralık-Ocak-Şubat ayı için kira al?

GÜNDEM 27.12.2020 14:38:00 0
Faaliyetleri durdurulan işletmelerden 3 ay kira alınmayacak

Edirne Belediye Meclisi 2020 Yılı 3. Olağanüstü Toplantısı, Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında yapıldı. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda 1 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.

 

“KARARLILIĞIMIZ TAM”

 

Koronavirüs salgını nedeniyle bütün dünyanın ve ülkemizin çok zor günler geçirdiğini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Devletimizin, Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararlara Edirne’de hepimiz uyduk, uymaya da devam edeceğiz. 8 Mart’tan bu yana Edirne Valiliği ile ortaklaşa bir senkronizasyon içinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalara 10 aydır hiç ara vermedik. Sayın Valimizin Başkanlığında kurmuş olduğumuz dezenfeksiyon ekipleri gerek sırt pompaları, gerek tankerlerle, gerek traktörlerle veya diğer araçlarla ilk günden bu yana evlerde, açık alanlarda, ortak alanlarda müthiş bir dezenfektan çalışması gerçekleştirdi, gerçekleştiriyor. Bu konudaki kararlılığımız tam” dedi.

 

“SAĞLIK İŞLERİNİ DURDURAMAZSINIZ”

 

Ekonomik olarak bütün dünyanın zor günler yaşadığını belirten Başkan Gürkan, “Tahakkuk - tahsilat oranlarımız yüzde 50’nin altına düştü. Vatandaşlarımızın içinde bulunduğu zor durumu biliyoruz. Tabi ki belediyelerin bu hususta farklı bir pozisyonu, farklı bir davranışı var. Tapu işlemlerini 6 ay durdursanız hiçbir şey olmaz ama sağlık işlerini durduramazsınız, suyu durduramazsınız, yollar bozuk, vatandaş isyan eder, durduramazsınız. Belediyelerin parası olsa da olmasa da personeli olsa da olmasa da mutlak suretle gecikmeden yerine getirmesi gereken hizmetleri var. Bir taraftan pandemi ve ekonomik şartlar ile mücadele ederken diğer taraftan bu hizmetleri eksiksiz yerine getirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“GENELGEYE DAYANARAK DÜZENLEME GETİRDİK”

 

 Belediye kiracıları ile ilgili açıklama yapan Başkan Gürkan, “Cumhurbaşkanlığı’mızın başlattığı bir çalışma vardı. İşyeri kapalı olan esnaflarımızın kiraları ve ardından biner TL hibe desteği verilmesi ile ilgili. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bir genelge çıkardı. Geçtiğimiz pandemide çıkan kanuna atfen. Biz de bu noktada belediye meclisimize belediye kiracıları ile ilgili işyeri tamamen kapanmış, faaliyeti durdurulmuş; kısmen durdurulmuş yada tamamen açık olanlar ama onlarında işyeri çok bozuk. Bunların kiraları ile ilgili genelgeye de dayanarak bir düzenleme getirdik” dedi.

 

PANDEMİDEN ETKİLENEN 86 BELEDİYE KİRACISI VAR

 

Pandemiden etkilenen 86 belediye kiracısının olduğunu belirten Başkan Gürkan, “Belediye kiracılarımızdan 31 tanesi tamamen faaliyeti durdurulan kiracılarımız. 21 tanesi kısmen faaliyette bulunan; 33 tanesi de tamamen açık olan kiracımız. Ama tamamen faaliyette bulunuyor olması işlerin iyi olduğu anlamına gelmiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 15 Aralık’ta çıkardığı bir genelgemiz var. O genelgede bu anlamdaki yetkiyi belediye meclislerine devrediyor. Belediye Meclisi’nin bu toplantısında faaliyetleri tamamen durdurulan kiracılarımızdan Aralık-Ocak ve Şubat aylarında hiç kira almamayı öneriyoruz. Kısmen faaliyette ya da tamamen faaliyette olan kiracılarımız için de Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yüzde 75 oranında indirim yapılmasını teklif ediyoruz” ifadelerini kullandı. Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın bu önerisi ise oy birliğiyle kabul edildi.

 

“FAALİYETLERİ TAMAMEN DURDURULAN 447 İŞ YERİMİZ VAR”

 

Faaliyetleri tamamen durdurulduğu için maaş alamayan emekçilere maddi ve ayni destek yapılacağını belirten Başkan Recep Gürkan, “Şehrimizde faaliyeti tamamen durdurulan 447 iş yerimiz var. Bugün itibariyle tespit ettiğimiz bu sayı daha da artabilir. Ticaret odasının verilerini bekliyoruz. Buralarda 3’er kişi çalışsa 1500-2000 kişiye ulaşan bir çalışanımız olacak. Bu çalışanlarımıza da talep etmeleri halinde Edirne Belediyesi olarak ayni ve nakdi destekte bulunacağımızı buradan açıklamak isterim” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ