Yerel basına daha fazla destek verilmeli

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), koronavirüs salgını nedeniyle 62. Başkanlar Konseyi toplantısını interaktif ortamda gerçekleştirdi. TGF Yönetim Kurulu, Basın Vakfı ve federasyona üye cemiyet başkanlarÄ?

GÜNDEM 14.12.2020 16:12:00 0
Yerel basına daha fazla destek verilmeli

 

 

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden 15 gazeteciyi anarak sözlerine başlayan TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, "61’inci başkanlar konseyi toplantımız gibi 62’nci toplantımızı da yüz yüze yapamadık. Umarız bir sonraki başkanlar konseyi toplantımızı yüz yüze gerçekleştiririz" dedi. Karaca, koronavirüse rağmen TGF olarak çalışmalara devam ettiklerini ifade ederek, “TGF bu zor dönemde gerek yönetim gerek başkanlar konseyi ile önemli işler yaptı. Basın Vakfı kongresini Zonguldak’ta yaptık. Tesisleşme çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu süre içerisinde Kocaeli Valisini ziyaret ettik, Bayramoğlu’ndaki Basın İlan Kurumu tesislerinden Anadolu basını çalışanlarının yararlanması temennisinde bulunduk. Yine bu süreçte Aydın Didim’de Türk Dünyası Basın Merkezi ve Dinlenme Tesisi çalışmamız devam ediyor. Öte yandan yıpranma payı ile ilgili de Türkiye Gazeteciler Sendikası ile birlikte çalışmalar yapıyoruz ve mücadeleye devam ediyoruz. Ayrıca, internet medyası ile ilgili meclisi adeta ablukaya aldık, yoğun bir çalışma gerçekleştirdik, ancak her nedense iktidar ve ortağı destek vermiyor. Bu durumu anlamak mümkün değil” dedi.

 

"GAZETELER BİR BİR KAPANIYOR"

 

Anadolu basınının zor bir süreçten geçtiğini belirten Karaca, “4 yıl önce resmi ilan alan yerel gazetelerin sayısı Bin 800’dü. Şu anda ise 925'lere düştü. Zor bir süreçten geçiyoruz. Ne yazık ki gazete kapanmaları 2021 yılında da devam edecek. Televizyonların da durumu çok kötü. Bu süreçte en azından uydu bedellerinin kaldırılmasını istedik, ancak olmadı. TV'lerin bu sıkıntısına mutlaka çözüm bulunmalıdır" ifadelerini kaydetti.

 

BİK'E TEŞEKKÜR ETTİ

 

Karaca, "Zor durumdaki Anadolu basınına destek olan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürüne de teşekkür etmek istiyorum. TGF’nin görüşlerini benimseyerek, birçok olayda bize katıldı ve destek verdi. Son olarak, resmi ilanlara yüzde 20 zam verildi, 2021'de gazetelerimiz zamlı ilan yayınlayacak. Gazetelere 6-7 bin lira ek kazanç demektir. Öte yandan bu süreçte satış şartının kaldırılması da olumlu oldu” dedi.

 

"ANADOLU BASININA KULAK VERİLMELİ"

 

Başkanlar Konseyi toplantısında söz alan cemiyet başkanları, internet kanununun bir an önce çıkması gerektiğini vurguladı. Hükümet ve siyasetçilerin Anadolu basınına destek vermeleri gerektiğini de belirten Anadolu basını temsilcileri, gazete ve TV'ler başta olmak üzere kredi sağlanması, işsiz gazetecilere maaş bağlanması ve basın çalışanlarına koronavirüs sürecinde daha fazla destek olunması gerektiğini dile getirdiler.

 

IŞIKSAL: BİK PANDEMİDE GAZETELERDEN KOMİSYON ALMAMALI

 

TGF Başkanlar Konseyi'nde yer alan Batı Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Necmi Işıksal, konsey toplantısında yaptığı konuşmada, BİK'in gazetelerden aldığı yüzde 15'lik komisyonun pandemi döneminde alınmamasını, pandemiden sonra da kesinti oranının düşürülmesini talep etti. Işıksal, yaklaşan BİK temsilci seçimleri öncesinde TGF’nin adayları ile diğer adayların biyografilerinin de tüm gazetecilere bildirilmesi gerektiğini belirterek, "Kime oy vereceğimizi bilmemiz gerekiyor" diye konuştu.

 

Haber/Şaban KARDEŞ