Çerkezköy'de şömine soba ve kuzine satışları arttı

Çerkezköy'de uzun yıllardır soba imalatı ve satıcılığı yapan Kadir Sobaları sahibi Tayfun Kabaklar, bu yıl soba satışlarından memnun olduklarını dile getirdi. Koronavirüs salgını sebebiyl

GÜNDEM 18.12.2020 16:24:00 0
Çerkezköy

 

Havaların soğumasıyla beraber vatandaşlar kış hazırlığı yapmaya başladı. Kırsal kesimlerde yaşayanların sobaya yöneldiklerini belirten Kabaklar, “Doğal gazın yaygınlaşması soba satışlarımızı çok düşürmüştü. Bu yıl koronavirüs salgınından dolayı bağ ve çiftlik evlerinde kalanlar sayesinde satışlarımız geçen seneyi yakaladı. Bizde artış olmaz. Çünkü her yer doğal gaz olduğu için artış olmaz, hemen hemen aynı seviyede ilerliyor. Dağ ve bağ evlerine gidenler olmasaydı eğer aynı seviyede satış olacağını tahmin etmiyordum” dedi.

 

 

“SOBA TÜTÜYORSA BACADA SIKINTI OLABİLİR”

 

Soba fiyatları hakkında da bilgi veren Kabaklar, “Soba fiyatları 150 TL’den başlıyor, 5 bin TL’ye kadar var. Şömine sobaların fiyatları ise bin 500 TL ile 5 bin TL arası. Biz sobaları vatandaşların evlerine kadar götürüyoruz. Kurulumunda bir zorluk yok, boruları üst üste geçiriyorlar sadece” dedi. Soba bakımı hakkında da bilgi veren Kabaklar, “Odun kömür kullanan kişiler 2 buçuk ayda bir borularını temizlemeli. Fakat daha çok katkılı maddeler ile sobalarını çok yakanlar ayda bir temizlemeli. Boru temizliği önemli. Bacayı da kullanmadan önce senede bir bacanın içine bakılması lazım, kurum bağlamış mı, bağlamamış mı diye. Zaten soba yakıldığında tütüyorsa eğer bacada bir sıkıntı var demektir. Temizliği yapılmalı” dedi.

 

“GECELERİ SOBAYA KESİNLİKLE KÖMÜR ATILMAMALI”

 

Yatmadan önce sobaya kömür atılmaması gerektiğini kaydeden Kabaklar, “Geceleri yatmadan önce kömür kesinlikle kullanılmamalı, sadece odun atılmalı. Kömür gündüz yakılmalı” dedi.

 

“EN ÇOK KUZİNE VE ŞÖMİNE SOBA TERCİH EDİLİYOR”

 

Doğal gaz kullanan vatandaşların da sobayı tercih ettiğini kaydeden Kabaklar, “Yeni binaların çoğunda baca yok, eski binalarda var. Yeni binalarda doğal gaz kullananların yüzde 90’ı da en üst katta oturanlar. Zaten şuan eski binalarda oturanlar bacaları olduğu için doğal gaz olsa da tüp kullanıyor, ısınmayı da soba ile yapıyorlar” ifadelerini kullandı. Kabaklar, bu yıl en çok şömineli sobalar ile kuzinelerin rağbet gördüğünü de sözlerine ekleyerek, “Sobanın sıcaklığından vazgeçemeyenler özellikle kuzine ve şömineli sobaları tercih ediyor.  Evinde bacası olanlar içinde ekmek, börek pişirmek için kuzine soba satın alıyor. Bir diğer en çok sattığımız soba türü ise şömineli sobalar. Müşterilerimiz çok memnun. Hem görselliğinden hem de ısıtmasında çok memnunlar. Şömineli sobalar, tüm katı yakıtları yakmaya elverişli. Isı tasarrufu da sağlayarak orta büyüklükteki bir ortamı rahatlıklar ısıtıyor. Şömineli sobaları özellikle çiftlik evlerinde kalanlar tercih ediyor. Müşterilerimiz sobayı kurulumunu yaptığında bize resimlerini atıyor ve çok memnun kaldıklarını ifade ediyor. Sobayı yakıp oturup izlemek bile güzel” ifadelerini kullandı. 

 

Haber / Buse SERİN