Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği'nden gazetemize ziyaret

Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği, gazetemize tanışma ziyaretinde bulundu. Dernek Başkanı Ersin Çavdar, 16 Kasım 2019 tarihinde kurulan Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği'nin eğitim çalışmalarınÄ?

GÜNDEM 23.12.2020 17:10:00 0
Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği

Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği Başkanı Ersin Çavdar, Basın Yayın Danışmanı ve Sekreteri Rugaye Gülpınar ve Disiplin Kurulu Üyesi Mehdi Yaşar ile birlikte gazetemizi ziyaret etti. Koronavirüs salgınından dolayı eğitim çalışmalarını yapamadıklarını ve üyeler ile bir araya gelemediklerini kaydeden Dernek Başkanı Çavdar, “Şuan sadece sanal hesaplar üzerinden üyelerimiz ile irtibat halindeyiz” dedi.

 

“ÜYELERİMİZ TAMAMEN GÖNÜLLÜ”

 

Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği üyelerinin tamamen gönüllülük esasına bağlı olarak çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Çavdar, “Üyelerimiz tamamen gönüllü. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) üyeyiz. AFAD’dan eğitimlerimizi alıyoruz. Daha önce arama kurtarma dernekleri vardı Çerkezköy’de, ama şuan aktif dernekler yok. Biz bir açığı kapatmak istedik. Bizim ekibimiz çok kapsamlı. Ekibimizde cankurtaran, itfaiyeci, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni, öğretmenler de var. Yani her daldan arkadaşımız var ekibimizde. O nedenle hemen hemen her olaya müdahil olabiliyoruz” dedi. Gönüllü olarak AFAD ekibinde yer almak isteyenlerin e-Devlet üzerinden başvuru yapabildiğini kaydeden Çavdar, “Derneğe gelerek de form doldurabilirler” dedi.

 

 “ÇOĞU EĞİTİMİMİZİ ORMANLIK ALANDA, KAMP YERLERİNDE YAPIYORUZ”

 

Eğitimleri AFAD’dan aldıklarını belirten Çavdar, “Zor şartlar altında eğitim alıyoruz. Çoğu eğitimimizi ormanlık alanda kamp yerlerinde yapıyoruz. Yüksekten iniş yaptırıyoruz, zipline yaptırıyoruz. Genellikle ip üzerine çok ağırlık verdik. Olası enkazlarda en fazla ip kullanacağız. Eğitimlere aşinayız. Zaten AFAD’ın bizi tabi tuttuğu bir sınav sistemi var. O aşamayı geçmek gerekiyor. O aşama da kolay değil” dedi.
 

İZMİR DEPREMİNDE ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINA DESTEK VERDİLER

 

İzmir depremi sonrası, deprem bölgesinde giderek arama kurtarma çalışmalarına katıldıklarını da belirten Çavdar, “İzmir depreminde a2 araç ve 5 arkadaşımız ile birlikte arama kurtarma çalışmalarında yer aldık” dedi. Trafik kazalarına, yangınlara, kedi kurtarma operasyonlarına da dahil olduklarını söyleyen Çavdar, sokak hayvanları için de sosyal sorumluluk projeleri yürüttüklerini kaydetti.

 

 “EKİPLER ÇOK YETERSİZ”

 

Tekirdağ genelinde arama kurtarma konusunda yaklaşık 200 kişinin olduğunu ve bu sayının da çok yetersiz olduğunu söyleyen Çavdar, “Tekirdağ için 200 kişi o kadar az ki. Ki depreme maruz kalan bir insan önce kendi ailesini düşünür. Bu bizim için de geçerli. İlk önce kendi ailelerimizin güvenliği sağlayıp daha sonra diğer insanlara yardımcı olabilir. 50 kişilik ekip Çerkezköy için çok az” dedi.

 

“PANDEMİDEN DOLAYI EĞİTİMLERİMİZİ YAPAMADIK”

 

Kapsamlı bir ekibe sahip olduklarını belirten Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği Basın Yayın Danışmanı Rugaye Gülpınar da, “Koronavirüs salgını olmasaydı daha aktif olarak çalışmalarımızı sürdürebilirdik. Ama maalesef pandemiden dolayı eğitimlerimizi gerçekleştiremedik.  İlerleyen zamanlarda bizi neler bekliyor bilmiyoruz. Bu pandemi sürecini bir an önce atlatıp faaliyetlerimizi aktif olarak sürdürmek istiyoruz” dedi. Maneviyat duygusunun da ağır bastığını kaydeden Gülpınar, “Maneviyat duygusu çok başka. Vatandaşlar televizyonda izlediklerinde bile çok duygulanıp gözyaşlarına hakim olamıyor. Orada o olayların içinde olmak çok daha farklı. Oranın atmosferi gerçekten çok farklı. Orada güçlü olmak zorundasınız, ama çalışmalar bittiğinde kendimizle baş başa kaldığımızda duygularımıza hakim olamayabiliyoruz” dedi.

 

“DEPREM ÇANTASI ÇOK ÖNEMLİ”

 

İnsanların bilinçli olmasının da çok büyük bir önem taşıdığını kaydeden Gülpınar, “Enkazda bir düdük bile öyle çok önemli ki. Deprem çantasının öneminin farkında değil vatandaşlar. Deprem olduktan sonra deprem çantasının önemini anlıyoruz” dedi. Çerkezköy’de 2000 yılından önce yapılan binaların çoğunun depreme dayanıksız olduğunu dile getiren Gülpınar, “Deprem değil binalar öldürüyor. Olası depremde yıkılmayacak binalar yapılmalı” dedi. Gazeteci Şaban Kardeş de, “Çok güzel bir iş yapıyorsunuz. Yaptığınız iş çok önemli” dedi.

 

Haber / Buse SERİN