Hayvanların kayıt altına alınma süresi uzatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığının, "Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" ile "Sığır Cinsi Ha

GÜNDEM 30.11.2020 13:33:00 0
Hayvanların kayıt altına alınma süresi uzatıldı

 

 

Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada düzenlemeyle küpe takılarak kayıt altına alınma süresinin, sığır cinsi hayvanlarda 3 aydan 6 aya, koyun ve keçi türü hayvanlarda (mera ve göçerler 9 aydan)  6 aydan 1 yaşına çıkartıldığı belirtildi.

 

 

KESİM BİLDİRİMLERİ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK

 

Tanımlama sürelerine bakılmaksızın her yaştan hayvanın küpelenmesi amacıyla İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu’na yetki verildiği belirtilen açıklamada “Hayvan sahipleri tarafından işletmeye hayvan giriş-çıkışı veya alım-satımlarda, 7 gün olan bildirim süresi 30 güne çıkarıldı. Yapılan değişiklikle, sığır cinsi hayvanların hareket, ölüm, işletmede zorunlu kesim bildirimleri elektronik ortamda yapılabilecek” denildi.

 

 

CEZA UYGULANACAK

 

Öte yandan Bakanlığın "Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin” de yürürlüğe girdiği belirtilerek “Daha öncesinde işletmeye belgesiz getirildiği tespit edilen hayvanlar için hayvan başına idari para cezası uygulanıyordu. Yapılan değişiklikle nakil esnasında belgesi olmadığı tespit edilen hayvanlar için hayvan başına, nakil sonrasında işletmeye belgesiz getirildiği tespit edilen hayvanlar için hayvan sayısına bakılmaksızın işletme başına ceza uygulanarak işletmelere kaydedilmesi sağlanacak” denildi.

 

 

AŞIRI ARİ BÖLGE STATÜSÜNDE

 

Ayrıca 27 Mayıs 2010 tarihinde Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı tarafından Trakya’nın (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul Avrupa Yakası, Çanakkale Avrupa Yakası) şap hastalığından aşılı ari statüsüne yükseltildiği ve korunmuş bölge olarak ilan edildiği anımsatılan açıklamada “Bu kapsamda Trakya bölgesine yapılacak hayvan nakillerinde, 2020/06 sayılı Şap Hastalığına Duyarlı Hayvanların Korunmuş Bölgelere Sevklerinde Uygulanacak Prensipler Genelgesi’ ne göre hareket edilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

 

Haber / Buse SERİN