Kuzey Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı kutlandı

Kuzey Makedonya'daki Türk toplumunun Yugoslavya döneminde 21 Aralık 1944'te kendi dillerinde eğitim hakkı kazanması ve Kuzey Makedonya döneminde ise 15 Şubat 2007'de yapılan yasal düzenlemeyle bayram olarak kabul edilmesi seb

GÜNDEM 22.12.2020 15:16:00 0
Kuzey Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı kutlandı

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve Trakya Üniversitesinin Youtube ve Facebook sayfalarından canlı olarak yayınlanan etkinlikte Edirne Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kuzey Makedonya Ankara Büyükelçisi Jon Ivanovski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Edirne Göç İdaresi İl Müdürü Musa Aşılıoğlu, MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan, Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago yer alırken Kuzey Makedonya’yı MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin ve Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat da canlı bağlantı ile programa katıldı.

 

“TÜRK VARLIĞINA VE TÜRKÇEYE OLAN SAYGISINI GÖSTERMEKTEDİR”

 

Bu yıl üçüncüsü kutlanan 21 Aralık Kuzey Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı’nın Trakya Üniversitesi’nin hoş bir geleneği olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kuzey Makedonya’nın Türkiye ve Trakya Üniversitesinde çok özel bir yeri olduğunu vurguladı. Türkçenin Balkanlarda tarihinin çok eskilere dayandığına dikkat çeken Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Sayın Büyükelçimizin belirtmiş olduğu gibi birçok ortak noktamız, kelimemiz, hüznümüz, sevincimiz var. Bu ortak değerleri arttırmanın zamanıdır. Kuzey Makedonya’nın Türkçeyi eğitim dili ve 21 Aralık’ı da bayram olarak kabul etmesi Türk varlığına ve Türkçeye olan saygısını göstermektedir. Bunları çok önemli ve değerli buluyoruz” dedi.

 

“YAKIN İLİŞKİLERİMİZ VAR”

 

Trakya Üniversitesi’nin kutlama programının yanı sıra Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından çıkarılan Rumeli Köprüsü özel bir sayısı ile de bugüne anlam kattığına dikkat çeken Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bu dergi ile değerli akademisyenlerimiz, 21 Aralık ile ilgili makalelerle güzel bir kaynak eser oluşturmuşlardır. Ayrıca tüm imkanlarımızla eğitim, sağlık, teknoloji gibi alanlarda Kuzey Makedonya’nın yanında olduğumuzu belirtmek isterim. STEM eğitimleri ile Kuzey Makedonyalı öğretmenlerimize eğitimler verdik. Ülke üniversiteleri ile Balkan Üniversiteler Birliği ve ikili iş birliği anlaşmaları vesilesiyle yakın ilişkilerimiz var. Mezunlarımızı hiçbir zaman unutmuyoruz ve her vesile ile onlarla bir araya geliyoruz” dedi.

 

Haber / Yener AKBABA